logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Laptop się zawiesza, buczy z głośników i ciągle pracują wentylatory

SOLARSYSTEM 24 Lut 2019 12:07 3123 12
REKLAMA
  • #1 17800854
    SOLARSYSTEM
    Poziom 6  
    Ocena: 3
    Wczoraj nie mogłem uruchomić laptopa, cały czas mulił i dopiero po kilku próbach i ponad 30 mniu mielenia otworzył się, wówczas probowałem rózych sposbów na odbolokowanie.
    Niestety pojwiły się nowe objawy i nie mogę ustalić o co chodzi.
    laptop zwalina i zawiesza się aż do całkowitego zawieszenia po godzine. Otwarte okienka robią się szarawe i ledwie działa bez możliwości 100% poprawy.
    Wentylatory prawie cały czas pracują, jak otworzę wiecej okienek to non stop.

RAM małe obciązenia, temp podzespołów chyba w normie.
    I tu najciekawsze:
    Przy oglądaniu YT po 10 mni zaczyna się regularne i stopniowe buczenie z głośników laptopa przy jednoczesnym zatrzymywaniu się odtwarzania.
    Takie cykliczne i stopniowe po około 8 razy i powrót do najniższego tonu/najkrótszego zatrzymania... i tak w kółko.

Czy ktoś wie co może powodować ciągłą pracę wientyaltorów i ww. objawy.

Laptop ma już 4 lata i przyznam , że od dawna nadmiernie wentyluje się ;-)

Może jakiś wirus miesza w systemie... jaki polecacie on-line.
    Mam AVG free.

Zrobiłem :
    ComboFix
    CCleaner
    WindowsUbdate Diagnostic
    MicrosoftFixit
    Malwarebytes

Teraz uruchomienie jest szybkie, ale z czsem coraz gorzej.
    Może zakurzony i trzeba oczyścić, ale nie chciałbym rozbierać, bo to nie moja bajka.

Za porady : idź do servisu lub postaw od nowa Windows7 to ja z góry dziękuję :-)

Może ktos zerknąć u siebie:

Logfile of Trend Micro HijackThis v2.0.4
    Spoiler:
    Scan saved at 10:53:37, on 2019-02-24
    Platform: Windows 7 SP1 (WinNT 6.00.3505)
    MSIE: Internet Explorer v11.0 (11.00.9600.17840)
    Boot mode: Normal

Running processes:
    C:Windowsvsnp2uvc.exe
    C:Program Files (x86)IntelBluetoothBTPlayerCtrl.exe
    C:Program Files (x86)FujitsuFujitsu Hotkey UtilityIndicatorUty.exe
    C:Program Files (x86)Common FilesJavaJava Updatejusched.exe
    C:UsersmariuszDesktopVIRUSHijackThis.exe

R0 - HKCUSoftwareMicrosoftInternet ExplorerMain,Start Page = http://google.pl/
    R1 - HKLMSoftwareMicrosoftInternet ExplorerMain,Default_Page_URL = http://go.microsoft.com/fwlink/p/?LinkId=255141
    R1 - HKLMSoftwareMicrosoftInternet ExplorerMain,Default_Search_URL = http://go.microsoft.com/fwlink/?LinkId=54896
    R1 - HKLMSoftwareMicrosoftInternet ExplorerMain,Search Page = http://go.microsoft.com/fwlink/?LinkId=54896
    R0 - HKLMSoftwareMicrosoftInternet ExplorerMain,Start Page = http://go.microsoft.com/fwlink/p/?LinkId=255141
    R0 - HKLMSoftwareMicrosoftInternet ExplorerSearch,SearchAssistant =
    R0 - HKLMSoftwareMicrosoftInternet ExplorerSearch,CustomizeSearch =
    R0 - HKLMSoftwareMicrosoftInternet ExplorerMain,Local Page = C:WindowsSysWOW64blank.htm
    R0 - HKCUSoftwareMicrosoftInternet ExplorerToolbar,LinksFolderName =
    O2 - BHO: Java(tm) Plug-In SSV Helper - {761497BB-D6F0-462C-B6EB-D4DAF1D92D43} - C:Program Files (x86)Javajre1.8.0_201binssv.dll
    O2 - BHO: Java(tm) Plug-In 2 SSV Helper - {DBC80044-A445-435b-BC74-9C25C1C588A9} - C:Program Files (x86)Javajre1.8.0_201binjp2ssv.dll
    O4 - HKLM..Run: [snp2uvc] C:Windowsvsnp2uvc.exe
    O4 - HKLM..Run: [IndicatorUtility] "C:Program Files (x86)FujitsuFujitsu Hotkey UtilityIndicatorUty.exe"
    O4 - HKLM..Run: [FUJ02B1_Apps] "%PROGRAMFILES(X86)%FujitsuFUJ02B1CheckBatteryPack.exe" -ViewTarget -langid 0x411
    O4 - HKLM..Run: [SunJavaUpdateSched] "C:Program Files (x86)Common FilesJavaJava Updatejusched.exe"
    O4 - HKLM..Run: [AVGUI.exe] "C:Program Files (x86)AVGAntivirusAvLaunch.exe" /gui
    O11 - Options group: [ACCELERATED_GRAPHICS] Accelerated graphics
    O20 - AppInit_DLLs: C:WindowsSysWOW64nvinit.dll
    O23 - Service: Adobe Acrobat Update Service (AdobeARMservice) - Adobe Systems Incorporated - C:Program Files (x86)Common FilesAdobeARM1.0armsvc.exe
    O23 - Service: Adobe Flash Player Update Service (AdobeFlashPlayerUpdateSvc) - Adobe Systems Incorporated - C:WindowsSysWOW64MacromedFlashFlashPlayerUpdateService.exe
    O23 - Service: @%SystemRoot%system32Alg.exe,-112 (ALG) - Unknown owner - C:WindowsSystem32alg.exe (file missing)
    O23 - Service: AVG Antivirus - AVG Technologies CZ, s.r.o. - C:Program Files (x86)AVGAntivirusAVGSvc.exe
    O23 - Service: avgbIDSAgent - AVG Technologies CZ, s.r.o. - C:Program Files (x86)AVGAntivirusaswidsagent.exe
    O23 - Service: Bluetooth Device Monitor - Intel Corporation - C:Program Files (x86)IntelBluetoothdevmonsrv.exe
    O23 - Service: Bluetooth Media Service - Intel Corporation - C:Program Files (x86)IntelBluetoothmediasrv.exe
    O23 - Service: Bluetooth OBEX Service - Intel Corporation - C:Program Files (x86)IntelBluetoothobexsrv.exe
    O23 - Service: @%SystemRoot%system32efssvc.dll,-100 (EFS) - Unknown owner - C:WindowsSystem32lsass.exe (file missing)
    O23 - Service: Intel(R) PROSet/Wireless Event Log (EvtEng) - Intel(R) Corporation - C:Program FilesIntelWiFibinEvtEng.exe
    O23 - Service: @%systemroot%system32fxsresm.dll,-118 (Fax) - Unknown owner - C:Windowssystem32fxssvc.exe (file missing)
    O23 - Service: Google Chrome Elevation Service (GoogleChromeElevationService) - Google Inc. - C:Program Files (x86)GoogleChromeApplication72.0.3626.109elevation_service.exe
    O23 - Service: Usługa Google Update (gupdate) (gupdate) - Google Inc. - C:Program Files (x86)GoogleUpdateGoogleUpdate.exe
    O23 - Service: Usługa Google Update (gupdatem) (gupdatem) - Google Inc. - C:Program Files (x86)GoogleUpdateGoogleUpdate.exe
    O23 - Service: @%SystemRoot%system32ieetwcollectorres.dll,-1000 (IEEtwCollectorService) - Unknown owner - C:Windowssystem32IEEtwCollector.exe (file missing)
    O23 - Service: @keyiso.dll,-100 (KeyIso) - Unknown owner - C:Windowssystem32lsass.exe (file missing)
    O23 - Service: Mozilla Maintenance Service (MozillaMaintenance) - Mozilla Foundation - C:Program Files (x86)Mozilla Maintenance Servicemaintenanceservice.exe
    O23 - Service: @comres.dll,-2797 (MSDTC) - Unknown owner - C:WindowsSystem32msdtc.exe (file missing)
    O23 - Service: Wireless PAN DHCP Server (MyWiFiDHCPDNS) - Unknown owner - C:Program FilesIntelWiFibinPanDhcpDns.exe
    O23 - Service: @%SystemRoot%System32netlogon.dll,-102 (Netlogon) - Unknown owner - C:Windowssystem32lsass.exe (file missing)
    O23 - Service: NVIDIA Driver Helper Service (NVSvc) - Unknown owner - C:Windowssystem32nvvsvc.exe (file missing)
    O23 - Service: NVIDIA Update Service Daemon (nvUpdatusService) - NVIDIA Corporation - C:Program Files (x86)NVIDIA CorporationNVIDIA Updatusdaemonu.exe
    O23 - Service: PFNService - FUJITSU LIMITED - C:Program FilesFujitsuPlugfree NETWORKPFNService.exe
    O23 - Service: PowerSavingUtilityService - FUJITSU LIMITED - C:Program FilesFujitsuPSUtilityPSUService.exe
    O23 - Service: @%systemroot%system32psbase.dll,-300 (ProtectedStorage) - Unknown owner - C:Windowssystem32lsass.exe (file missing)
    O23 - Service: Intel(R) PROSet/Wireless Registry Service (RegSrvc) - Intel(R) Corporation - C:Program FilesCommon FilesIntelWirelessCommonRegSrvc.exe
    O23 - Service: @%systemroot%system32Locator.exe,-2 (RpcLocator) - Unknown owner - C:Windowssystem32locator.exe (file missing)
    O23 - Service: @%SystemRoot%system32samsrv.dll,-1 (SamSs) - Unknown owner - C:Windowssystem32lsass.exe (file missing)
    O23 - Service: @%SystemRoot%system32snmptrap.exe,-3 (SNMPTRAP) - Unknown owner - C:WindowsSystem32snmptrap.exe (file missing)
    O23 - Service: @%systemroot%system32spoolsv.exe,-1 (Spooler) - Unknown owner - C:WindowsSystem32spoolsv.exe (file missing)
    O23 - Service: @%SystemRoot%system32sppsvc.exe,-101 (sppsvc) - Unknown owner - C:Windowssystem32sppsvc.exe (file missing)
    O23 - Service: @%SystemRoot%system32ui0detect.exe,-101 (UI0Detect) - Unknown owner - C:Windowssystem32UI0Detect.exe (file missing)
    O23 - Service: @%SystemRoot%system32vaultsvc.dll,-1003 (VaultSvc) - Unknown owner - C:Windowssystem32lsass.exe (file missing)
    O23 - Service: @%SystemRoot%system32vds.exe,-100 (vds) - Unknown owner - C:WindowsSystem32vds.exe (file missing)
    O23 - Service: @%systemroot%system32vssvc.exe,-102 (VSS) - Unknown owner - C:Windowssystem32vssvc.exe (file missing)
    O23 - Service: @%SystemRoot%system32WatWatUX.exe,-601 (WatAdminSvc) - Unknown owner - C:Windowssystem32WatWatAdminSvc.exe (file missing)
    O23 - Service: @%systemroot%system32wbengine.exe,-104 (wbengine) - Unknown owner - C:Windowssystem32wbengine.exe (file missing)
    O23 - Service: @%Systemroot%system32wbemwmiapsrv.exe,-110 (wmiApSrv) - Unknown owner - C:Windowssystem32wbemWmiApSrv.exe (file missing)
    O23 - Service: @%PROGRAMFILES%Windows Media Playerwmpnetwk.exe,-101 (WMPNetworkSvc) - Unknown owner - C:Program Files (x86)Windows Media Playerwmpnetwk.exe (file missing)
    O23 - Service: Wacom Professional Service (WTabletServicePro) - Wacom Technology, Corp. - C:Program FilesTabletWacomWTabletServicePro.exe
  • REKLAMA
  • #3 17804392
    SOLARSYSTEM
    Poziom 6  
    Wydawało mi się, że wystarczy załączony opis w OCCT,
    laptop Fujitsu Lifebook A Series Model: AH531/GFO

Było już wszystko idealnie przez 2 godziny i nawet zamieściłem opis jak udało się naprawić, ale niestety powrócił problem z regularnym buczeniem z głośników i w tym samym momecie lekko zaczął zwieszać się komp....

-----------------------------------------------------------------------------------------------------
    A zrobiłem :
    Ostatecznie całkowicie zablokował się system, więc otworzyłem w trybie awaryjnym z opcją dostęp do internetu.
    Wówczas uruchomiłem Norton Security Scan znalazł kilka problemów /trudno mi powiedzieć co to było z samego opisu Nortona/ i usunął.
    https://security.symantec.com/
    ps. lepiej to robić w trybie awaryjnym,

Następnie :
    Menedżer zadań /uruchamia się wciskając CTRL+ALT+DEL/ i ustaliłem w "PROCESY" co obciąża system.
    Okazało się że przeglądarka Google Chrome zbytnio obciążało system. USUNĄŁEM całkowicie z systemu.
    Zainstalowałem FireFox

Potem :
    Panel sterowania - Wszystkie elementy Panelu sterowania- Rozwiązywanie problemów - Programy :
    -Sieć
    i sprawdzenie poprzez: Połączenia internetowe

i jeszcze : Zgodność programów też przetestowałem.

i tu okazało się, że dubluje mi się antywirus AVG i jest ukryty inny włączony program skan on-line, którego nie widać w programach.
    Powyłączałem wszystko co powodowało zwalnianie systemu przy uruchomieniu komputera.
    I usunąłem wszystkie zbędne programy i inne "śmieci" nagromadzone przez 4 lata.
    --------------------------------------------------------------------------------------------------------------
    problem wrócił... to chyba coś jeszcze innego hmm.
    Teraz komp nie włącza wiatraka i jest szybki, ale na YT jest brzęczy jednocześnie zatrzymując odtwarzanie....
    znów się całkowicie zawiesił..

dodam SMART dysku jak rozgryzę jak i co się robi, wysyła.
    który program do SMART jest odpowiedni?
  • REKLAMA
  • #4 17804675
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8282
    SOLARSYSTEM napisał:
    dodam SMART dysku jak rozgryzę jak i co się robi, wysyła.
    który program do SMART jest odpowiedni?

Którykolwiek. Każdy wyświetli te same dane. Może być https://crystalmark.info/redirect.php?product=CrystalDiskInfo

Zamieść log z FRST, logi z HijackThis są mało użyteczne.
    https://www.bleepingcomputer.com/download/farbar-recovery-scan-tool/

Nie zmieniaj opcji skanowania, tylko zrób skan i zamieść dwa pliki z raportami (FRST oraz Addition).
  • #5 17805493
    SOLARSYSTEM
    Poziom 6  
    Dzięki dt1 za wyjaśnienia :) ...jestem laikiem ww. temacie, a chciałby samemu wszystko naprawić.
    Serwisy koszmarnie drogie /zaśpiewał 120 za sam przegląd,naprawę systemu i ustawienie + ewentualne części ;-)/, a i na przyszłość lepiej samemu radzić sobie z problemami laptopa.

Przez godzinę było b.d jak miałem tylko otwarte jedno okno przeglądarki, ale znów zawiesiło po otwarciu i zamknięciu kilkunastu stron..
    Musiałem wyłączyć z prądu, bez zamykania systemu.
    Uruchomiłem ponownie i tu ciekawostka ,bo pokazały się okienka przeglądarki, które wcześniej pozamykałem, wygląda , że pamięta i nie zamyka do końca wcześniej otwieranych okienek i może to powoduje przeciążenia systemu i zawieszanie. Po ponownym uruchomieniu, znów wszystko działa poprawnie.

Zrobiłem skany , ale jest mały problem z dodaniem plików tekstowych, nie widzę takiej opcji... jak dodać ?
  • REKLAMA
  • #7 17805793
    SOLARSYSTEM
    Poziom 6  
    ok, a jaki kupić dysk do mojego laptopa i czy zamiana usunie wszystkie problemy ?
  • #8 17805871
    DriverMSG
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4877
    SOLARSYSTEM napisał:
    ok, a jaki kupić dysk do mojego laptopa
    Dowolny SATA 2.5cala, ale najlepiej SSD.
    SOLARSYSTEM napisał:
    czy zamiana usunie wszystkie problemy ?
    Wszystkie zapewne nie, ale usunie w/w problemy z systemem.
  • #9 17806710
    SOLARSYSTEM
    Poziom 6  
    Wymienię w przyszły tygodniu, a wymiana wiąże się jeszcze z powtórną instalacją Widow 7.
    może ktoś spojrzy czy do tego czasu nie mam czegoś włączonego lub wyłączonego co ma wpływ pracę laptopa, bo muszę się jeszcze pomęczyć tydzień... ewentualnie inne sugestie.

Mimo zamknięcia stron internetowych, po wyłączenia laptopa pojawiają sie komunikaty o wymuszeniu zamknięcia:
    (oczekiwanie na) Task Host Windows
    host zadania zamyka zadania i zatrzymuje
    Po powtórny włączniu same otwierają się strony internetowe, które były zamknięte, czy jest jakoś sposób na naprawę?

Im dłuzej pracuje laptop, tym szybciej zawiesza, więc może jeszcze nie tylko twardy dysk do wymiany. hmm

Dziękuję za porady
  • REKLAMA
  • #10 17816543
    SOLARSYSTEM
    Poziom 6  
    Może zaskoczę, DYSK jeszcze nie do utylizacji :)
    udało mi się wszystko naprawić i od 2 dni laptop działa b.dobrze.

Przede wszystkim powyłączałem zbędne programy i wszystko co nie jest niezbędne przy uruchmianiu laptopa.
    i ruszył jak szalony... ;-) , ale jeszcze zacinał się...

1/ w KOMPUTER Dysk C otworzyć właciwości i uruchomić : Oczyszczanie Dysku

2/ uruchomienie poprzez : cmd
    na ikonie prawym przyciskiem i wybierz : uruchom jako adminstrator
    potem wpisać : chkdsk c: i kliknij Enter
    następnie wpisać : chkdsk c:/f i kliknij Enter
    po zakończeniu wpisz : Y i kliknij Enter
    przy nastepnym uruchomieniu system bedzie sprawdzany
    u mnie trało z 2 godz

Możemy sprawdzić aktualne wykorzystanie procesora przez system uruchamiając Menedżera zadań.
    1. Należy użyć skrótu klawiszowego CTRL + ALT + DEL, klikamy ponadto na zakładkę Menedżer zadań.
    2. Następnie już bezpośrednio w Menedżerze przechodzimy do zakładki Wydajność.
    3. W ramce Użycie CPU mamy informację o aktualnym poziomie wykorzystania procesora i inne parametry.

2/ 1 CCleaner

3/ WindowsUbdate Diagnostic
    - potem wpisz i uruchom Update Windows

4/ msconfig.exe
    Gdy ustalisz niepożądaną aplikację, która łączy się z Internetem, zadbaj o to, aby nie uruchamiała się automatycznie wraz z systemem Windows.
    Naciśnij w tym celu klawisze [Windows R], po czym wpisz polecenie msconfig.exe.
    Następnie przeskocz na kartę Uruchamianie, usuń pole wyboru przed niechcianą aplikacją i potwierdź przyciskiem OK.
    Widows+R

5/ Revo Uninstaller / programik podobny do CCleaner, ale ma więcej opcji usuwające śmieci z laptopa.

6/ Defragmentacja Dysku / 3 godz/

Po wszystkim działa tak szybko i bezproblemowo jak nigdy wcześniej... zmaknięcie i otwarcie systemu bez żadnych problemów i błyskawicznie ;-)

Niestety nie mogłem uruchomić MHDD, , za mała wiedza i umiejetności /
    http://www.korepetycjenowysacz.edu.pl/mhdd-diagnostyka-i-naprawa-dysku-twardego/

6/ KOPIA ZAPASOWA SYSTEMU

Może komuś się przyda, dopisujcie jeśli są jeszcze lepsze programy lub wszystkie pomocne uwagi, sugestie.
  • #11 17817162
    dt1
    Admin grupy komputery
    SOLARSYSTEM napisał:
    Może zaskoczę, DYSK jeszcze nie do utylizacji :)
    udało mi się wszystko naprawić i od 2 dni laptop działa b.dobrze.

Jest do utylizacji. Kolejna rzecz, która nikogo nie zaskoczy to będzie post w stylu: mam dysk jak w temacie, nagrałem na nim trochę ważnych rzeczy, ale nie mogę ich teraz odczytać.

Rzeczy, które opisałeś w punktach mają mniejszy lub większy sens przy sprawnym dysku, przy niesprawnym nie naprawiają niczego, tylko (jeśli w ogóle) przenoszą wystąpienie problemu w czasie na trochę później. No ale skoro Koledze działa i pasuje - to niech i tak będzie. Ode mnie tylko dodam, że warto regularnie robić kopie zapasowe rzeczy, które są na tym dysku przechowywane i są uznane za jednak potrzebne.
  • #12 17817830
    SOLARSYSTEM
    Poziom 6  
    oczywiście masz rację, ale ja prosiłem też o poradę jak przetrwać z moim laptopem jeszcze tydzień...
    nie każdy może tak od razu wymienić.... muszę wrócić z daleka do Gdańska... a teraz mogę przygotować się i kupić nowy dysk
    i tak jak napisałem udało sie przedłużyć jego żywot , a nie naprawić,
    to że padnie to już widomo po pierwszym teście,
    teraz działa wszysko jak błyskawica ;-)

archiwizuję od lat , zawsze na bierząco i to na 2ch nośnikach bo ma projekty 3D, które są nie do odtworzenia
  • #13 17817878
    dt1
    Admin grupy komputery
    Słusznie. Tydzień pewnie przeżyjesz z tym dyskiem, a jeśli robisz kopie - to wszystko jest jak należy.

Podsumowanie tematu

✨ Laptop Fujitsu Lifebook A Series Model: AH531/GFO doświadcza problemów z zawieszaniem się, nadmiernym hałasem z głośników oraz ciągłą pracą wentylatorów. Użytkownik miał trudności z uruchomieniem systemu, a po kilku próbach laptop działał, ale z nowymi objawami. Po skanowaniu Norton Security i usunięciu problematycznych procesów, w tym przeglądarki Google Chrome, sytuacja się poprawiła, jednak problemy powróciły. Użytkownik rozważa wymianę dysku twardego na SSD, co powinno rozwiązać problemy z wydajnością. W międzyczasie, użytkownik zastosował oczyszczanie dysku oraz polecenia chkdsk, co przyniosło poprawę, ale nie rozwiązało problemu całkowicie. Użytkownik planuje wymianę dysku w przyszłym tygodniu, a także zainstalowanie systemu Windows 7.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA