logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

ogrzewanie gazowe w mieszkaniu

viderr 04 Lut 2019 19:56 14100 16
REKLAMA
  • #1 17755022
    viderr
    Poziom 2  
    Witam
    jako że jestem laikiem w tym temacie to chciałbym zapytać o porade
    mam do kupienia mieszkanie 50mkw na 2piętrze w 3piętrowej kamienicy. Jako że w mieszkaniu jest tylko 1 piec kaflowy myślałem aby zrobić ogrzewanie gazowe
    trochę czytałem ale ciągle nie jestem pewny jaki piecyk/kocioł wybrać kondensacyjny dwufunkcyjny podobno byłby najlepszy jednak chciałbym się poradzić tak aby potem opłaty za gaz nie były z kosmosu
    i chciałbym jeszcze się poradzić o taryfę jako wybrać jeśli chodzi o gaz
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 17755072
    viderr
    Poziom 2  
    obecnie gaz jest z piecyka do podgrzewania wody jeśli o to chodzi i wlasciciel mieszkania przy pierwszej wizycie mowil że jest mozliwosc zrobienia ogrzewania gazowego
  • #4 17755077
    helazbyś
    Poziom 17  
    Ocena: 66
    Kolego wszystko zależy od tego w jakim stanie technicznym jest twoje mieszkanie .
    Jakie okna ,czy budynek jest ocieplony ,czy mieszkanie jest szczytowe czy w środku budynku . Głównie od tego zależą koszty ogrzewania .
  • #5 17755099
    Zbigniew Rusek
    Poziom 38  
    Ocena: 1542
    Jeśli byłoby to ogrzewanie gazowe z kotła (a więc kaloryferami), to przy tym metrażu każdy (lub prawie każdy) kocioł może być przewymiarowany i będzie "taktować", zwłaszcza gdyby mieszkanie było mocno ocieplone. A czy - przynajmniej teoretycznie - nie byłaby możliwa przeróbka pieca kaflowego na gazowy - założenie odpowiedniego palnika gazowego w "kaflaku"? Coś takiego jest nieraz praktykowane np. na Ukrainie.
  • #6 17755211
    viderr
    Poziom 2  
    okna PCV, budynek nieocieplony, mieszkanie szczelne, mieszkanie znajduje sie na2gim piętrze z 3 więc jest w srodku
    jesli chodzi o przerobke kaflowego pieca to nie wiem bo szczerze o czymś takim jeszcze nie słyszałem
  • #7 17755223
    DiZMar
    Poziom 43  
    Ocena: 6649
    viderr napisał:
    obecnie gaz jest z piecyka do podgrzewania wody jeśli o to chodzi i wlasciciel mieszkania przy pierwszej wizycie mowil że jest mozliwosc zrobienia ogrzewania gazowego

Z powyższego cytatu wynika, że piecyk do podgrzewania wody produkuje gaz i to w ilości wystarczajacej do ogrzewania gazowego :?: :wink: :spoko: Też bym taki sobie zamontował :shii:
  • #8 17755269
    helazbyś
    Poziom 17  
    Zmienialiśmy w zeszłym roku węglowy piec co na kondensacyjny kocioł gazowy 2 funkcyjny .Mieszkanie na 1 piętrze ,okna 3 szyby ,budynek ocieplony .
    Zmienialiśmy sam kocioł ,rury i żeliwne grzejniki zostały. Mieszkanie 120 m kw..7 ogrzewanych pomieszczeń .Stała temperatura 21 stopni.
    Dolny Śląsk , 3 dorosłe osoby ,rachunek za styczeń 320 zł.
  • #9 17755402
    BUCKS
    Poziom 39  
    Ocena: 1087
    viderr napisał:
    okna PCV, budynek nieocieplony, mieszkanie szczelne, mieszkanie znajduje sie na2gim piętrze z 3 więc jest w srodku

Wiele zależy od tego jakie masz realne zapotrzebowanie na ciepło w swoim budynku.
    Jeśli przyjmiemy 85W/m2 to mamy:
    50m2 * 85W/m2 = 4250W, czyli ok. 4,3kW stałej mocy na mrozy -20, co przeciętnie zimą daje stałe zapotrzebowanie ok. 2kW.

Jeśli chodzi o kotły 2-funkcyjne to one mogą mieć moc minimalną na poziomie 3-4kW, więc taki kocioł będzie przewymiarowany ale na upartego można to zaakceptować.
    Jeśli chodzi o kotły 1-funkyjne to one mogą mięć moc minimalną na poziomie 2,2kW, czyli taki kocioł będzie lepiej pasował pod kątem c.o.
    Ale do c.w.u. potrzeba wtedy dodatkowy zasobnik, który zabiera dodatkowe miejsce, więc masz 2 opcje.
    Albo kocioł 2-funkcyjny o mocy maksymalnej 20-25kW albo jeśli masz miejsce to 1-funkcyjny o mocy maksymalnej 14/15kW + dodatkowy zasobnik c.w.u.
    Generalnie na tak małe mieszkanie im mniejsza moc minimalna tym lepiej, więc trzeba uważać, bo można kupić kotły z mocą minimalną 5-6kW, co na Twoje mieszkanie byłoby złym pomysłem.

Co do marki i modelu to ile osób tyle zdań, więc trudno mi polecać coś konkretnego.
    Osobiście do swojego nieocieplonego mieszkania 100m2 po padnięciu obecnego kotła atmosferycznego o mocy minimalnej 9,5kW planuję kocioł 1-funkcyjny Junkers Smart ZSB14-5C o mocy minimalnej 2,2kW + zasobnik c.w.u. Biawar Quattro 100 l. Jeśli jednak nie da rady zamontować u mnie takiego tandemu to będzie to kocioł 2-funkcyjny Junkers Smart ZWB28-5C albo Junkers Compact ZWB24-1DE. Przynajmniej na chwilę obecną mam takie typy. Ty musisz wybrać swój typ ;-)
  • REKLAMA
  • #10 17756195
    Zbigniew Rusek
    Poziom 38  
    Ocena: 1542
    helazbyś napisał:
    Zmienialiśmy w zeszłym roku węglowy piec co na kondensacyjny kocioł gazowy 2 funkcyjny .Mieszkanie na 1 piętrze ,okna 3 szyby ,budynek ocieplony .
    Zmienialiśmy sam kocioł ,rury i żeliwne grzejniki zostały. Mieszkanie 120 m kw..7 ogrzewanych pomieszczeń .Stała temperatura 21 stopni.
    Dolny Śląsk , 3 dorosłe osoby ,rachunek za styczeń 320 zł.
    120m2 a 509m2 to poważna różnica. W przypadku powierzchni 50m2 może być problem z dobraniem kotła tak, by nawet przy minimalnej mocy nie był przewymiarowany. Jeszcze jedno. Jeśli ciepła woda ma być uzyskiwana przepływowo (jak w piecu łazienkowym), to kocioł dwufunkcyjny musi mieć też dostatecznie dużą moc maksymalną, by mógł ogrzać wodę do wanny (podgrzanie wody wymaga wielokrotnie więcej mocy cieplnej niż ogrzanie tej niewielkiej powierzchni mieszkalnej - piecyki łazienkowe mają moc na ogół 19,2kW lub 23,6 kw. ).
  • REKLAMA
  • #11 17756316
    helazbyś
    Poziom 17  
    ,,Oczywistą oczywistością'' jest ze trzeba zacząć od zaproszenia do mieszkania kominiarza ,który sprawdzi czy są warunki do zainstalowania kotła na gaz.Następnie gazownia .Wtedy można się zastanawiać z projektantem co i jak zainstalować.
  • #12 17756722
    BUCKS
    Poziom 39  
    Zbigniew Rusek napisał:
    Jeśli ciepła woda ma być uzyskiwana przepływowo (jak w piecu łazienkowym), to kocioł dwufunkcyjny musi mieć też dostatecznie dużą moc maksymalną, by mógł ogrzać wodę do wanny (podgrzanie wody wymaga wielokrotnie więcej mocy cieplnej niż ogrzanie tej niewielkiej powierzchni mieszkalnej - piecyki łazienkowe mają moc na ogół 19,2kW lub 23,6 kw. )

A czy widziałeś kocioł 2-funkcyjny o mocy poniżej 20kW, aby był sens pisania o dostatecznie dużej mocy maksymalnej?
    Jak moc będzie mniejsza to ciepła woda będzie przy mniejszym przepływie ale kocioł podgrzeje ją w mieszkaniu bez większego problemu.

U mnie np. ciśnienie jest na tyle małe, że na kotle 2-funkyjnym przepływowo uzyskuję maksymalnie nieco ponad 9l/min.
    Efekt jest taki, że mam kocioł 24kW, którego fizycznie nie mogę wykorzystać, bo owe 24kW to za duża moc jak na moje warunki.
    W moim budynku zimna woda nawet zimą jest na tyle "ciepła", że kocioł 24kW, który obecnie mam skręcony do ok. 17kW spokojnie grzeje c.w.u., więc dla mnie kocioł 20kW byłby idealny, bo 24kW jest zbędny.

helazbyś napisał:
    ,,Oczywistą oczywistością'' jest ze trzeba zacząć od zaproszenia do mieszkania kominiarza ,który sprawdzi czy są warunki do zainstalowania kotła na gaz.

Najlepiej zrobić to w pierwszej kolejności, aby potem nie było, że obecny właściciel powiedział, że nie ma problemu z kotłem gazowym, a kominiarz powie, że kocioł odpada, bo np. brakuje wolnego przewodu spalinowego.
  • #13 17757093
    Wojewoda82
    Poziom 29  
    Ocena: 392
    Ale teraz jest terma gazowa, jak mniemam w łazience (i miejsce jej montażu spełnia wymagania wentylacji i kubatury). To wystarczy w tej łazience zamiast termy, wsadzić w jej miejsce (i wykorzystując wolny przewód spalinowy po termie) piec 1 lub 2 funkcyjny. Wymienić wkład kominowy na rura w rurze i rozprowadzić z tej łazienki centralne na całe mieszkanie.

Po co mu 2 kotły gazowe, osobny na CO osobny na CWU?

Jest szansa, że w łazience jest też kratka wentylacyjna wywiewna gdzieś pod sufitem. Na koniec czy kubatura pomieszczenia gdzie jest terma, to min 6,5m3?
  • #14 17757152
    BUCKS
    Poziom 39  
    Wojewoda82 napisał:
    Ale teraz jest terma gazowa, jak mniemam w łazience (i miejsce jej montażu spełnia wymagania wentylacji i kubatury). To wystarczy w tej łazience zamiast termy, wsadzić w jej miejsce (i wykorzystując wolny przewód spalinowy po termie) piec 1 lub 2 funkcyjny.

Póki nie będzie zgody kominiarza to nie wystarczy.
    Sam fakt posiadania termy gazowej do c.w.u. nie gwarantuje na 100% możliwości montażu kotła gazowego, więc trzeba na takie przypadki uważać, bo można wejść na minę.
  • #15 17757532
    KrystianSa
    Poziom 2  
    Ocena: 2
    Może ja się wtrącę gdyż robiłem u siebie (kamienica 86m2 mieszkanie) piecyk gazowy.

W moim przypadku była to kapitalka. Zaczęło się od tego, że piecyk gazowy już tam był... ale? był zarejestrowany jako junkers więc musieliśmy ponownie prosić się o zgody, kominiarza, projektanta ch* muje dzikie węże. Koszt? 2,5tys na zgody + z tym co w łapę kominiarzowi, aby przychylnie spojrzał na nasz komin. Dodając do tego, że wszyscy w pionie musieli podpisać zgodę, że nie wepną się do tego komina. O boże ile nerwów.

Do kosztów uzyskania zgody z naszej strony musieliśmy doliczyć koszta ocieplenia. Kamienica zrobiona w stylu niemieckim, więc mury frontowe nie wymagały ocieplenia. Ocieplenia natomiast wymagały ściany od klatki schodowej, sufit i podłoga (mieszkanie na parterze). Ściąganie paździerza, chudziak, styropian i rzecz jasna ogrzewanie podłogowe już zrobiliśmy (polecam, koszty wcale nie są takie duże, nie trzeba być sprytnym aby samemu położyć). Całość inwestycji - ocieplenie, plus piec, plus pozwolenia 27 tys. W tym jakieś 4 tys otrzymaliśmy zwrotu z miasta.
    Czy polecam? Oczywiście. Aczkolwiek w domku decydowałbym się na pompę ciepła (tylko).

Koszty miesięczne? Nie oszczędzamy. Mam spisany stan licznika z 29 października, to do teraz zużyliśmy 927 m3 gazu. Czyli jakieś 2100 pln. Z tymże na programatorze 21 stopni, a i 2 osoby biorą kąpiele w wannie, gdzie lubimy sobie dupkę dogrzać. Wydaje mi się, że spokojnie moglibyśmy zbić z 200-300m3, wtedy już w ogóle wyniosłoby to grosze.

Jak chodzi o 50m2 mieszkanie, to szczerze odradziłbym. Piec grzałby na marne, a koszta duże. Polecam maty elektryczne. Napisz na PW to podeślę Ci link. Montowałem ostatnio w domku rodzinnym takowe i powiem Ci - piękna sprawa. Rzucasz pod panele i o nic się nie martwisz. Ekipa w okolicy robi takie za 130pln/m2 z materiałem, ale że jestem żydzizną to wolę zawsze sam. :)
  • #16 17757837
    as007
    Poziom 15  
    Ocena: 37
    Przejdź się po sąsiadach i zobacz jakie mają ogrzewanie. Wyjdź na dach i zobacz ile jest kanałów kominowych. Pójdź do spółdzielni czy zarządcy budynku i po ludzku porozmawiaj. Potem jak zobaczysz, że jest szansa na podłączenie kotła to wystąpisz o opinię kominiarską. Dywagacje na temat mocy są tu nie na miejscu bo nikt w 50 m2 nie powiesi kotła jednofunkcyjnego z zasobnikiem. Skoro nie masz ogrzewania to musisz kocił zamontować i nawet jak będzie taktował to trudno.
  • #17 17758850
    BUCKS
    Poziom 39  
    as007 napisał:
    Dywagacje na temat mocy są tu nie na miejscu bo nikt w 50 m2 nie powiesi kotła jednofunkcyjnego z zasobnikiem.

Informacje o mocy moim zdaniem sa jak najbardziej na miejscu, aby pokazać jakie są możliwości wyboru.
    Faktycznie do mieszkania 50m2 raczej nikt nie będzie montował kotła 1 funkcyjnego + zasobnik c.w.u. ale kto wie, zawsze musi być ten pierwszy raz ;-)

as007 napisał:
    Skoro nie masz ogrzewania to musisz kocił zamontować i nawet jak będzie taktował to trudno.

Mimo wszystko zdecydowanie lepiej dla mieszkania 50m2 będzie, gdy taktowanie będzie z kotłem 2-funkcyjnym o mocy minimalnej 3-4kW niż z kotłem o mocy minimalnej 5-6kW. W takim wypadku ten 1-2kW może robić dużą różnicę.
    A moje doświadczenie pokazuje, że typowy laik kupujących kocioł nie ma zielonego pojęcia jak dobrać moc kotła i pozwala sobie wcisnąć kocioł o źle dobranej mocy, choć miał wybór i mógł kupić model lepiej dopasowany do jego potrzeb.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W dyskusji poruszono temat instalacji ogrzewania gazowego w 50m² mieszkaniu na 2. piętrze kamienicy. Użytkownik zastanawia się nad wyborem odpowiedniego kotła gazowego, preferując model kondensacyjny dwufunkcyjny, aby zminimalizować koszty eksploatacji. Uczestnicy rozmowy zwracają uwagę na znaczenie stanu technicznego mieszkania, ocieplenia budynku oraz zapotrzebowania na ciepło. Podkreślają konieczność konsultacji z kominiarzem oraz gazownią przed podjęciem decyzji o instalacji. Wskazano na możliwość przeróbki pieca kaflowego na gazowy oraz na różnice w mocach kotłów, co ma kluczowe znaczenie dla efektywności ogrzewania.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA