logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ładowarka dla urządzeń z portem USB

zasoby 15 Lut 2005 15:11 7039 15
REKLAMA
  • Dążąc do minimalizacji niektóre urządzenia (jak np. kieszonkowe odtwarzacze mp3) zaopatrzone są tylko w złącze USB umożliwiające załadowanie danych oraz ładowanie akumulatorków urządzenia. Będąc poza domem, jeżeli akumulatorek zostanie rozładowany nie będziemy posiadali możliwości ich naładowania bez komputera z portem USB. Proste rozwiązanie pozwoli na podładowanie akumulatorków urządzenia bez użycia komputera. Stałe napięcie wejściowe może być z zakresu od 7V do nawet 24V. Napięciem wejściowym może być też napięcie pochodzące z akumulatora samochodowego (złącze zapalniczki).

Posiadasz ciekawe rozwiązania? Naszkicuj, zeskanuj - zamieść na elektroda.pl!
    Załączniki:
    • Ładowarka dla urządzeń z portem USB usbladowarka.gif (13.6 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Fajne? Ranking DIY
    O autorze
    zasoby
    Poziom 23  
    zasoby napisał 784 postów o ocenie 446, pomógł 4 razy. Jest z nami od 2002 roku.
  • REKLAMA
  • #2 1231293
    chaka
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 100
    no rewelacja! nigdy bym na to nie wpadl! A kamere internetowa mozna podlaczyc?
  • #3 1231853
    majster_15
    Poziom 23  
    Ocena: 51
    Każde urządzenie zasilane w tym wypadku 5V, jeśli kamerka jest na inne napięcie powiedzmy, że 9V no to zamiast stabilizatora na 5V wstawiamy na 9V. Jakie napięcie potrzebujemy takie wstawiamy. Pamiętając o tym że napięcie wejściowe musi być przynajmniej o 3V wyższe od napięcia stabilizatora.
    Pozdrawiam Mat
  • #4 1232263
    linx
    Poziom 21  
    Ocena: 80
    >>>majster_14: Coś mi się wydaje że wszystkie urządzenia usb zasilane są napięciem 5V, bo standart USB określa takie właśnie napięcie w porcie ;) :!:
  • REKLAMA
  • #5 1232292
    majster_15
    Poziom 23  
    Ocena: 51
    No tak, wiem o tym że wszystko pod port USB jest zasilane 5V. Ale jeśli potrzebujemy naładować akumlatorek w kamerze cyfrowej czy jakiejś tam innej, czy posłuchać muzy z Disc-mana, dlatego podałem przykład z innym stabilizatorem, ogólnie tu chodzi głównie o USB ale może komuś się przydać.

Pozdrawiam Mat
  • #6 1232648
    chaka
    hehe To jak podlacze ta kamere to gdzie w tym ukladzie znajde wyjscie na czata:)))
  • #7 1232808
    Popak
    Moderator na urlopie...
    Ocena: 270
    Witam
    Hehehe :) ja ma otwarzacz MP3 na akumulatorek AAA. i mi sie to nie przyda bo u mnie nie naładuje akumulatorka przez USB. Nie wszystkie ptwarzacze na to pozwalają.

Ps. nie podłańczać ptrarzaczy MP3 do radia samochodowego do wejścia aux może sie uszkodzić. miałem kilka takich przypadków.

Pozdarwiam
  • REKLAMA
  • #8 1232865
    jaco777
    Poziom 24  
    Ocena: 29
    A ja trafiłem na taki układzik. Niestety ja do tej pory nigdzie go nie dostałem w Szczecinie.

Schemat i opisy wszystko mówią.
    Załączniki:
    • Ładowarka dla urządzeń z portem USB VB409.jpg (7.55 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #9 1233029
    chaka
    popak20 napisał:

Ps. nie podłańczać ptrarzaczy MP3 do radia samochodowego do wejścia aux może się uszkodzić. miałem kilka takich przypadków.

Pozdarwiam

Czemu? Nie rozumiem dlaczego cos moglo by sie zepsuc..
  • REKLAMA
  • #10 1233238
    koval_s
    Poziom 18  
    Ocena: 20
    A co może się popsuć, chyba wzmacniacz w autku, jak za duży sygnał dostanie i nastąpi "mały" przester, taki co to wszystkie bezpieczniki pali - przypadłość sprzętu z trzeciego obszaru płatniczego
  • #11 1233858
    dzemik8
    Poziom 16  
    odtwarazcz moze siąść jezeli żle podłaczysz masę np zamienisz z sygnaelm
    poniważ nastapi przepływ prądy przez wyjście z masy samochodu. wina za to można obarczyć akumulatoro. mozliwoś poboru dużych pradow nawet szczytowao powyzej 30 A.
    a taki odtwarzacz mhh wystarczy około 2-5 amper zby go popsuc i to do tego róznica napięc 12 lub 24 a w odtwarzaczu od 2,4 do 4,7 V To musiało zaboleć odtwarzacz
    .
    Poleczam w takim wypadku wzmacniasz na wyjściu odtwarzacza o wzmocnieniu jeden i wrazie c€s to no się zfajczy sam tak robielm.
  • #12 1233963
    Popak
    Moderator na urlopie...
    Wszystko było ok podłączone nasa do masy a nie pomysleliście o obciążeni MP3. a co sie rozwaliło? wzmacniacz suchawkowy.
    Nie które MP3 pozwalaja na podłączenie a niektóre nie tak jak moja. miałem szczęście że mam ja na gwaracnji i przysłali mi nową bo nie naprawiaja ich. Nie wiem jak jest w polsce czy naprawiaja. ale ja ja kupiłem w niemczech i może dlatego.
    Pytali sie czemu sie zepsuła a ja powiedziałem że nie wiem :)
    Te urządenia są bardzo delikatne.

Pozdarwiam
  • #13 1240596
    mrrudzin
    Poziom 39  
    Ocena: 580
    A jeżeli podłączymy do wejścia AUX przez kondensator sprzęgający? tak z 47uF powinno wystarczyć. Wtedy żaden prąd dłużej nie popłynie. Zresztą samo radio powinno mieć zaraz na wejściu AUX jakieś kondensatory...

Ale jeśli ktoś pomyli mase z sygnałem... to jezeli odtwarzacz jest zasilany z własnego źródła (bakterii lub akumulatora), to też nic nie powinno sie stać...
  • #14 1242249
    koval_s
    Poziom 18  
    Ocena: 20
    Ale kwasy z tym że siada od podłączenia do samochodu, to co się może dopiero narobić jak podłączymy do wzmaka na 230V taki od wieży, a dopiero by się narobiło jakby podłączył pod jakąś pożądnej mocy nagłośnienie estradowe, takie kity to dzieciom w przedszkolu, ale nie moim dzieciom, bo moje nie dają się na to nabrać, trzeba najpierw patrzeć, patrzeć, patrzeć, patrzeć, a następnie podłączyć poprawnie do właściwych przewodów-złącz, a nie najpierw podłączać, a nóż widelec na których przewodach-złączach "pójdzie", jeśli wcześniej nie poleci odtwarzacz, tematem było ładowanie przez port USB, a nie nieumiejętność podłączania wyjść słuchawkowych do innych urządzeń niż słuchawki, uważam że temat taki banalny z tym ładowaniem, że już wszyscy zeszli na bardziej ciekawe rzeczy, uważam że bardzo prosty układ został zaproponowany że aż głupio by było coś popsuć
  • #15 1328324
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #16 1328425
    Popak
    Moderator na urlopie...
    pirus555 Można tak zrobić ale musisz zrobić odpowiedni zasilacz bo większość MP3plajerów działą na paluszka czyli na 1,5V a stabilizatotek ten ma 5V.

Pozdarwiam

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy prostego układu umożliwiającego ładowanie urządzeń z portem USB (np. kieszonkowych odtwarzaczy MP3) z różnych źródeł napięcia stałego w zakresie 7V–24V, w tym z akumulatora samochodowego przez gniazdo zapalniczki. Standardowe napięcie zasilania portu USB to 5V, co wymaga stabilizatora napięcia (np. LM7805) do obniżenia napięcia wejściowego. W przypadku innych urządzeń, które wymagają innego napięcia (np. 9V), można zastosować odpowiedni stabilizator o wymaganym napięciu wyjściowym, pamiętając, że napięcie wejściowe musi być o około 3V wyższe od napięcia stabilizatora. Wskazano, że nie wszystkie odtwarzacze MP3 pozwalają na ładowanie przez USB, a nieprawidłowe podłączenie, zwłaszcza masy i sygnału audio, może uszkodzić urządzenie lub wzmacniacz samochodowy. Zalecane jest stosowanie kondensatorów sprzęgających na wejściu AUX, aby zapobiec przepływowi stałego prądu. Podkreślono, że urządzenia są delikatne i mogą wymagać gwarancji w przypadku uszkodzenia. Prosty układ z LM7805 i odpowiednimi wtyczkami może służyć do zasilania i ładowania urządzeń USB z gniazda zapalniczki samochodowej, jednak należy uwzględnić specyfikę napięć i prądów poszczególnych urządzeń.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA