Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Ocieplenie garażu - ponownie (płytami PIR z piany PUR)

kermu 17 Feb 2019 16:20 1524 1
    kermu
    Level 11  
    Ponieważ temat
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=15855335#15855335
    został zamknięty a stoję przed problemem ocieplenia garażu z blachy akrylowej jak w załączniku, chciałem się poradzić czy dobrym pomysłem jest zastosowanie płyt poliuretanowych typu PIR zabezpieczonych obustronnie włóknem szklanym klejonym np klejem do materiałów izolacyjnych.
    Zależy mi w szczególności na jak najmniejszym nakładzie prac choć cena ma też znaczenie.
    Co sądzicie o takim rozwiązaniu ?
    Orientacyjny koszt dla garażu 3x5m i wys 2,1/2,5 m (ok. 35m2) wyszedł mi (przy cenie okoł 30 zł m2 płyty oraz 25zł/0,5l kleju): 1250 zł
    Nie jest to najtaniej ale rozwiązanie chyba dużo bardziej trwałe i funkcjonalne niż styropian czy wełna mineralna + płyta osb.

Krzysztof
    Attachments: To view the material on this forum you must be logged in.
    Mobali
    Level 41  
    Pyta poliuretanowa jest zdecydowanie lepszym rozwiązaniem od styropianu, szczególnie do stosowania w garażu! Jak dla mnie, dwie największe wady styropianu to:
    - wrażliwość na opary benzyny i rozpuszczalniki organiczne. W skrajnych przypadkach styropian po prostu "znika".
    - styropian lubią skubać myszy i inne drobne gryzonie. Gdy już zaczną dłubać sobie chodniki to bardzo trudno walczyć z tą plagą!
    - do tego kwestia dochodzi palności, choć to podobno materiał... samogasnący ;-)

U znajomego w garażu doskonale sprawdziły się płyty oklejone z zewnątrz siatką z włókna szklanego i zaciągnięte klejem (zwykła tania masa klejowa do siatki). Całość po pomalowaniu wygląda jak zwykła ściana - jest ciepła, nie poci się, nie puchnie i nie odpada. Całość wisi już ładnych kilka lat i spełnia swoje zadanie.

Kleju ze zdjęcia nie znam, więc nie wypowiadam się. Nie za drogi? Może korzystniej wyjdzie coś z rozwiązań typowo budowlanych, czyli w wiadrach lub workach? Można też pomyśleć o wzmocnieniu całości delikatnym stelażem z listew lub ocynkowanych profili.