logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Windows nie odpala po instalacji sterowników karty graficznej

mpknap 18 Lut 2019 09:29 2493 11
REKLAMA
  • #1 17786364
    mpknap
    Poziom 10  
    Mam kartę GTX 580 od roku, sprawna nie zawodząca. Do nie dawna była na płycie z AMD Phenom 955. Miesiąc temu wymieniłem płytę na Asus A320M-K z procesorem Ryzen 1600. Wszystko śmigało jak powinno. Po jakimś czasie komp zgasł i po uruchomieniu pokazał się BlueScreen z napisem Video Scheduler Internal Error. Nie dało się uruchomić Windows 10, odpalał i ponownie uruchamiał. Przywracanie punktu ani naprawa z poziomu instalatora windows nic nie dawała. W końcu uruchomiłem w trybie awaryjnym i wyłączyłem w Menadżerze kartę graficzną. Wszystko wróciło do normy. Ale ponowne instalowanie sterowników do karty powoduje to samo, że windows nie uruchamia się. Już nawet sformatowałem dysk i zainstalowałem Windows na nowo i wciąż to samo....
    Co jest grane?
  • REKLAMA
  • #3 17786407
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #5 17786453
    mpknap
    Poziom 10  
    mpknap napisał:

Sam instalujesz czy pobierają się automatycznie?

To samo było i po instalacji automatycznej tuż po zainstalowaniu Windows, jak i po ręcznym pobraniu sterowników z Nvidia.

Dodano po 6 [godziny] 12 [minuty]:

Żaden z powyższych sposobów nie działa. Komp działa w trybie karty (menedzer urządzeń) Zgodna z VGA. Po zmianie na GTX 580 od razu reset.
    Jest sposób żeby jakoś kartę sprawdzić?
  • #6 17787225
    badboy84
    Poziom 43  
    Ocena: 1484
    Jest, w innym komputerze. Jaki zasilacz ma ten komputer?
  • #7 17787248
    mpknap
    Poziom 10  
    Zasilacz AeroCool KCAS 700W 80PLUS BRONZE 700 W

Dodam, że jak wywali bluescrena, to są na nim takie kreski poziome, jak szum.

Chodziło mi o sprawdzenie karty jakimś programem, inny komp to wiadomo ;).

Tylko czego tak nagle? I czy jakby karta była walnięta to wogóle nie powinno działać? A tu jest normalny windows tylko że w trybie "karty zgodnej z MS VGA"..
  • REKLAMA
  • #9 17787496
    mpknap
    Poziom 10  
    A czy jesteś pewien? skąd to wiesz?
  • #11 17787617
    mpknap
    Poziom 10  
    No to młody mi się załamał, jakiś model do 300zł? Bo na lepsze nie stać.....

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z uruchomieniem systemu Windows 10 po instalacji sterowników karty graficznej GTX 580. Po wymianie płyty głównej na Asus A320M-K i procesora Ryzen 1600, komputer zaczął wyświetlać błąd "Video Scheduler Internal Error" i nie uruchamiał się poprawnie. Po przywróceniu ustawień w trybie awaryjnym i wyłączeniu karty graficznej, system działał normalnie, ale ponowna instalacja sterowników powodowała ten sam problem. Użytkownik próbował różnych metod, w tym instalacji starszych sterowników, ale bezskutecznie. Inni uczestnicy dyskusji sugerują, że problem może leżeć w samej karcie graficznej, a także pytają o zasilacz. Użytkownik posiada zasilacz AeroCool KCAS 700W. W końcu pojawia się sugestia, że karta może być uszkodzona, co wymagałoby jej wymiany na model w przedziale cenowym do 300 zł, z propozycjami modeli GTX 750 Ti, GTX 950 lub GTX 1050.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA