logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ogrzewanie gazowe mieszkania w kamienicy, 100 m kwadratowych.

hordej95 20 Sty 2021 12:55 4938 20
  • #1 19197373
    hordej95
    Poziom 5  
    Ocena: 7
    Dzień dobry.

Potrzebowałbym porad dotyczących ogrzewania mieszkania w kamienicy (około 100 m²). W mieszkaniu są tylko dwa piecie kaflowe, jeszcze nie sprawdzałem czy działają (w opisie dostałem że wyeksploatowane, aczkolwiek póki co nie planuje ich demontować), brak innego ogrzewania. Wstępnie ma być założone ogrzewanie gazowe kotłem dwufunkcyjnym kondensacyjnym. Plany, projekty itp. wszystko jest tylko złożyć podanie i projekt do urzędu miasta.

No i tu pojawiają się schody. Grzejniki miały być aluminiowe, jednakże po wyliczeniu zapotrzebowania mocy na jedno pomieszczenie o powierzchni 20 m²- wychodzi około 2/2.5 kW i trochę mi to się rozjeżdża.
    Np. w pokoju 24 m² mam dwa miejsca pod oknami na grzejniki i zmieszczą mi się tam grzejniki do 770 mm wysokości i około 1,3 m długości. Co daje około 1,4 kW na pomieszczenie. Oczywiście obliczenia są "na oko", ale jednak 2/2.5 kW a 1,4 kW to jest różnica. Dlatego zastanawiam się jak to rozwiązać. Obłożyć całe ściany grzejnikami to też średni pomysł... Myślałem też nad zamianą grzejników na płytowe i pójście w głębokość grzejnika i dobić trochę W? A może wykorzystać ogrzewanie płaszczyznowe? Ściany zewnętrzne są tyko dwie (te z oknami).

Budżet też trochę ograniczony do 13 tys. Macie jakieś pomysły? Wybaczcie za jakiekolwiek błędy, jestem kompletnym laikiem w tym temacie.

@PoDłogówka nie wchodzi w grę, ściany wszystkie będą obkładane płytami Gk.

• #2 19197675
    Piasek80
    Poziom 31  
    Ocena: 665
    W starym budownictwie przyjmujemy zapotrzebowanie na moc cieplną 150 W/m2
    hordej95 napisał:
    Np. w pokoju 24 m2

Potrzebujesz 3,6 kW mocy.
    I teraz kluczowym pozostaje pytanie o temperaturę zasilania grzejników a co za tym idzie zużycie gazu a co za tym idzie koszt ogrzewania.
    Im niższa temperatura na wejściu do grzejnika - tym większa jego powierzchnia będzie wymagana. W drugą działa analogicznie.
    Ważnym czynnikiem jest tutaj kubatura pomieszczeń: w starych kamienicach wysokość pomieszczeń potrafiła przekraczać 3,40 m, dochodząc do 3,80 czasami. Dzisiaj standard budownictwa to 2,80 m wysokości pomieszczeń a już buduje się niżej np. instalując podwieszane dodatkowo izolowane sufity. Dzięki temu i zmniejszasz kubaturę do ogrzania i izolujesz pomieszczenia przed utratą cennego ciepła.
    Okna, sufity, ściany zewnętrzne to podstawa. Jeżeli tam nie ma strat czy przemarzania to już połowa sukcesu.
  • #3 19197862
    kortyleski
    Poziom 43  
    Ocena: 3841
    Piasek80 napisał:
    starym budownictwie przyjmujemy zapotrzebowanie na moc cieplną 150 W/m2

To już chyba w blaszanym garażu. 100 W na metr to max.
    Ale tu pytanie do autora, jak wygląda "okolica" mieszkania. Czy ściany zewnętrzne są ocieplone? Czy nad, pod i po bokach są mieszkania?
  • #4 19198047
    BUCKS
    Poziom 39  
    Ocena: 1084
    hordej95 napisał:
    Myślałem też nad zamianą grzejników na płytowe i pójście w głębokość grzejnika i dobić trochę W? A może wykorzystać ogrzewanie płaszczyznowe? Ściany zewnętrzne są tyko dwie (te z oknami).

Co do płytowych to typ 22 o wysokości 60cm dla 1m długości oferuje moc:
    - ok. 1260W dla wody kotłowej 70/50
    - ok. 1060W dla wody kotłowej 65/45
    - ok. 850W dla wody kotłowej 60/45

Jak widać w zależności jaką przyjmiemy maksymalną temperaturę wody kotłowej to uzyskujemy określoną moc z 1 metra długości.

Jeśli w danym przypadku nie możesz iść w długość to pozostaje pójście w grubość i grzejnik typ 33 o wysokości 60cm dla 1m długości oferuje moc:
    - ok. 1780W dla wody 70/50
    - ok. 1490W dla wody 65/45
    - ok. 1210W dla wody 60/40

Co do grzejników pamiętaj, że wskazane jest by był zachowany odstęp od podłogi i od parapetu.
    Ja mam ok. 90cm od podłogi do parapetu, więc grzejniki 60cm pasują niemal idealnie, bo daje to ok. 15cm luzu od podłogi i drugie 15cm luzu do parapetu.

W starym budownictwie możesz przyjąć 100W/m², co dla pokoju 24m² daje 2400W, czyli dla grzejnika typ22 o wysokości 60cm potrzebujesz grzejnik o długości 2m albo typ33 o wysokości 60cm i długości 1,4m. Choć nie dam gwarancji, że może u Ciebie bardziej właściwy byłby przelicznik np. 125W/m².

Generalnie na Twoim miejscu montowałbym maksymalne grzejniki jakie wejdą pod okna uwzględniając szerokość wnęk okiennych i staraj się zachować proporcje mocy we wszystkich pokojach. W łazience możesz dać o 80% więcej niż to co przypadnie na pokoje, bo łazienka ma obliczeniowo 24 stopnie.
    Ja mam w łazience wnękę okienną 1m i w zasadzie z moich obserwacji wynika, że grzejnik o długości 1m byłby w moich warunkach najlepszy.
    Chodzi o to by pokoje miały proporcjonalnie te same moce grzejników, chyba, że masz jakiś pokój szczytowy to on będzie potrzebował odpowiednio większej mocy niż reszta pokoi. Dopasowanie grzejników powoduje, że nagrzewają one pokoje mniej więcej w tym samym czasie.

Co do kotła to kupuj kocioł o mocy minimalnej rzędu 3-3,5kW, np. Termet Gold 25kW, Bosch 2300iW C 24. To są tylko przykłady, więc sam musisz wybrać, co chcesz kupić.
    I nie oszczędzaj na małych średnicach rur oraz na zaworach termostatycznych bez regulacji wstępnej, bo możesz mieć potem problemy z odpowiednim grzaniem.

Dodano po 13 [minuty]:

hordej95 napisał:
    Budżet też trochę ograniczony do 13tyś.

to zdecydowanie za mało na zrobienie kompleksowo c.o. od zera. Koszt grzejników z hurtowni to może wynieść ponad 5 tys. zł. Nie znam aktualnych cen, więc nie powiem na 100%.
    Kocioł np. Termet Gold 25kW to pułap 3500 zł, do tego wkład kominowy, koszt zależy od długości, do tego rurki miedziane itd. no i robocizna dla fachowca.
    Jak na moje amatorskie oko to może i 20 tys. zł nie starczy na wszystko.
    Wiele zależy, czy robisz dla siebie, czy pod wynajem, czy sprzedaż itd. ale to już nie moja sprawa.
  • #5 19198651
    hordej95
    Poziom 5  
    Czerwone kreski to ściany wewnętrzne, niebieskie to zewnętrzne przy czym jasno-niebieska to ściana zewnętrzna ocieplona od strony placu miedzy kamienicami. Mieszkanie na 1 piętrze od dołu sklepy. Okna nowe wymienione, plastiki. Wysokość sufitów 3.65, będą nieznacznie obniżane. Ogólnie biorąc pod uwagę, że nie ma tam żadnego ogrzewania to w mieszkaniu jakoś zimno nie jest przy okolicach 0c na zewnątrz, powiedziałbym że nawet ok.

Miejsca pod oknami np. w pokoju 24 m² i 21 m² mam około 90cm wysokości i ~1.4m długości. Grzejniki i rurki będzie zakładać mój ojciec więc koszt się zmniejszą, jedynie piec gazowy będzie podłączać fachowiec. Pytanie jeszcze czy warto pakować się w płytowe przy kotle gazowym i temp. wejścia na grzejnikach ~55stopni, czy jednak lepiej aluminiowe. Chociaż nawet przy stalowych ciężko bo mam miejsce na jeden grzejnik pod oknem np w pokoju 21m² i musiałbym w takim razie jeden grzejnik dodatkowo dać na ścianę.

Do łazienki myślałem coś takiego https://www.leroymerlin.pl/ogrzewanie/grzejni...s-plus-60-200-bialy-luxrad,p258934,l1009.html
    Ewentualnie jakby jeszcze było za zimno to można wsadzić grzałkę elektryczną.

Dziękuję za resztę rad

• Pomocny post
    #6 19198799
    BUCKS
    Poziom 39  
    hordej95 napisał:
    Miejsca pod oknami np. w pokoju 24 m2 i 21 m2 mam około 90cm wysokości i ~1.4m długości

no to masz podobnie jak u mnie, więc wejdą grzejniki o wysokości 60cm.
    Z tego co piszesz to moim zdaniem możesz spokojnie przyjąć 100W/m2, choć może okazać się, że realnie potrzebujesz mniejszą moc np. 80W/m2.
    Przykładowo przyjmując, że w pokoju 24m2 dasz 2 grzejniki typ 22 600x1200, to w pokoju 21m2 by zachować proporcję mocy musiałbyś dać typ 33 600x1400 itd. i masz parametry dla wody ok. 65/45 i przelicznika ok. 100W/m2.

hordej95 napisał:
    Pytanie jeszcze czy warto pakować się w płytowe przy kotle gazowym i temp. wejścia na grzejnikach ~55stopni, czy jednak lepiej aluminiowe.

Pierwsze słyszę, aby płytowe nie były zalecane do kotła gazowego.
    Ja mam płytowe stalowe i nie narzekam i jakoś nie brakuje mi aluminiowych.
    Aluminiowe szybciej się nagrzewają ale potem też szybciej stygną, a u mnie przy przewymiarowym kotle i nieocieplonym budynku to raczej lepiej jak grzejniki mają większą tzw. bezwładność cieplną.
    Przy aluminiowych to musiałbyś sobie przeliczyć moc jednego żeberka i ustalić ile żeberek potrzebujesz, bo przy stalowych kupujesz grzejnik o długości z krokiem co 10 albo 20 cm w zależności od długości. Moje powyższe obliczenia są dla stalowych jakbyś nie wiedział.
  • #7 19199785
    hordej95
    Poziom 5  
    BUCKS napisał:
    Z tego co piszesz to moim zdaniem możesz spokojnie przyjąć 100W/m2, choć może okazać się, że realnie potrzebujesz mniejszą moc np. 80W/m2.
    Przykładowo przyjmując, że w pokoju 24m2 dasz 2 grzejniki typ 22 600x1200, to w pokoju 21m2 by zachować proporcję mocy musiałbyś dać typ 33 600x1400 itd. i masz parametry dla wody ok. 65/45 i przelicznika ok. 100W/m2.

No i sprawa poniekąd rozwiązana. W takim razie stalowe grzejniki pasowałby idealnie, powiedz mi czy polecasz jakieś konkretne firmy np. purmo?
    Co do kotła, czy 65 stopnii to nie trochę za dużo dla kondensat? W sensie mniej ekonomicznie.
  • #8 19200343
    BUCKS
    Poziom 39  
    hordej95 napisał:
    czy polecasz jakieś konkretne firmy np. purmo?

Ja mam Brugman ale Purmo też jest znaną marką. W zasadzie nie wiem czy marka ma jakieś znaczenie, bo ogólna zasada działania i budowa jest niemal taka sama.

hordej95 napisał:
    Co do kotła, czy 65 stopnii to nie trochę za dużo dla kondensat? W sensie mniej ekonomicznie.

pod kątem kondensacji znaczenie ma temperatura powrotu, a nie zasilania.
    Owszem im wyższa temperatura powrotu tym kondensacja będzie gorsza.
    Ale to są teoretyczne wartości obliczeniowe dla mrozu rzędu -20, a jeśli już pojawi się mróz to jest krótkotrwały i średnie warunki pracy są zgoła odmienne od tych obliczeniowych dla -20.
    Sam musisz stwierdzić jakie grzejniki akceptujesz. Płytowe typ 33 mają ok. 16cm grubości i moim zdaniem wyglądają zdecydowanie gorzej niż typ 22 o grubości ok. 10,5cm.
  • #9 19259523
    hordej95
    Poziom 5  
    Właśnie przemierzam się już do zakładania instalacji. Docelowo jednak mają to być rurki ALUPEX, pytanie brzmi. Jaka średnica rurek? Wiem, że ciężko tak na "oko" cokolwiek powiedzieć, ale... całość chce poprowadzić od pieca jedną rurka miedzianą średnica 22 tak z dwa metry i od tego trójnik już na alupex 20 lub 18. I tutaj poleci jedna stroną po długości do pokoju 21m2 i 24m2 zasilając ogólnie 3 grzejniki: 2x 22 60x120 + 33 60x140. A po 2 stronie do tak jak widać na "projekcie".
    Pytanie nasuwa mi się pierwsze. Czy te średnice będą oki biorąc pod uwagę, że muszą zasilić takie grzejniki? Tym bardziej ta strona kuchnia>łazienka>sypialnia przy czym właśnie na końcu w sypialni jest spora kobyła 33 90x120. Jeśli nie, to trzeba by było zrobić osobne połącznie?

Pozdrawiam!
  • #10 19260611
    BUCKS
    Poziom 39  
    skoro na pokój 24m2 dajesz 2x1000W = 2000W / 24m2 = 83,33W/m2 to dla pokoju obok 21m2 wychodzi razem 1750W, zamiast planowanych 1600W, więc grzejnik powinien być o jedną działkę dłuższy czyli 1,6m zamiast 1,4m.
    Potem nie rozumiem dlaczego w sypialni 17m2 planujesz 1900W, bo daje to przelicznik ponad 111W/m2.
    Stosując 83,33W/m2 to daje to moc 1417W.

Ja bym stosował moce proporcjonalne, a nie takie dziwne skoki.
    Co do średnic to nie wypowiadam się, ja u siebie mam miedź 22 do końca najdłuższego obwodu z największym grzejnikiem o długości 2m i to się u mnie się to sprawdza. Jak miałem miedź 18 to była kicha i grzejnik zauważalnie gorzej grzał. Tyle, że inaczej sprawa wygląda z przewymiarowanym kotłem atmosferycznym z pompą o stałej wydajności, który w jednym cyklu może grzać ok. 20 minut, a inaczej z kondensacyjnym o niskiej mocy minimalnej z pompą PWM, który może grzać w jednym cyklu kilkadziesiąt minut albo kilka godzin.
    Generalnie jak dasz ciut większe średnice to nic złego z tego nie będzie poza większymi kosztami za towar.
    Ale w tym zakresie niech się wypowiedzą osoby bardziej doświadczone.
  • #11 19260977
    hordej95
    Poziom 5  
    BUCKS napisał:
    Potem nie rozumiem dlaczego w sypialni 17m2 planujesz 1900W, bo daje to przelicznik ponad 111W/m2.

Myślałem, że to sypialnia więc lepiej jak jest cieplej + to że tam jest podwójne drzwi balkonowe około 1.5m szerokości i wysokie na około 3 metry bo nad drzwiami jeszcze okienko jest. Chociaż może faktycznie, aż za bardzo przesadziłem. Zejdę rozmiar lub dwa niżej, wyjdzie 1750W/1600W.

Wiem, że u teściów przy grzejniku Kermi 33 60x130 lub 140 jest redukcja ze stalowych rurek na miedziane zmniejszając przy tym średnice i mają teraz problem z zimnym grzejnikiem. Więc dlatego też nie chce oszczędzać na średnicy chociaż wiadomo nie ma co przesadzać w 2 stronę.

Co do samych grzejników, chyba pójdę w Kermi bo znalazłem w przystępnej cenie, ewentualnie Brugman przy 22 + Purmo przy 33. Bo nie potrafiłem znaleźć w dobrej cenie Brugmana 33, dlatego tak rozdzielone. Zastanawiam się tylko jak w praktyce będzie działać te szeregowe połączenie płyt grzejnika.
  • #12 19261522
    BUCKS
    Poziom 39  
    hordej95 napisał:
    Myślałem, że to sypialnia więc lepiej jak jest cieplej + to że tam jest podwójne drzwi balkonowe około 1.5m szerokości i wysokie na około 3 metry bo nad drzwiami jeszcze okienko jest. Chociaż może faktycznie, aż za bardzo przesadziłem. Zejdę rozmiar lub dwa niżej, wyjdzie 1750W/1600W.

ja bym do wszystkich pokoi przyjął taki sam przelicznik.
    A podczas snu raczej lepiej się śpi jak jest ciut niższa temperatura niż w dzień, więc przesadziłeś z tym przelicznikiem dla sypialni.

Jeśli te okno w sypialni jest nieszczelne to warto docelowo pomyśleć o wymianie na nowe i po problemie ;)

hordej95 napisał:
    Wiem, że u teściów przy grzejniku Kermi 33 60x130 lub 140 jest redukcja ze stalowych rurek na miedziane zmniejszając przy tym średnice i mają teraz problem z zimnym grzejnikiem. Więc dlatego też nie chce oszczędzać na średnicy chociaż wiadomo nie ma co przesadzać w 2 stronę.

c.o. zwłaszcza z trójnikami to zespół naczyń połączonych, więc trzeba to zrobić z głową, bo woda płynie tam gdzie ma łatwiej, czyli ma mniejsze opory, a nie tam, gdzie my byśmy chcieli by płynęła.
    Jeśli były lub są stare żeliwne grzejniki i potem ktoś zakłada miedź i stalowe płytowe to zmieniają się drastycznie opory hydrauliczne, więc trzeba potem instalację kryzować, by woda płynęła do każdego grzejnika wedle potrzeb.

hordej95 napisał:
    Co do samych grzejników, chyba pójdę w Kermi bo znalazłem w przystępnej cenie, ewentualnie Brugman przy 22 + Purmo przy 33. Bo nie potrafiłem znaleźć w dobrej cenie Brugmana 33, dlatego tak rozdzielone.

ja same Brugman typ22 VK, czyli uniwersalne z podłączeniem dolnym.

hordej95 napisał:
    Zastanawiam się tylko jak w praktyce będzie działać te szeregowe połączenie płyt grzejnika.

u mnie działa to całkiem nieźle ale wymagało to ode mnie modernizacji instalacji i wymiany rury z 18 na 22, bo instalacja zrobiona przez zawodowców po prostu u mnie nie działała prawidłowo i największy pokój z największym grzejnikiem był notorycznie niedogrzewany z powodu zbyt małej średnicy przy moim kotle.
    Obliczeniowe przepływy wody nie dawały fizycznie możliwości zapewnienia należytej ilości wody, bo na danej nitce było za dużo grzejników.

Na potrzeby dalszego wykładu przyjmę, że będziesz miał wszędzie Brugmana typ 22 o wysokości 60cm i instalację miedzianą.
    Zakładam obliczeniowo wodę kotłową 55/45, wówczas grzejnik o długości 1m oferuje moc ok. 858W i potrzebuje do tego przepływu 74 l/h.

1. Zakładam, że pokój 24m 2x1000W jest wyjściowy.
    Grzejnik 22 600x1200 dla wody kotłowej 55/45 ma moc 1030W, co razem daje 2060W.
    2060W / 24m2 = 85,833W/m2

Jeden grzejnik 1,2m potrzebuje przepływu 89 l/h, oba grzejniki łącznie 2,4m potrzebują łącznie 178 l/h

2. Pokój 21m2 potrzebuje uwzględniając przelicznik 85,833W/m2 * 21m2 = 1802W.
    W efekcie dla zachowania tych samych proporcji wychodzi grzejnik 22 600x2200.
    Taki grzejnik potrzebuje przepływu 163 l/h

Razem cały obwód z tymi dwoma pokojami ma grzejniki o łącznej długości 4,6 m i potrzebuje przepływu 178 + 163 = 341 l/h

Uwzględniając, że nie chcemy przekraczać prędkości 0,3m/s to dla miedzi 22 oznacza to przepływ do 330 l/h, a dla miedzi 18 przepływ do 210 l/h.
    Inaczej mówiąc od samego kotła do pierwszego trójnika dałbym rurę miedź 28, a potem miedź 22 co najmniej do grzejnika w pokoju 21m2, kawałek za tym grzejnikiem dałbym redukcję z 22 na 18 i dalej do końca obwodu prowadziłbym 18.

Teraz lecimy z drugim obwodem z kuchnią ale od końca, czyli od sypialni.

1. Sypialnia 85.833 x 17m2 = 1459W
    grzejnik 22 600x1800 ma moc 1545W i wymaga przepływu 133 l/h

2. Drugi grzejnik kuchenny 60x1200 wymaga 89 l/h.
    razem z sypialnią daje to łącznie 3m grzejnika i przepływ 222 l/h

3. Dla łazienki przyjąłeś 1200W co daje grzejnik 22 600x1400, możesz mieć problem by taki wcisnąć.
    Ale zakładamy, że taki masz co daje przepływ 104 l/h.
    Łącznie daje to 4,4m grzejnika i przepływ 326 l/h.

4. Dla pierwszego grzejnika kuchennego przyjmujesz 1400W.
    Ja bym przyjął grzejnik 22 600x1600, który ma 1373W i wymaga przepływu 119 l/h
    razem daje to 6m grzejnika i łączny przepływ dla tego obwodu to 445 l/h.

Przy założeniu prędkości przepływu 0,4m/s to dla miedzi 22 daje to do 440l/h, a dla miedzi 18 do 280 l/h.
    Gdybym usilnie chciał się trzymać prędkości 0,3m/s to do pierwszego grzejnika w kuchni powinna iść rura miedź 28, a potem niemal do drugiego kuchennego miedź 22 i dalej 18.
    Ale w kuchni jak się gotuje to też daje ciepło, więc grzejniki nie będą chodziły na maksa, w łazience pewnie będziesz musiał dać mniejszy grzejnik to ja bym przyjął rura miedź 22, aż do drugiego kuchennego, a potem 18 do sypialni.

Tak bym robił po swojemu ale teraz musiałbyś sprawdzić przelicznik średnic dla alupex, bo ja podawałem średnice dla miedzi. Wolę trochę przesadzić niż mieć za małe średnice, bo już doświadczyłem co to jest mieć spieprzoną instalację przez serwisantów Vaillant będącymi równocześnie instalatorami z wieloletnim stażem jako instalatorzy c.o..

W całym domu daje to łącznie 10,6m grzejnika typ 22 o wysokości 60cm.
    Dla wody 55/45 daje to łączną moc 9,1kW.
    A jeśli dla sytuacji awaryjnej przyjmiemy wodę kotłową 70/50 to łącznie wychodzi 13,3kW, czyli średnio ok. 129W/m2, więc marznąć nie będziesz i masz rezerwę mocy na grzejnikach jeśli wrócą długie i ostre zimy ;-)
    Potem całość musiałbyś wyregulować hydraulicznie, tak by średnio w sezonie uzyskać możliwie wysoką sprawność, czyli woda na powrocie powinna być możliwie chłodna. Duże grzejniki dają większe pole manewru, a duże średnice zapewniające małe prędkości przepływu powinny zapewnić ciszę i brak szumów w instalacji.

Dodano po 11 [minuty]:

co do zawodowców to jeszcze dodam, że ostatnio we wrześniu widziałem świeżą instalację c.o..
    W pokoju na danym obwodzie jako ostatni jest grzejnik 33 600x1800, więc bomba ale co z tego jak zawory są bez regulacji, a praktyczne przepływy wody za małe i pokój jest niedogrzewany.
    Z jednej strony fajnie, bo powrót zimny, czyli ideał dla kondensatu ale w praktyce do d..., bo komfort cieplny słaby, wcześniejsze grzejniki przegrzewają pomieszczenia, a ten ostatni niedogrzewa.
    Wystarczyło dać zawory z regulacją wstępną i byłoby jakieś pole manewru, a tak jest kicha, choć wcześniejsze zostały drastycznie skręcone na powrocie.

Więc nie oszczędzaj na osprzęcie, bo oszczędności niewielkie a potem mogą być problemy z regulacją.
    Jeśli będziesz montował Brugmana z dolnym przyłączem to wkładki zaworowe mają regulację, a jeśli chcesz dawać podłączenie boczne to montuj zawory koniecznie z regulacją wstępną, by w razie potrzeby skorygować dany grzejnik i unikasz sytuacji jak wyżej opisana.
    Masz długie grzejniki to ja bym stosował podłączenie krzyżowe, czyli przy bocznym podłączeniu zasilanie na górze z boku, a powrót na drugim boku na dole. Usprawnia to przepływ wody przez grzejnik.
  • #13 19276497
    hordej95
    Poziom 5  
    Dziękuje za tak obszerną odpowiedź i pomoc! Na prawdę jest to dla mnie bardzo cenne.

Pewnie dużo innych rzeczy wyjdzie jak to się mówi w "praniu", póki co będę się brać za instalacje i zostaje temat kotła. Fachowiec co ma mi kocioł tylko założyć i podłączyć powiedział, że spokojnie 20kW. Czy tle starczy? Kocioł ma być 2 funkcyjny z zamknięta komorą spalania, bez zasobnika. Jakieś propozycje mile widziane :)

@aa ważne żeby miał też niską minimalną moc, przydatne w okresach wczesno jesiennych/wiosennych
  • #14 19276731
    BUCKS
    Poziom 39  
    Jeśli dla wody 70/50 Twoje grzejniki mają 13,3kW to 20kW spokojnie starczy na cele c.o.
    Dla c.w.u. 20kW też może być wystarczające ale to kwestia indywidualna. Na rynku są kotły 20kW ale większy wybór jest z kotłami 24/25kW dla c.w.u.
    U mnie maksymalny przepływ wody przez kocioł przekracza trochę 9 l/min. Uwzględniając temperaturę zimnej wody w moim mieszkaniu to z kotłem 20kW nie martwię się o brak c.w.u.
    Kocioł 24kW jest mi zbędny bo mając ograniczony przepływ wody większa moc zapewniłaby mi tylko wyższą maksymalną temperaturę c.w.u., której i tak nie potrzebuję, bo na prysznic wystarczy mi ustawienie 38 na kotle i korzystam wyłącznie z ciepłej bez mieszania z zimną.
    Każdy ma inne warunki, więc u jednego 20kW spokojnie starczy, a inny będzie kręcił nosem i będzie wolał 25kW.
    Ja mam kocioł 24kW skręcony na module gazowym do ok. 17,2kW ze względu na c.o. i ewentualną pracę pompy obiegowej na II biegu, bo praca pompy jest taka sama dla c.o. jak i c.w.u..
    Przepływy wody mam ograniczone perlatorami, więc nigdy nie przekroczę przepływów wody przekraczających możliwości mojego kotła.

Przepływ wody rzędu 6,6 l/min pod prysznicem jest dla mnie wystarczający.
    Przy mocy 17,2kW zapewnia to podgrzanie wody o maksymalnie 37 stopni.
    Inaczej mówiąc jeśli zimna woda ma 5 stopni to z mocą 17,2kW przy przepływie 6,6 l/min mogę maksymalnie uzyskać 42 stopnie.
    Jeśli zimna będzie miała 10 stopni to będę ją mógł podgrzać do 47 stopni itd.
    Ponieważ nie potrzebuję wody o temperaturze powyżej 42 stopni ani też nie zabiegam o większe przepływy wody to dla mnie większa moc jest też zbędna.
    Ale diabeł tkwi w szczegółach. Fabrycznie kocioł miał wymiennik 12 płytowy a teraz mam 20 płytowy oraz dodatkowy czujnik NTC na wyjściu c.w.u., którego nie było fabrycznie.
    Zmiany w kotle spowodowały podniesienie komfortu c.w.u., choć kocioł jest ten sam i ma teraz mniejszą moc maksymalną niż kiedyś.
    Większy wymiennik płytowy pozwala na łatwiejsze i sprawniejsze podgrzewanie wody, bo wcześniej przed moimi modernizacjami nie byłem zadowolony ze swojego kotła, bo mocno przegrzewał wodę, tzn. raz była gorąca, a za chwilę chłodna.
    Więc moc kotła to jedno ale potem wielkość powierzchni wymiany ciepłą to drugie.
    W przypadku np. Boscha 2200 ma on mniejszy wymiennik niż Bosch 2300, więc z tego powodu choć moc c.w.u. będzie podobna w obu modelach to można założyć, że Bosch 2300 będzie oferował większy komfort c.w.u.
    Nie polecam żadnego kotła 2-funkcyjnego, bo sam nie wiem jaki spełni Twoje oczekiwania, a z moim starym atmosferycznym Vaillantem wiem, że musiałem poprawić producenta, by stary kocioł był dla mnie zadowalający.
  • #15 19336769
    hordej95
    Poziom 5  
    Wziąłem Termet EcoCondens Gold Plus 25, zobaczymy jak w praktyce będzie się sprawować.

Jestem na etapie komina. Plan podłączenia pieca jest taki jak na obrazku. Mają to być rury PP Ø 60 komin wysoki na około 12/13m.

Tutaj pojawia mi się jednak problem ponieważ komin nie jest zbytnio prosty, patrząc na niego z góry widziałem odstające cegły więc obawiam się, że wkład w pewnym momencie może mi gdzieś się zablokować. Znalazłem wkład elastyczny z PP, czy takie rozwiązanie byłoby dobre? Możliwe, że udałoby mi się w miejscach krytycznych obejść ewentualne nierówności.

Druga kwestia, komin był wcześniej używany z kozą na paliwo stałe i wiadomo pełno w nim sadzy, postaram się trochę go wyczyścić, ale czy w takim przypadku nie zaszkodzi to kondensatowi? Jest możliwość np. zamontowania jakiegoś typu filtra?

Pozdrawiam!

@
    pytanie jeszcze dotyczące kondensatu. Wie ktoś mniej więcej ile tego może powstać w ciągu dnia? Mam problem z odprowadzeniem właśnie tej wody która będzie powstawać i zastanawiam się czy inwestować w pompkę żeby mi to do kanalizacji odprowadzało czy wystarczy postawić wiaderko i wylewać co jakiś czas
  • #16 19337113
    Zbigniew Rusek
    Poziom 38  
    Ocena: 1535
    hordej95 napisał:
    BUCKS napisał:

No i sprawa poniekąd rozwiązana. W takim razie stalowe grzejniki pasowałby idealnie, powiedz mi czy polecasz jakieś konkretne firmy np. purmo?

65 stopni na zasilaniu nie jest za dużo jak na kondensat, tym bardziej, że na powrocie temperatura i tak będzie niższa (pewnie nie wyższa niż 55 stopni a to właśnie temperatura powrotu decyduje o kondensacji, i powrót nie powinien mieć więcej niz 55 stopni), a 55 stopni na powrocie może być nawet przy 70 stopniach na zasilaniu. Po drugie, to pewnie będą parametry przewidziane na największy mróz (minus 20 stopni), czyli w przeciętnych warunkach zimowych nie będą występować w ogóle (pewnie przy 0 stopni na zasilaniu byłoby max. 50 stopni - o ile nie mniej, a na powrocie ok. 40, a to są już niskie parametry). 20stopniowe mrozy są rzadkością. Mogą w ogóle nie wystąpić w danym sezonie grzewczym, albo może to być jedna noc, dwie noce, a istotny jest stan przeciętny, kiedy piec jest najdłużej eksploatowany. Nie należy nadmiernie przewymiarowywać grzejników, gdyż może być tak, że w listopadzie czy marcu w mieszkaniu będzie sauna, choćby kaloryfer wcale nie był cieplejszy od pleców piętnastoletniej dziewczyny, stąd lepiej, jak raz czy 2 razy w roku kocioł podgrzeje do 65 czy nawet 70 stopni (a przez większość zimy na zasilaniu i tak jest 45-40, na powrocie co najwyżej 40), niż gdyby na 20 stopniowy mróz miało być 55 stopni na zasilaniu (45 na powrocie), gdyż wtedy przy temperaturze np.+ 5 stopni nawet letni grzejnik spowoduje przegrzewanie. Ważne jest, by moc minimalna kotła była jak najniższa, aby uniknąć częstego 'taktowania".
  • Pomocny post
    #17 19338105
    Wojtermet25
    Poziom 30  
    Ocena: 228
    Napiszę z punktu użytkownika takiego kotła ( drugi mam pod opieką). 13 m komina 60 to jest max jaki dopuszcza producent, przy założeniu dwóch kolan 90*. Ja jednak poszedł bym w 80. Nie mam też przekonania do systemu spalinowego z PP,niby jakieś dopuszczenia ma,ale jak dla mnie tylko nierdzewka.
    Kolejna sprawa to stary komin po śmieciuchu nie nadaje się jako czerpnia powietrza,nie jesteś w stanie go wyczyścić z pozostałości sadzy, smoły i innych, które dla kondensata będą zabójcze. Zostaje zrobić czerpnię przez ścianę.
    Kondensat raczej tylko do kanalizacji,nie da się grawitacyjnie to pompa. Może go być nawet kilkanaście litrów na dobę.
  • #18 19338130
    hordej95
    Poziom 5  
    Właśnie miałem pisać, że po analizie jednak będę szedł w 80 bo tak jak pisałeś biorąc pod uwagę kolanka to byłoby na styk więc średnio.
    Przez ścianę nie mam możliwości :/ mieszkanie w starej kamienicy, nie pozwalają mi zrobić wylotu przez ścianę.
    A co powiecie, żeby komin pokryć takim wkładem kominowym ALUFOL? Wtedy mógłbym polecieć rurą spalinową jednościenna fi 80 i poniekąd byłoby z głowy.
  • #19 19338375
    Wojtermet25
    Poziom 30  
    Wylotu przez ścianę zrobić nie można, bo to ograniczają przepisy. Przez ścianę byłby tylko wlot powietrza do kotła,rura spalinowa do komina tak jak planowałeś. Rura ssąca też miała by 80 i nawet nie musi wystawać za ścianę, chyba że nie ma zgody na dziurawienie elewacji.
    Odnośnie wkładu alufol się nie wypowiem, bo nie znam,ale pewnie tanie to nie będzie a efekt nieznany, tym bardziej że komin krzywy. Może bardziej iść w kierunku frezowania komina na wymiar odpowiedni dla rury dwuściennej.
  • #20 19338529
    hordej95
    Poziom 5  
    Na pewno wyjdzie taniej niż koncentrycznym. Obliczałem i za wszystko przy koncentrycznym wyjdzie mnie około 1800/1900zł, przy jednościennym to koszt około 750zł plus koszty alufol(około600zł). Tylko właśnie...pytanie tylko jak praktycznie sprawdzi się ten alufol. Z tego co patrzę to nie powinno być źle. Tym bardziej że to będzie tylko wentylacyjny komin, więc w sumie nie ma co się bać, na stronie producenta piszą też że bez problemu dopasuje się do krzywego komina. Trwałość na co najmniej 20lat
  • #21 19338953
    Wojtermet25
    Poziom 30  
    Nie, żebym Cię zniechęcał do takiego rozwiązania, ale są jeszcze kwestie do analizy.
    Czy wejdzie do tego kanału rura 80, co z wąsami które stabilizują tą rurę, będą tarły po tym alufolu bo przy tej długości wydłużenie będzie znaczne.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje porad dotyczących instalacji ogrzewania gazowego w mieszkaniu o powierzchni 100 m² w kamienicy, które obecnie ma jedynie dwa piecyki kaflowe. Planowane jest zainstalowanie kotła dwufunkcyjnego kondensacyjnego oraz aluminiowych grzejników. W trakcie dyskusji poruszono kwestie dotyczące obliczeń zapotrzebowania na moc grzewczą, które wynoszą około 100 W/m², co dla pomieszczenia 24 m² daje 2400 W. Użytkownik zastanawia się nad odpowiednim doborem grzejników oraz ich mocą, a także nad średnicą rur do instalacji. Wskazano na znaczenie temperatury zasilania i powrotu w kontekście efektywności kotła kondensacyjnego. Użytkownik zdecydował się na kocioł Termet EcoCondens Gold Plus 25 kW oraz rozważa zastosowanie wkładu kominowego z PP.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA