hordej95 napisał: Myślałem, że to sypialnia więc lepiej jak jest cieplej + to że tam jest podwójne drzwi balkonowe około 1.5m szerokości i wysokie na około 3 metry bo nad drzwiami jeszcze okienko jest. Chociaż może faktycznie, aż za bardzo przesadziłem. Zejdę rozmiar lub dwa niżej, wyjdzie 1750W/1600W.
ja bym do wszystkich pokoi przyjął taki sam przelicznik.
A podczas snu raczej lepiej się śpi jak jest ciut niższa temperatura niż w dzień, więc przesadziłeś z tym przelicznikiem dla sypialni.
Jeśli te okno w sypialni jest nieszczelne to warto docelowo pomyśleć o wymianie na nowe i po problemie
hordej95 napisał: Wiem, że u teściów przy grzejniku Kermi 33 60x130 lub 140 jest redukcja ze stalowych rurek na miedziane zmniejszając przy tym średnice i mają teraz problem z zimnym grzejnikiem. Więc dlatego też nie chce oszczędzać na średnicy chociaż wiadomo nie ma co przesadzać w 2 stronę.
c.o. zwłaszcza z trójnikami to zespół naczyń połączonych, więc trzeba to zrobić z głową, bo woda płynie tam gdzie ma łatwiej, czyli ma mniejsze opory, a nie tam, gdzie my byśmy chcieli by płynęła.
Jeśli były lub są stare żeliwne grzejniki i potem ktoś zakłada miedź i stalowe płytowe to zmieniają się drastycznie opory hydrauliczne, więc trzeba potem instalację kryzować, by woda płynęła do każdego grzejnika wedle potrzeb.
hordej95 napisał: Co do samych grzejników, chyba pójdę w Kermi bo znalazłem w przystępnej cenie, ewentualnie Brugman przy 22 + Purmo przy 33. Bo nie potrafiłem znaleźć w dobrej cenie Brugmana 33, dlatego tak rozdzielone.
ja same Brugman typ22 VK, czyli uniwersalne z podłączeniem dolnym.
hordej95 napisał: Zastanawiam się tylko jak w praktyce będzie działać te szeregowe połączenie płyt grzejnika.
u mnie działa to całkiem nieźle ale wymagało to ode mnie modernizacji instalacji i wymiany rury z 18 na 22, bo instalacja zrobiona przez zawodowców po prostu u mnie nie działała prawidłowo i największy pokój z największym grzejnikiem był notorycznie niedogrzewany z powodu zbyt małej średnicy przy moim kotle.
Obliczeniowe przepływy wody nie dawały fizycznie możliwości zapewnienia należytej ilości wody, bo na danej nitce było za dużo grzejników.
Na potrzeby dalszego wykładu przyjmę, że będziesz miał wszędzie Brugmana typ 22 o wysokości 60cm i instalację miedzianą.
Zakładam obliczeniowo wodę kotłową 55/45, wówczas grzejnik o długości 1m oferuje moc ok. 858W i potrzebuje do tego przepływu 74 l/h.
1. Zakładam, że pokój 24m 2x1000W jest wyjściowy.
Grzejnik 22 600x1200 dla wody kotłowej 55/45 ma moc 1030W, co razem daje 2060W.
2060W / 24m2 = 85,833W/m2
Jeden grzejnik 1,2m potrzebuje przepływu 89 l/h, oba grzejniki łącznie 2,4m potrzebują łącznie 178 l/h
2. Pokój 21m2 potrzebuje uwzględniając przelicznik 85,833W/m2 * 21m2 = 1802W.
W efekcie dla zachowania tych samych proporcji wychodzi grzejnik 22 600x2200.
Taki grzejnik potrzebuje przepływu 163 l/h
Razem cały obwód z tymi dwoma pokojami ma grzejniki o łącznej długości 4,6 m i potrzebuje przepływu 178 + 163 = 341 l/h
Uwzględniając, że nie chcemy przekraczać prędkości 0,3m/s to dla miedzi 22 oznacza to przepływ do 330 l/h, a dla miedzi 18 przepływ do 210 l/h.
Inaczej mówiąc od samego kotła do pierwszego trójnika dałbym rurę miedź 28, a potem miedź 22 co najmniej do grzejnika w pokoju 21m2, kawałek za tym grzejnikiem dałbym redukcję z 22 na 18 i dalej do końca obwodu prowadziłbym 18.
Teraz lecimy z drugim obwodem z kuchnią ale od końca, czyli od sypialni.
1. Sypialnia 85.833 x 17m2 = 1459W
grzejnik 22 600x1800 ma moc 1545W i wymaga przepływu 133 l/h
2. Drugi grzejnik kuchenny 60x1200 wymaga 89 l/h.
razem z sypialnią daje to łącznie 3m grzejnika i przepływ 222 l/h
3. Dla łazienki przyjąłeś 1200W co daje grzejnik 22 600x1400, możesz mieć problem by taki wcisnąć.
Ale zakładamy, że taki masz co daje przepływ 104 l/h.
Łącznie daje to 4,4m grzejnika i przepływ 326 l/h.
4. Dla pierwszego grzejnika kuchennego przyjmujesz 1400W.
Ja bym przyjął grzejnik 22 600x1600, który ma 1373W i wymaga przepływu 119 l/h
razem daje to 6m grzejnika i łączny przepływ dla tego obwodu to 445 l/h.
Przy założeniu prędkości przepływu 0,4m/s to dla miedzi 22 daje to do 440l/h, a dla miedzi 18 do 280 l/h.
Gdybym usilnie chciał się trzymać prędkości 0,3m/s to do pierwszego grzejnika w kuchni powinna iść rura miedź 28, a potem niemal do drugiego kuchennego miedź 22 i dalej 18.
Ale w kuchni jak się gotuje to też daje ciepło, więc grzejniki nie będą chodziły na maksa, w łazience pewnie będziesz musiał dać mniejszy grzejnik to ja bym przyjął rura miedź 22, aż do drugiego kuchennego, a potem 18 do sypialni.
Tak bym robił po swojemu ale teraz musiałbyś sprawdzić przelicznik średnic dla alupex, bo ja podawałem średnice dla miedzi. Wolę trochę przesadzić niż mieć za małe średnice, bo już doświadczyłem co to jest mieć spieprzoną instalację przez serwisantów Vaillant będącymi równocześnie instalatorami z wieloletnim stażem jako instalatorzy c.o..
W całym domu daje to łącznie 10,6m grzejnika typ 22 o wysokości 60cm.
Dla wody 55/45 daje to łączną moc 9,1kW.
A jeśli dla sytuacji awaryjnej przyjmiemy wodę kotłową 70/50 to łącznie wychodzi 13,3kW, czyli średnio ok. 129W/m2, więc marznąć nie będziesz i masz rezerwę mocy na grzejnikach jeśli wrócą długie i ostre zimy
Potem całość musiałbyś wyregulować hydraulicznie, tak by średnio w sezonie uzyskać możliwie wysoką sprawność, czyli woda na powrocie powinna być możliwie chłodna. Duże grzejniki dają większe pole manewru, a duże średnice zapewniające małe prędkości przepływu powinny zapewnić ciszę i brak szumów w instalacji.
Dodano po 11 [minuty]:
co do zawodowców to jeszcze dodam, że ostatnio we wrześniu widziałem świeżą instalację c.o..
W pokoju na danym obwodzie jako ostatni jest grzejnik 33 600x1800, więc bomba ale co z tego jak zawory są bez regulacji, a praktyczne przepływy wody za małe i pokój jest niedogrzewany.
Z jednej strony fajnie, bo powrót zimny, czyli ideał dla kondensatu ale w praktyce do d..., bo komfort cieplny słaby, wcześniejsze grzejniki przegrzewają pomieszczenia, a ten ostatni niedogrzewa.
Wystarczyło dać zawory z regulacją wstępną i byłoby jakieś pole manewru, a tak jest kicha, choć wcześniejsze zostały drastycznie skręcone na powrocie.
Więc nie oszczędzaj na osprzęcie, bo oszczędności niewielkie a potem mogą być problemy z regulacją.
Jeśli będziesz montował Brugmana z dolnym przyłączem to wkładki zaworowe mają regulację, a jeśli chcesz dawać podłączenie boczne to montuj zawory koniecznie z regulacją wstępną, by w razie potrzeby skorygować dany grzejnik i unikasz sytuacji jak wyżej opisana.
Masz długie grzejniki to ja bym stosował podłączenie krzyżowe, czyli przy bocznym podłączeniu zasilanie na górze z boku, a powrót na drugim boku na dole. Usprawnia to przepływ wody przez grzejnik.