logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak uziemić inwerter solarny Volt Polska 2000s w systemie wyspowym?

Artur2585 21 Lut 2019 16:36 3021 4
REKLAMA
  • #1 17794551
    Artur2585
    Poziom 2  
    Witam.Na dniach zabieram sie za budowę instalacji fotowoltaicznej w Środku lasu na lace( w miejscu o ktorym energetyka nigdy nie slyszała) . Zasilac ma ona lodowke laptopa .oswietlenie i inne drobne sprzety w sezonie od marca do pazdziernika. Mam inwerter solarny Volt polska 2000s i cztery panele po 250W oraz dwa akumulatory 12v 120 ah. Inwerter ma wejscie (wtyczke do gniazdka 230v u mniej jednak bedzie pracowac w systemie wyspowym.Jak w tym przypadku go uziemic skoro nie mam dostepu do sieci 230 v?
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 17795058
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #4 17795063
    Artur2585
    Poziom 2  
    Nie ma i nie będzie. Zgody leśniczego również lecz nie o tymjest temat. Przedstawiciel volt polska odpisal jedynie , źe uziemienie jest we wtyczce zasilającej inwerter z sieci 230v. W przypadku, gdy jest ona niepodłączona niektóre urZądzenia podłączone do wyjścia inwertera mogą nie działać poprawnie. Nie odpisał natomiast jak wykonać. To uziemienie . Czy dobrym pomysłem będzie uziemienie tej wtyczki inwertera przewodem połączonym z szpilka wbitą na metr( teren z wysokim poziomem wód gruntowych) ? Czy łączyć z tym własnoręcznie wykonanym uziomem tylko przewód PE czy zmostkować go z przewodem N i tak uziemić?
  • #5 17795069
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
REKLAMA