logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sterowanie silnikiem wiatraka w łazience - zakłócenia,

marlon.pl 24 Lut 2019 10:09 546 4
  • #1 17800572
    marlon.pl
    Poziom 18  
    Ocena: 80
    Hej,
    Nigdy nie przypuszczałem ze mały silnik (13W/230VAC) od wiatraka w łazience przyniesie mi tyle problemów.
    Próbuje sterować tym silnikiem za pomocą przekaźnika Wifi, silnik jest podłączony bezpośrednio na wyjściu przekaźnika. Używam ten sam przekaźnik do sterowaniu oświetleniem i nie mam żadnego problemu.
    Problem zaczyna się po załączeniu przekaźnika , czasami uda się występować silnikiem kilkukrotnie (ON/OFF) czasami już za pierwszym razem przekaźnik się wysypuje (gubi wszystkie swoje ustawienia i resetuje do ustawień fabrycznych).
    Powtórzyłem ten proces kilkukrotnie, wgrywając soft i za każdym razem dzieje się to samo.
    Po kilku godzinach testów doszliśmy z chłopakami do wniosku ze powodem tego problemu musza być zakłócenia z silnika które wywalają cała konfiguracje.
    Jak pisałem wcześniej nie spodziewałem się ze dosyć mały silniczek może stworzyć tyle problemów.
    Polecono mi dodac jakiś dodatkowy przekaźnik przed silnikiem żeby nim sterowac co ma zatrzymać te zakłócenia.
    Czy możecie podpowiedzieć jaki przekaźnik na 230V można by tutaj użyć? Zależy mi na małych rozmiarach bo miejsca nie mam za wiele w puszce. Wiedząc ze wiatrak ma moc 13W , prąd płynący będzie w granicach 55mA wiec nie jest to wiele.
    Ewentualnie może by można było zastosować tutaj coś innego na stykach silnika aby zatrzymać ten problem.
    Pozdrawiam
  • #2 17800581
    Justyniunia
    Poziom 36  
    Ocena: 1321
    Co to za przekaźnik ktorym teraz sterujesz?
  • #3 17800592
    marlon.pl
    Poziom 18  
    Przekaźnik to popularly Sonoff Basic.
  • #4 17800617
    Justyniunia
    Poziom 36  
    Ocena: 1321
    Próbowaliście z innym obciążeniem, np żarówka?
    Sonoff jest blisko silniczka?
  • #5 17800638
    marlon.pl
    Poziom 18  
    Tak, testowałem tez przekaźnik na stole wielokrotnie bez obciążenia a później podłączyłem lampe i działa właściwie. Zaraz po podłączeniu do wiatraka resetuje się. Sonoff jest ulokowany w odleglosci ok 2.3 m od wiatraka.
    Nie mam w tej chwili żadnego innego przekaźnika u siebie żeby wpiąć między wiatrak a Sonoff.
    Czy jest jakaś inna metoda aby pozbyć się tych zakłóceń , kondensator, rezystor ?
REKLAMA