logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Jak zrobić ładowarkę mini USB z modułu MP3 do samochodu?

Izythor 19 Lut 2019 01:12 549 5
REKLAMA
  • #1 17788506
    Izythor
    Poziom 9  
    Ocena: 12
    Witam,
    Montuje do swojego samochodu moduł do mp3 jak na zdjęciu, na wyjściu podobno jest 5v. Chcę z tego zrobić ładowarkę mini usb. Czy powinienem montować do tego jakiś stabilizator lub step down, podłączyć to bezpośrednio lub może jeszcze inaczej z wygładzaniem? Niby jest tam 5v ale nie wiem czy mogę ufać tym chińskim wynalazkom, dalej czy powinno tam być jakieś ograniczenie prądowe aby nie uszkodzić urządzenia ładowanego? Czy wystarczy podłączyć napięcie i masę do skrajnych łączy usb, resztę zostawić czy jakieś mostki są potrzebne? A może lepiej to zostawić i podłączać bezpośrednio od 12v tak jak zasilany jest ten moduł (widzę że jest tam chyba stabilizator, ale 12v do modułu czy 5v do tego wyprowadzenia?). Z góry dziękuję za rady. Pozdrawiam
    Jak zrobić ładowarkę mini USB z modułu MP3 do samochodu? Jak zrobić ładowarkę mini USB z modułu MP3 do samochodu?
  • REKLAMA
  • #2 17788510
    kacpo1
    Poziom 33  
    Ocena: 156
    Izythor napisał:
    Czy powinienem montować do tego jakiś stabilizator lub step down, podłączyć to bezpośrednio lub może jeszcze inaczej z wygładzaniem?

Przecież na zdjęciu pisze jak byk "7-12V".
    Izythor napisał:
    czy powinno tam być jakieś ograniczenie prądowe aby nie uszkodzić urządzenia ładowanego?

Nie.
    Izythor napisał:
    Czy wystarczy podłączyć napięcie i masę do skrajnych łączy usb, resztę zostawić czy jakieś mostki są potrzebne?

To w końcu układ posiada to 5V na wyjściu USB, czy nie?
    Izythor napisał:
    ? A może lepiej to zostawić i podłączać bezpośrednio od 12v tak jak zasilany jest ten moduł (widzę że jest tam chyba stabilizator, ale 12v do modułu czy 5v do tego wyprowadzenia?)

Skoro układ już ma na wyjściu 5V, to na jaką cholerę?
  • REKLAMA
  • #3 17788521
    Izythor
    Poziom 9  
    7-12v to zasilanie modułu, przy odpalonym aucie jest ponad 14v. Pytam o stabilizator przy wyjściu 5v, ale zapewne usłyszę że "jak byk pisze 5v", czyli rozumiem mam bezpośrednio podłączyć usb pod to napięcie. Rozumiem, że pytania mogą być banalne, ale ja chce się upewnić czy wszystko będzie poprawnie, a odpowiadanie pretensjonalnymi pytaniami na moje pytania nie tworzy pozytywnej atmosfery. Tak czy siak dziękuję.
  • REKLAMA
  • #4 17788528
    kacpo1
    Poziom 33  
    Ocena: 156
    Izythor napisał:
    czyli rozumiem mam bezpośrednio podłączyć usb pod to napięcie.

Ale chcesz dorobić kolejny port, czy korzystać z tego z modułu?
    Jeśli chcesz dorobić, to może się okazać, że wydajność prądowa tego modułu będzie za mała aby udźwignąć dwa porty, jeśli po prostu korzystać z tego modułu, to nie ma takiej potrzeby, zapewne 5V jest już podłączone.
    Izythor napisał:
    7-12v to zasilanie modułu, przy odpalonym aucie jest ponad 14v.

Możesz, tylko po co? W module zapewne jest stabilizator liniowy, a takiemu, przez krótki okres czasu, nie zaszkodzi 14V (maks. napięcie dla LM7805 to 25V).
  • REKLAMA
  • #5 18046739
    Izythor
    Poziom 9  
    Porzuciłem pomysł, ale w wakacje chce to dokończyć. Pytanie z innej beczki, mianowicie w radiu samochodowym mam kanał L, P i masa, a w module L, P i dwie osobne masy, czy mogę je zewrzeć i podłączyć wspólnie do radia?
  • #6 20416476
    Izythor
    Poziom 9  
    Od 3 lat działa dobrze, te 5V było do zasilania modułu, a nie do zasilania jego peryferii. Ładowarki z tego nie zrobiłem, ale do BT i microsd jest ok, dobrze działa z oryginalnym radiem z C4. Temat zamykam.
REKLAMA