logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jakie ogrzewanie elektryczne do pawilonu handlowego

damien0 14 Lut 2019 13:31 2397 8
REKLAMA
  • #1 17777356
    damien0
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Cześć!
    Wiem, że to forum bardziej dla techników, ale wolę zapytać tutaj, niż na forach budowlanych, bo tam wypowiadają się najczęściej sprzedawcy systemów grzewczych...

Do rzeczy. Otóż chciałbym się poradzić na temat wyboru instalacji elektrycznej do ogrzewania pawilonu handlowego. Możliwe jest jedynie ogrzewanie elektryczne.
    Powierzchnia to 18m2, witryny, budynek wolnostojący. Ciągle wchodzą klienci, więc drzwi są otwierane, albo wręcz ciągle otwarte. Do tej pory jest ogrzewany kilkunastoletnim piecem, rachunki średniorocznie ok. 300 zł/mc.
    Zgodnie z zapowiedziami, niebawem prąd dla firm mocno zdrożeje (prawie jeszcze raz tyle), a jako że mamy w planie zrobić gruntowny remont lokalu, być może wymienilibyśmy piec na coś nowszego, bardziej ekonomicznego. Jest możliwość wyboru taryf strefowych od operatora, jednak zaznaczę, że w nocy, podczas "ładowania", nie może być w lokalu dużo cieplej, niż w dzień.

Proszę o porady. Mam nadzieję, że zawarłem wszystkie istotne informacje.
  • REKLAMA
  • #2 17777441
    teskot
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 957
    Jeśli chcesz ogrzewanie piecem akumulacyjnym to tylko taki z dynamicznym rozładowaniem. Wtedy sam decydujesz o tym jak szybko ma następować rozładowanie i co za tym idzie jaka temperatura ma być utrzymywana. 300zł miesięcznie to nie jest żadna tragedia jeśli jak sam stwierdziłeś lokal jest intensywnie wychładzany. Poza ogrzewaniem ogólnym (lub zamiast niego) można również pomyśleć o promiennikach podczerwieni. Dają one natychmiastowe odczucie ciepła dla osób przebywających w pomieszczeniu, ale nie grzeją powietrza i przez to są oszczędne. Napisz jeszcze o temperaturach jakie chcesz utrzymywać, godzinach pracy oraz mocy obecnie używanego pieca.
  • REKLAMA
  • #3 17777485
    damien0
    Poziom 11  
    Hej, nie jestem jakoś szczególnie za piecem akumulacyjnym - wiem że to jest jedna z możliwości, dlatego o niej wspomniałem.
    Fakt, 300 zł miesięcznie to nie tragedia, ale jeśli ceny dla odbiorców firmowych mają tak mocno wzrosnąć, to może bardziej opłacałoby się zainwestować przy okazji remontu w jakieś bardziej ekonomiczne źródło ciepła. Tym bardziej że piec ma już ok. 15 lat, więc nie wiem, jak długo jeszcze pochodzi.
    Temperatury jakie bym chciał utrzymać - ciężko powiedzieć. Takie normalne, jak w każdym sklepiku. Bez szału ani w jedną ani w drugą stronę. Lokal pracuje od 9:00 do 18:00, w nocy temperatury mogą spadać, powiedzmy do 15 stopni, ale żeby nie wzrastały powyżej temperatury dziennej. Moc obecnego pieca podam, jak się dowiem. Dzięki za odpowiedź.

PS myślałem o położeniu nowej podłogi z paneli wynylowych - mają bardzo wysoką ochronę przed ścieralnością, a do tego można by pod nie położyć folie grzejne. Ale czy takie folie by wystarczyły?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 17777517
    teskot
    Spoczywaj w Pokoju
    Folie grzewcze dostępne są w wykonaniach do 400W/m² więc myślę, że wystarczy. Ciężko mi policzyć zapotrzebowanie na ciepło-jaka jest powierzchnia przeszklenia, 1,2 czy 3 szyby, z czego ściany? Zadbaj też o dobrą izolację od gruntu. Załóżmy, że ze względu na przeciągi i słabą izolację zapotrzebowanie na moc grzewczą wyniesie max 200W/m² przez 9 godzin to daje ponad 32kWh dziennie! Licząc grzanie tylko w godzinach pracy. Generalnie jakiekolwiek ogrzewanie, które korzystać będzie z dziennej taryfy będzie droższe. A rozważałeś pompę ciepła (klimatyzator)? Obecnie stosowane działają nawet do -15°C i dają oszczędności rzędu nawet 60% (ilość ciepła oddanego do pomieszczenia przy relatywnie niedużej różnicy temperatur, czyli np. -5 na zewnątrz, +18 w środku jest blisko 3 krotnie większa niż wynika z ilości pobranej energii.
  • REKLAMA
  • #5 17777549
    damien0
    Poziom 11  
    Lokal jest prawie całkowicie przeszklony na dwóch ścianach. Nie murowany, złożony z elementów składanych.
    Klimatyzator właśnie kupiliśmy w lecie nowy, muszę się zorientować czy potrafi grzać (podobno wszystkie nowoczesne potrafią). To jest ciekawe, bo nie tylko Ty o tym wspominasz. W innych wątkach na Elektrodzie też ludzie polecają pompy ciepła, jako najtańsze rozwiązanie z elektrycznych - zarówno w zakupie/montażu, jak i eksploatacji.
  • #6 17777580
    teskot
    Spoczywaj w Pokoju
    Sam używam do ogrzewania mieszkania klimatyzatora. W tym roku jeszcze nie musiałem dogrzewać mieszkania grzejnikami-klimatyzator daje radę. Mam LG 3,5kW; w trybie grzania pobiera max 1,4kW, średnio około 800W. Ilość ciepła oddawanego dochodzi do blisko 4kW według danych katalogowych i jestem w stanie w to uwierzyć bo ogrzewa słabo ocieplone mieszkanie 40m² na poddaszu i nie pracuje wcale bez przerwy. Przy temperaturach w dzień nie spadających poniżej -5°C zużywa na dobę poniżej 7kWh. To nie żadne czary tylko czysta fizyka. Każdy grzejnik elektryczny ma sprawność 100%-ile energii pobierze tyle odda. "Nadsprawność" pompy ciepła polega na tym, że odwraca ona swoje działanie, tzn pobiera ciepło z zewnątrz i pompuje je do środka. Czyli wychładza jeszcze mocniej otoczenie ogrzewając wnętrze. Wysoka sprawność jest jednak uzyskiwana pod pewnymi warunkami. Po pierwsze im mniejsza różnica temperatur tym wyższa sprawność. Po drugie poniżej pewnej temperatury na zewnątrz po prostu nie działa. Po trzecie przy bardzo niskich temperaturach zużywa część energii na odszranianie parownika. Także jeśli spodziewamy się, że temperatura na zewnątrz może utrzymywać się przez jakiś czas na poziomie -15°C i niżej to trzeba mieć jakieś alternatywne źródło ciepła, które zastąpi lub uzupełni w tym czasie pompę ciepła.
  • #7 17778188
    andrzej lukaszewicz
    Poziom 42  
    Ocena: 2120
    Tylko klimatyzator klasy Premium, z nowoczesnymi sprężarkami i o zmiennej wydajności. Koszt takiego sprzętu z montażem 4÷5 tys. brutto.
  • #8 17778262
    Zbigniew Rusek
    Poziom 38  
    Ocena: 1542
    A czy naprawdę nie ma innej możliwości niż ogrzewanie elektryczne? Będzie zawsze najdroższe i mało skuteczne (by było skuteczne, musi być doża moc, a więc obciążenie instalacji i wysokie rachunki). Najcieplej jest w pawilonach (nawet takich, które mają pojedyncze szyby w żeliwnych ramach i prawie nic ściany) mających centralne ogrzewanie, zwłaszcza grzejnikami Faviera (w pawilonach zwykle było dosyć dużo tych grzejników). Może jest możliwość podłączenia się do sieci ciepłowniczej?
  • #9 17778505
    teskot
    Spoczywaj w Pokoju
    Chyba żart... Koszt podłączenia do sieci cieplnej będzie taki, że grzejniki elektryczne nie wygenerują podobnych kosztów przez 10 lat. Wiem co mówię, bo właśnie przeprowadzam taką inwestycję (na szczęście dla nieco większej liczby najemców). Tylko gaz ratuje sytuację ewentualnie. Ale jak autor ma klimatyzator to nie wiem na co czeka. Ja żadnej klasy Premium nie kupowałem, sprzęt kosztował mnie 2500zł, zainstalowałem sam, serwisant przyjechał z manometrami i pieczątką do gwarancji i zainkasował 400zł.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje porady dotyczącej wyboru elektrycznego systemu ogrzewania dla pawilonu handlowego o powierzchni 18 m², który jest intensywnie wychładzany przez otwarte drzwi. Obecnie używa kilkunastoletniego pieca, a planowane są zmiany ze względu na wzrost cen energii elektrycznej. Wśród rozważanych opcji znajdują się piece akumulacyjne z dynamicznym rozładowaniem, promienniki podczerwieni oraz folie grzewcze. Użytkownik rozważa również wykorzystanie klimatyzatora, który może pełnić funkcję grzewczą. Wskazano na zalety pomp ciepła, które mogą być bardziej ekonomiczne w eksploatacji. Istnieją również wątpliwości co do opłacalności podłączenia do sieci ciepłowniczej.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA