logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaka tokarka do drewna dla początkującego, a potem do metalu?

Borteks 17 Lut 2019 02:15 909 2
REKLAMA
  • #1 17783514
    Borteks
    Poziom 5  
    Ocena: 2
    Witam wszystkich!
    Jestem majsterkowiczem z zamiłowania, mam podstawową wiedzę o toczeniu, ale chciałbym zacząć działać coś w tym kierunku. Myślę o zakupie tokarki do drewna żeby najpierw się czegoś nauczyć a potem kupić coś poważniejszego, czym można by obracać metal. I tu pojawia się pytanie, czy coś takiego ma sens żeby najpierw uczyć się na drewnie a potem przejść na metal, czy też mija się to z celem. I jaki sprzęt wybrać żeby zacząć coś działać (miło widziane modele lub producenci tokarek).
    Z góry dziękuję za pomoc!
  • REKLAMA
  • #2 17783528
    beatom
    Poziom 38  
    Ocena: 858
    Całkowicie dwa różne materiały, dwa różne narzędzia. Nabierzesz przyzwyczajeń wiedzy i "poczujesz" jeden to będziesz próbował to przenosić na drugi i bedzie klapa. Według mnie nie tędy droga.
  • #3 17785813
    gervee
    Specjalista Automatyk
    Ocena: 94
    Po pierwsze to całkowicie źle dobrałeś forum na tego typu zapytanie.
    Po drugie, jak duże elementy chcesz toczyć? Odpowiedź na to pytanie w znaczny sposób zawęzi liczbę urządzeń, które będziesz mógł brać pod uwagę. Poza tym jakie widełki cenowe?

Może forum https://www.cnc.info.pl/ byłoby lepsze na zadawanie pytań na ten temat?
REKLAMA