logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Co najtaniej wymienić w komputerze dla płynnego odtwarzania filmów w Full HD?

papuasss 22 Lut 2019 03:19 1158 14
REKLAMA
  • #1 17795967
    papuasss
    Poziom 9  
    Dobry wieczór,
    który podzespół najtaniej wymienić (i na jaki) w poniższym komputerze dla płynnego odtwarzania filmów w Full HD 1080 50/60fps?

Na youtube jeszcze pociągnie 720p50 lub 1080p30 ale wszystko wyżej to już pokaz slajdów albo ekran całkiem zamarza na jednym kadrze.
    Identyczny zakres wydajności na filmach z dysku. Z góry dziekuję za pomoc! :please:

• REKLAMA
  • #2 17795988
    Robert B
    Poziom 43  
    Ocena: 1412
    papuasss napisał:
    najtaniej

To znaczy ile?
    Sprawdź sobie ceny tego, co podaję:

Nawet gdybyś tam włożył najmocniejszy obsługiwany procesor:
    https://www.asus.com/Motherboards/P5K_PRO/HelpDesk_CPU/

lub wgrał modowany BIOS:
    http://genius239239.myweb.hinet.net/771/?MywebPageId=2019221550808750513#asus
    i kupił Xeona np. E5450:
    https://www.cpubenchmark.net/compare/Intel-Core2-Duo-E6750-vs-Intel-Xeon-E5450/942vs1236

to i tak kompletnie nic to nie da, bo karta graficzna będzie również do wymiany i tanio na pewno nie będzie, bo do takiego Xeona musiałbyś dać kartę pokroju GTX 470, Radeon HD 6970 czy Radeon RX 550.
    https://www.videocardbenchmark.net/compare/Ge...-Radeon-RX-550-vs-Radeon-HD-6970/55vs3761vs84

Porównanie z twoją kartą:
    https://www.videocardbenchmark.net/compare/Ra...0-vs-Radeon-HD-43004500-Serisi/3761vs84vs2945
    Samej karty nie wymienisz, bo ten zabytkowy procesor i tak będzie ją ograniczał i kompletnie nic nie zyskasz, poza lżejszym portfelem.

W dodatku nie podałeś czym to zasilasz, bo możliwe, że zasilacz też będzie do wymiany:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1294468.html

Socket 775, to archiwalny zabytek i inwestowanie w toto jest nieporozumieniem.
  • REKLAMA
  • #3 17796049
    TCP/IP
    Poziom 13  
    Ocena: 31
    Jeżeli tylko do filmów to włóż tam Radeona 6770 lub podobny. Tani i wystarczająco wydajny. Zapłacisz około stówki i da radę.
  • #4 17796054
    papuasss
    Poziom 9  
    "Najtaniej", czyli ile najmniej muszę zainwestować w taki komputer jak wyżej opisałem jeśli chcę na nim płynnie odtwarzać filmy 1080p w 60fps?

Dodano po 1 [minuty]:

TCP/IP napisał:
    Jeżeli tylko do filmów to włóż tam Radeona 6770 lub podobny. Tani i wystarczająco wydajny. Zapłacisz około stówki i da radę.
    Tylko do filmów. Dzięki za konkretną odpowiedź bez filozofii. :spoko:
  • REKLAMA
  • #5 17796055
    Robert B
    Poziom 43  
    Robert B napisał:

Czy czegoś nie rozumiesz?
  • #6 17796063
    papuasss
    Poziom 9  
    Robert B napisał:
    Robert B napisał:

Czy czegoś nie rozumiesz?
    Nie rozumiem po co wykład o poszczególnych częściach komputera i zależnościach między nimi, skoro pytam o jedną, konkretną i najtańszą do wymiany, która pozwoli mi puścić głupi film w FullHD.

Wiem. że mam słaby komp i nie musi mi nikt tego uświadamiać, chodzi mi o radę odnoście konkretnego zadania, jakie ma ten złom dla mnie wykonać.
  • REKLAMA
  • #7 17796067
    Robert B
    Poziom 43  
    Dalej nie łapiesz, że wymiana jednego podzespołu kompletnie nic ci ne da??
    Ale jak już koniecznie chcesz wyrzucić kasę, to zacznij od karty graficznej, bo twoja nadaje się wyłącznie do wyświetlenia pulpitu.
  • #8 17796070
    papuasss
    Poziom 9  
    Robert B napisał:
    Dalej nie łapiesz, że wymiana jednego podzespołu kompletnie nic ci ne da??
    Czyli uważasz, że na tej płycie i z tym procesorem nie da się puścić FullHD? Kolega TCP/IP twierdzi inaczej.
  • #9 17796102
    Robert B
    Poziom 43  
    A uważasz, że się da?
    papuasss napisał:
    wszystko wyżej to już pokaz slajdów albo ekran całkiem zamarza na jednym kadrze.
    Identyczny zakres wydajności na filmach z dysku.

Bo zaczynasz sam sobie przeczyć.

Robert B napisał:
    zacznij od karty graficznej,

Chyba jasno napisałem??
  • #10 17796176
    TCP/IP
    Poziom 13  
    Ocena: 31
    Wymień kartę. Mam podobną konfigurację z podanym radeonem i daje radę. Zwróć tylko uwagę na rodzaj pamięci na karcie. Nie kupuj z 64 bitową szyną. Ma być DDR5 na szynie 128bit i "będzie pan zadowolony"
  • #11 17796566
    papuasss
    Poziom 9  
    Robert B napisał:
    zacznij od karty graficznej,

Cytat:
    Chyba jasno napisałem??
    Sęk właśnie w tym że nie napisałeś tak na początku. Dopiero później jak TCP/IP mi odpisał zmieniłeś pogląd.

Robert B napisał:
    A uważasz, że się da?
    papuasss napisał:
    wszystko wyżej to już pokaz slajdów albo ekran całkiem zamarza na jednym kadrze.
    Identyczny zakres wydajności na filmach z dysku.

Bo zaczynasz sam sobie przeczyć.
    Gdzie sobie przeczę? Piszę o obecnym odtwarzaniu filmów na kompie.
    Nie uważam też, "że się da" ani nie uważam "że się nie da", tylko pytam co najtaniej wymienić.

Ty odpowiadasz że "wymiana jednego podzespołu kompletnie nic mi ne da", "Socket 775, to archiwalny zabytek i inwestowanie w toto jest nieporozumieniem", i że nawet "gdybym włożył najmocniejszy obsługiwany procesor to i tak kompletnie nic to nie da", itp..
    Ktoś inny odpowiada konkretnie TAK, DA SIĘ - KUP GRAFĘ TAKĄ A TAKĄ.

Zatem pozostaje mi kupić taką kartę i poinformować na forum czy rację miał TCP/IP czy ty.
  • #12 17796876
    conrad9210
    Poziom 26  
    Ocena: 209
    Cześć.
    "Podobna konfiguracja" nie znaczy, że taka sama :) Kolega Robert B wyjaśnił Tobie zależności pomiędzy konkretnymi podzespołami komputera. Wymiana pojedynczego elementu może podnieść wydajność ale w bardzo małym stopni - możliwe, że nie odczuwalnym. Uważam, że rzetelnie zostałeś poinformowany. Sam też bym Tobie tak napisał. W kwocie około 300zł możesz kupić np. DELL Optiplex 3010 SFF z procesorem i3 i cieszyć się o niebo lepszym komputerem niż obecny.
    Pozdrawiam
  • #13 17796941
    papuasss
    Poziom 9  
    conrad9210 napisał:
    Cześć.
    "Podobna konfiguracja" nie znaczy, że taka sama :) Kolega Robert B wyjaśnił Tobie zależności pomiędzy konkretnymi podzespołami komputera. Wymiana pojedynczego elementu może podnieść wydajność ale w bardzo małym stopni - możliwe, że nie odczuwalnym. Uważam, że rzetelnie zostałeś poinformowany. Sam też bym Tobie tak napisał. W kwocie około 300zł możesz kupić np. DELL Optiplex 3010 SFF z procesorem i3 i cieszyć się o niebo lepszym komputerem niż obecny.
    Pozdrawiam
    Ale ja nie potrzebuje mieć o niebo lepszego komputera, tylko taki który wyświetli mi film 1080p w 60fps, jak najtaniej.
    Napisałem to przecież wyraźnie w poście.
  • #14 17797148
    rupert201
    Poziom 22  
    Ocena: 161
    Mam procesor core 2 quad q8300 (podkręcony do 3.0 GHz) , 4 GB pamięci RAM, starego GeForce'a 9500 GT 1GB DDR2 128bit i przy odtwarzaniu materiału wideo na Youtubie w rozdzielczości 1080p i 60 klatkach użycie procesora oscyluje w granicach 90%, czasem spada do 55%. Czyli można. Przyspieszenie sprzętowe w Google Chrome jest wyłączone. Oczywiście odtwarzanie normalnych filmów z dysku np. Pot Playerem w Full HD nie jest żadnym problemem, do tego wystarczy 2 rdzeniowy procesor i 1 GB Pamięci RAM. No ale pytałeś o serwis Youtube.
  • #15 17797226
    E8600
    Poziom 41  
    Ocena: 2476
    Robert B napisał:
    Socket 775, to archiwalny zabytek i inwestowanie w toto jest nieporozumieniem.

Niestety tak i trzeba się z tym pogodzić (ograniczenia przepustowości samego socketu). Sam się pomału przymierzam do zmiany tego zabytku na jakieś i5.

Zacinanie YT w dużej mierze wynika z braku wiedzy twórców. Podnoszą sztucznie parametry wideo w trakcie renderingu myśląc, że mając kiepską kamerę i światło "zrobią jakość". Można trafić filmy 1080p 60 odtwarzające się płynnie oraz takie 720p 60 których nie idzie oglądać na tym samym sprzęcie.

Osobiście mam procek C2D E8600, grafikę HD5570 i 4GB ram, wyłączone zbędne usługi i wodotryski graficzne w systemie i także tnie większość filmów 1080p 60.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje najtańszego podzespołu do wymiany w komputerze, aby uzyskać płynne odtwarzanie filmów w Full HD (1080p) przy 50/60 fps. W odpowiedziach sugerowane są różne opcje, w tym wymiana karty graficznej na modele takie jak Radeon 6770 lub GTX 470, które są wystarczająco wydajne do tego celu. Wskazano również, że wymiana jednego podzespołu, zwłaszcza w przypadku przestarzałego procesora (Socket 775), może nie przynieść znaczącej poprawy wydajności. Użytkownicy podkreślają, że dla lepszego doświadczenia warto rozważyć zakup nowego komputera, ale jeśli celem jest jedynie odtwarzanie filmów, to wymiana karty graficznej może być wystarczająca.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA