logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Junkers Cerapur MIDI ZWB 24-1 RE - jednorazowy spadek temperatury c.w.u

maciumpek 13 Lut 2019 21:04 5271 12
REKLAMA
  • #1 17776091
    maciumpek
    Poziom 9  
    Witam serdecznie

Następie powiem, że przeszukałem różne fora w znalezieniu odpowiedzi na mój problem i niestety nic podobnego nie znalazłem.
    A rzecz wygląda tak:
    Posiadam kocioł dwu-funkcyjny Junkers Cerapur MIDI ZWB 24-1 RE. Kocioł ma 3,5 miesiąca.
    Ustawiona temperatura c.w.u na piecu 41 stopni. Kiedy odkręcam wodę oczywiście przez pewien czas leci zimna ale słychać, że piec nagrzewa i po chwili dochodzi ona do zadanej temperatury ( czuć to i widać na piecu) po czy jednokrotnie spada do około 23 - 24 stopni i następnie znów wraca do zadanej temperatury i tak już pozostaje. Aha zapomniałem dodać - tyczy się to tylko i wyłącznie prysznica, który jest jakieś 3,5 metra od kotła.

Czytałem o falowaniu temperatury wody w czasie używania, ale nie znalazłem informacji o jednokrotnym spadku temperatury.
    Proszę o pomoc .

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 17776264
    krzyzak11
    Poziom 19  
    Ocena: 100
    Myślę, że to wynika z budowy kotła
    posiada on jeden wymiennik zarówno do c.o. i cwu.
    Kocioł pracując na co podgrzewa tez pewną ilość wody w wężownicy cwu, czujnik to wychwytuje i masz ciepłą wodę, dopiero jak się kończy czujnik cwu zglasza zapotrzebowanie na cwu i wlacza palnik.

To może być ten problem

pozdrawiam
    Krzyzak11
  • REKLAMA
  • #3 17776368
    BUCKS
    Poziom 39  
    Ocena: 1085
    wrzuć filmik obrazujący ten przypadek, bo jest to dla mnie ciekawe.
    Falowanie temperatury jest normalne przy kotle 2-funkcyjnym ale nagły skok i to tak gwałtowny to mi coś nie pasuje.
    Widzisz to na wyświetlaczu kotła i też czujesz pod prysznicem?
    Ewentualny spadek temperatury jest możliwy tylko jeśli nastąpi chwilowe wyłączenie palnika, bo w normalnej sytuacji przy pracującym palniku na potrzeby c.w.u. nie ma opcji, aby był nagły spadek z 41 do 23-24 stopni.

Dodano po 5 [minuty]:

krzyzak11 napisał:

wymiennik pierwotny jest jeden do c.o. i do c.w.u. ale za podgrzewanie c.w.u. odpowiedzialny jest wymiennik płytowy.

krzyzak11 napisał:
    Kocioł pracując na co podgrzewa tez pewną ilość wody w wężownicy cwu, czujnik to wychwytuje i masz ciepłą wodę, dopiero jak się kończy czujnik cwu zglasza zapotrzebowanie na cwu i wlacza palnik.

Autor napisał wyraźnie, że słychać jako kocioł podgrzewa wodę i nagle następuje obniżenie. Jeśli palnik pracuje to nie ma takiej opcji, ale jeśli palnik na chwilę wyłączy, a zimna woda jest bardzo zimna to może nastąpić chwilowe wychłodzenie, bo czas reakcji kotła nie jest idealny, więc zanim nastąpi ponowne włączenie palnika to c.w.u. wychłodzi się trochę, choć i tak 23-24 to dla mnie zbyt duża różnica.
  • #4 17776723
    krzyzak11
    Poziom 19  
    krzyzak11 napisał:

wymiennik pierwotny jest jeden do c.o. i do c.w.u. ale za podgrzewanie c.w.u. odpowiedzialny jest wymiennik płytowy.

W tym kotle nie ma wymiennika płytowego, jest jeden bitermiczny zarówno do co i cwu
  • REKLAMA
  • #5 17777019
    sp3ots
    Poziom 38  
    Ocena: 673
    Witam !
    @maciumpek
    Jak masz ustawiony parametr 2.9.E ?
  • #6 17777219
    as007
    Poziom 15  
    Ocena: 37
    Jaką masz baterię w prysznicu? Jeśli termostat to wina baterii która reguluję temperaturę tak, że przez chwilę nie ma zapotrzebowania na ciepłą wodę i kocioł świruje.
  • #7 17777886
    BUCKS
    Poziom 39  
    krzyzak11 napisał:
    W tym kotle nie ma wymiennika płytowego, jest jeden bitermiczny zarówno do co i cwu

Tego kotła nie rozbierałem, a widziałem tylko z zewnątrz i wtedy nie ma dostępu do wnętrza, bo widać tylko jak rurki od c.w.u. znikają w środku. Przyjąłem założenie, że jak większość znanych mi kotłów ma wymiennik płytowy.

sp3ots napisał:
    Jak masz ustawiony parametr 2.9.E ?

opis autora nie sugeruje, aby miał to być problem z opóźnieniem na turbince od c.w.u.
    Fabrycznie opóźnienie ma wartość 2, czyli jest to odpowiednik 0,5 sekundy. Maksymalnie można ustawić 6, czyli wtedy jest to odpowiednik 1,5 sekundy.
    Autor nic nie wspominał, że palnik zapala się na chwilę i gaśnie.
    Dlatego ja sugeruję przyjrzeć się dokładnie całemu procesowi, najlepiej go nagrać, aby nic nie umknęło uwadze.
  • #8 17778369
    maciumpek
    Poziom 9  
    Witam panów ponownie

Dzięki za wszystkie odpowiedzi.
    Parametr 2.9.E mam domyślnie czyli 2.
    A poniżej link do nagrania całego procesu.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #9 17778487
    krzyzak11
    Poziom 19  
    Jest tak, jak napisałem na początku
    Do tego masz bardzo nisko ustawioną cwu-zwiększ na ok.48
    Kociol startuje, ale musisz zaś mu chwilę na wygrzanie

Jak chcesz stabilną cwu to musisz zmienić na kocioł 1funkcyjny z zasobnikiem, tu nic nie zmienisz.

Jaki masz gaz?ziemny czy płynny?

Pozdr
    Krzyzak11
  • #10 17779212
    as007
    Poziom 15  
    Ocena: 37
    Ponawiam pytanie do autora czy bateria przy prysznicu jest termostatyczna?
  • #11 17781227
    BUCKS
    Poziom 39  
    maciumpek napisał:
    A poniżej link do nagrania całego procesu.

Ja nie widzę na tym filmie tego co opisywałeś, czyli jak zrozumiałem, że palnik podgrzewa wodę c.w.u. i nagle masz jednorazowe obniżenie temperatury.
    Kocioł ma 40 stopni i jest w trybie c.o..
    Następnie pada komenda "Dobra lej" i odkręcacie prysznic.
    W ciągu ok. 2 sekund od odkręcenia prysznicu następuje zmiana trybu pracy z c.o. na c.w.u.
    Po kolejnych ok. 3 sekundach następuje włączenie palnika.
    W tym czasie zimna woda wodociągowa wychładza wymiennik c.w.u. i temperatura spada.
    Dopiero po kilku sekundach od odpalenia palnika temperatura zaczyna rosnąć do zadanej wartości.
    Jest to normalne przy kotłach 2-funkcyjnych i nie widzę tutaj żadnego błędu.

Ja u siebie stosuję następujący patent.
    Odkręcam kurek z ciepłą wodą na małym przepływie ale na tyle dużym, aby kocioł wykrył pobór c.w.u. i przełączył się w tryb c.w.u.
    Kocioł mam w kuchni ale w łazience słyszę dźwięk iskrownika i wtedy liczę do 6. Dopiero po tym odkręcam kurek ciepłej wody na maksa.
    Powoduje to, że kocioł szybciej dogrzewa wodę do zadanego poziomu, czyli nieco krótszy jest czas na oczekiwanie pierwszego strzału z ciepłą wodą.
    Wadą jest to, że pierwszy pik ciepłej wody ma nieco wyższą temperaturę od zadanej ale nadal mieści się on w komforcie i nie mam wrażenia, że woda zaczyna być za ciepła.

Musisz zrobić testy ze swoim kotłem i znaleźć optymalny sposób postępowania oraz czy przyniesie to jakieś zmiany na plus w Twoim odczuciu.

Ja jeszcze mam perlator z limitem do 8 l/min, dzięki czemu nie mam poboru wody, który mógłby wykraczać poza możliwości techniczne kotła, co ma znaczenie zimą kiedy wzrasta zapotrzebowanie na moc cieplną.

Podsumowując u Ciebie nie widzę żadnego błędu tylko normalną pracę kotła 2-funkcyjnego.
    Chcesz wyraźnej poprawy to pomyśl o zasobniku, w którym zwykle nonsotp jest przechowywana ciepła woda, więc z chwilą odkręcenia kranu z zasobnika leci ciepła woda, więc nie ma tej zwłoki potrzebnej na przełączenie kotła 2-funkyjnego z trybu c.o. na tryb c.w.u. i włączenie palnika, by zacząć grzać wodę, więc unikasz tego jednorazowego obniżenie temperatury c.w.u. jak to nazwałeś.
    Tylko zasobnik to dodatkowy koszt i dodatkowe miejsce, więc nie każdy chce taką dodatkową wiszącą szafkę, czy stojący regał ;-)
  • #12 17782448
    maciumpek
    Poziom 9  
    Witam ponownie

Dziękuję bardzo za wszystkie odpowiedzi.
    Bateria jest zwykła.

Faktycznie dopiero kręcąc filmik zauważyłem, że ciepła woda która płynie na początku nie jest podgrzana od razu przez kocioł.

Pozdrawiam
  • #13 18715655
    Dawid939393
    Poziom 5  
    Ocena: 8
    Czy wie ktoś może dlaczego u mnie po wyłączeniu wody po kapieli temp wody ustawiona 40kilka stopni a na piecu rosnie aż do 85?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z kotłem dwu-funkcyjnym Junkers Cerapur MIDI ZWB 24-1 RE, który po odkręceniu wody w prysznicu doświadcza jednorazowego spadku temperatury c.w.u. z 41 do 23-24 stopni, a następnie temperatura wraca do ustawionej wartości. Uczestnicy dyskusji sugerują, że może to być spowodowane konstrukcją kotła, który ma jeden wymiennik do c.o. i c.w.u., co może prowadzić do chwilowego wychłodzenia wody. Zwracają uwagę na możliwość chwilowego wyłączenia palnika oraz na ustawienia parametrów kotła. Wskazują również na potencjalny problem z baterią prysznicową, która może wpływać na stabilność temperatury. Użytkownik zauważa, że woda na początku nie jest podgrzewana od razu przez kocioł, co potwierdza obserwacje innych uczestników.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA