logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Asus Zenbook UX360C - uszkodzony zawias

jakubowczarek 26 Lut 2019 17:27 22662 34
REKLAMA
  • #1 17806397
    jakubowczarek
    Poziom 8  
    Ocena: 1
    Witam,
    mam od wczoraj problem z zawiasem w Asusie. Gwarancja skończyła się 2 miesiące temu i jestem zmuszony szukać innych rozwiązań smile.gif
    Lewy zawias stał się nieruchomy przy podstawie, działa jedynie odchylanie klapy - jednakże, nie trzyma odpowiednio matrycy. Przy zamykaniu laptopa nie rusza się zawias i nie zgadza się góra z dołem. Czy ktoś z was spotkał się z podobnym problemem? Kontaktowałem się z Asusem, ale ich odpowiedź była jednoznaczna - po gwarancji i nie prowadzimy sprzedaży część, a najbliższy oficjalny sklep jest w Szwecji lub Francji. Rzeczywiście one istnieją natomiast wysyłka ich do PL jest nieopłacalna. Wstawiam zdjęcie na zobrazowanie problemu... Asus Zenbook UX360C - uszkodzony zawias
  • REKLAMA
  • #2 17806584
    brofran
    Poziom 41  
    Ocena: 1395
    jakubowczarek napisał:
    Kontaktowałem się z Asusem, ale ich odpowiedź była jednoznaczna - po gwarancji i nie prowadzimy sprzedaży część, a najbliższy oficjalny sklep jest w Szwecji lub Francji.
    No to masz do wyboru :
    1- oddać na naprawe do serwisu
    2- zakupić zawias za granicą
    Która opcja tańsza tę wybierz. :|
  • #3 17806586
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15467
    Poszukać na Alledrogo...
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #4 17806596
    jakubowczarek
    Poziom 8  
    Dziękuję bardzo za niezwykle celne podpowiedzi :) Bardziej chodziło mi o uzyskanie informacji odnośnie samodzielnej naprawy lub wymiany tego zawiasu. Czy ktoś już coś takiego przerabiał?
  • REKLAMA
  • #5 17806620
    stalker1995
    Poziom 21  
    Ocena: 104
    Rozbiorz laptopa tylko uważaj najlepiej wyjmij część matrycy z zawiasami na pewno są demonrowalne same zawiasy
    Przecież tam nie ma się co zepsuć ewentualnie w skrajnym położeniu się zaciąl i amen należy to rozebrać i sprawdzić.
  • #6 17806623
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15467
    Jak posiadasz zdolności manualne i narzędzia dasz radę, na Alledrogo brak a skośni bracia wołają blisko 400zł. za komplet...
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #7 17806630
    stalker1995
    Poziom 21  
    Ocena: 104
    Nie jest tak strasznie z tym rozbieraniem .
    przygotuj sobie coś plastikowego (najlepsza była by pestka do rozpoznania spinek w panelach telefonów)
    Aby po rozkreceniu śrub rozpiać obudowę użyj plastikowej szpachelki lub kawałka plastiku ze Starego radia lub obudowy plastikowej i lekko spiluj krawędzie w kształt ostrza v aby lepiej pasowało w szczeliny.
  • REKLAMA
  • #8 17812048
    strucel
    Poziom 36  
    Ocena: 619
    jakubowczarek napisał:
    Kontaktowałem się z Asusem, ale ich odpowiedź była jednoznaczna - po gwarancji i nie prowadzimy sprzedaży część, a najbliższy oficjalny sklep jest w Szwecji lub Francji. Rzeczywiście one istnieją natomiast wysyłka ich do PL jest nieopłacalna. Wstawiam zdjęcie na zobrazowanie problemu...

Asus UX360CA-1B HINGE L Part No. : 13NB0BA2M08121 21.55 EUR
    (17.24 EUR excl vat)

1
    21.54 EUR
    (17.24 EUR excl vat)
    Choose destination country
    Sum Items: 17.24 EUR
    Shipping: 8.15 EUR
    Total excl. VAT: 25.39 EUR
    Total: 31.74 EUR

Wysyłka faktycznie nieopłacalna, całe 8 euro :)
  • #9 17870135
    matka99
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    A to cena za komplet czy 1 sztukę?
  • #10 18113287
    kozadk
    Poziom 2  
    Ocena: 3
    Witaj Jakubie możesz napisać jak sobie poradziłeś z tym zawiasem. Pech mnie dopadł z identycznym problemem. A może inni użytkownicy mieli podobne i jak sobie z nim poradzili. pozdrawiam
  • #11 18117429
    papisp
    Poziom 15  
    Ocena: 69
    Przerabiałem też taki temat. Zawiasy możesz delikatnie popuścić na nakrętce, bo raczej wątpię żeby były złamane. Pewnie masz wyrwane mocowania zawiasów od klapy matrycy. Po prostu je wklej jakimś mocnym klejem,na przykład Distalem.
  • #12 18126277
    kozadk
    Poziom 2  
    szczerze mówiąc to nie mam zielonego pojęcia o jakiej nakrętce mówisz gdyż brak takowej na wierzchu. pozdro
  • #13 18126278
    papisp
    Poziom 15  
    jak nie rozbierzesz to nie zobaczysz
  • #14 18126284
    kozadk
    Poziom 2  
    tak myślałem, ale to za delikatny sprzęt dla mnie. dzieki
  • REKLAMA
  • #15 18128499
    papisp
    Poziom 15  
    Oddaj komuś kto ma zgrabne ręce
  • #16 18262257
    Kikus_
    Poziom 10  
    Hej,

ten sam problem po niecałych trzech latach użytkowania przez żonę.

Wczoraj całego rozebrałem, co zdecydowanie nie było jakieś trudne. 10 śrubek pod laptopem + dwie pod tylnymi 'stópkami' + kolejne dwie za czarnymi odbojami ekranu. Sam zawias trzyma się na sześciu śrubkach po trzy na stronę z czego po jednej to te za wspomnianymi odbojami. Dwie podklejone taśmy od klawiatury i touch pad'a, które spokojnie można odkleić oraz dwa złącza od samego ekranu.

Moim zdaniem z powodu zabrudzenia zblokowała się ta mała przekładnia co spowodowało dużo większy nacisk na srebrny element, w który finalnie wytarły się frezy i nie ma się za co trzymać trzpienia.

Właśnie skończyłem zamawiać części i jak tylko przyjdą zabieram się za wymianę.

Article Quantity Unit Price Row Total

Asus UX360CA-1A HINGE R
    Part No : 13NB0BA1M07121
    1
    18.85 EUR
    (18.85 EUR excl vat)

18.85 EUR
    (18.85 EUR excl vat)

Asus UX360CA-1A HINGE L
    Part No : 13NB0BA1M08121
    1
    20.00 EUR
    (20.00 EUR excl vat)

20.00 EUR
    (20.00 EUR excl vat)

Sum Items 38.85 EUR
    Shipping 12.98 EUR
    Total excl. VAT 51.83 EUR

Total 51.83 EUR
    Whereof VAT 0.00 EUR

Nie jestem pewien czy wolno mi wstawiać linki do zagranicznych sklepów, jeżeli jest to problem to proszę o edycję lub dać mi znać to zmienię.

Hinge R - Asus UX360CA-1A HINGE R
    https://zandparts.com/en/Asus-13NB0BA1M07121
    Part No. : 13NB0BA1M07121

Hinge L - Asus UX360CA-1A HINGE L
    https://zandparts.com/en/Asus-13NB0BA1M08121
    Part No. : 13NB0BA1M08121

Jeżeli macie problem ze znalezieniem numeru seryjnego to użyjcie poniższej komendy:
    win + r -> cmd -> wmic bios get serialnumber

Pozdrawiam.
  • #17 18367718
    Hasztagmisiek
    Poziom 9  
    Ocena: 8
    Kikus_ napisał:
    Właśnie skończyłem zamawiać części i jak tylko przyjdą zabieram się za wymianę.

Czesci doszly? Bo tez potrzebuje te zawiasy i nie wiem skad zamowic.
  • #18 18367737
    Kikus_
    Poziom 10  
    Zamowilem do szwajcarii i do swiat nie doszly. Wracam 12.01 i licze, ze beda czekaly w skrzynce. Przepraszam za brak polskivh znakow. Pozdrawiam.
  • #19 18420279
    Kikus_
    Poziom 10  
    Hej,
    mała aktualizacja z mojej strony. Nadal nie otrzymałem części z Zandparts. Dzisiaj dostałem wiadomość, że wkrótce podeślą list przewozowy.. Z racji tego nie polecam. Chyba, że komuś nie zależy na czasie i 2-4 miesiące oczekiwania to nie problem - ale to jeszcze do potwierdzenia po dostarczeniu przesyłki.
    Z tego co widziałem to na north.pl też są te zawiasy, ale jakoś 2x drożej.

Pozdrawiam.
  • #20 18420501
    Hasztagmisiek
    Poziom 9  
    Ja tez czekam, zamowilem tydzien temu jakos.
    North zamawia z zandparts
  • #21 18420605
    Kikus_
    Poziom 10  
    Ciekawe czy zamówili kilka sztuk. Jeżeli tak, to może Ci się upiec :)
  • #22 18435663
    Kikus_
    Poziom 10  
    Po kilku nerwowych mailach z Zandparts. Nagle po kilku dniach dostałem szereg maili o fakturze/rachunku, informacyjny o przyszłej wysyłce oraz kolejny z zewnątrz na temat numeru przewozowego. W 2-3 dni, list (bez większej ochrony) dostarł ze Szwecji do Szwajcarii.

Wszystko pasowało a sama wymiana trwała 20 minut. Laptop zamyka się jak nowy :) ..ale trzeba było czekać na części blisko 3 miesiące.

Pozdrawiam.
    Asus Zenbook UX360C - uszkodzony zawias Asus Zenbook UX360C - uszkodzony zawias
    Asus Zenbook UX360C - uszkodzony zawias Asus Zenbook UX360C - uszkodzony zawias
  • #24 18808148
    miecho18
    Spec od komputerów
    Ocena: 2775
    Tak, tylko ta cena...
  • #25 19246343
    jakubowczarek
    Poziom 8  
    Witajcie ponownie,
    od wymiany lewego zawiasu cieszyłem się przez 2 lata dobrze działającym laptopem. Nadeszła pora na prawy zawias, który pękł przy łączeniu z obudową monitora.
    Zawias wydaje się być "zablokowany" nie da się nim ruszyć ani lewo ani prawo.
    Szukam rozwiązania na ten problem, bo Zandpart anulowało mi właśnie zamówienie (które de facto miało być zrealizowane na przełomie kwietnia/maja), ze strony accessoires-asus.com nie mam zamiaru zamawiać tego samego 2x drożej (zawias 39E i przesyłka do PL 29E). Górny element można skleić czymś bo to metal, ale jak uruchomić zablokowany zawias? jakiś smar? WD40? Help!
    Asus Zenbook UX360C - uszkodzony zawias [/img]
  • #26 19397084
    Hasztagmisiek
    Poziom 9  
    Update: za pierwszym razem zandparts przysłało zawiasy po 2,5msc i były spoko.
    Niestety 2 kolejne zamówienia nie doszły do skutku, przez kilka miesięcy przeciągali termin, po czym stwierdzili ze dostawy nie będzie i oddali kase...
    Także nie polecam kupować, bo nadal czasami pokazują się że są dostepne.
    Ogólnie laptop tragedia, miałem już z 10 klientów z tym samym problemem. Zawiasy jedynie albo używki od kogoś, albo aliexpress.
    Osobiście nie przyjmuje już tego modelu z problemem zawiasów, przez problem z dostępnością.
  • #27 19598948
    kartok
    Poziom 2  
    Ocena: 4
    Witam.
    Temat zawiasów jest stale aktualny bo niestety ten laptop ma fatalnie rozwiązane zawiasy. Chciałem się podzielić doświadczeniami z zawiasami ASUS-a UX 360 bo robiłem ich już trzykrotnie. Za pierwszym razem nie wiedziałem na ten temat nic i zaniosłem laptop do firmy która wymieniła zawiasy na nowe. Skasowali mnie na ok. 350 zł i zawiasy chodziły ale oczywiście po jakimś czasie zrobiło się dokładnie to samo. Postanowiłem rozebrać wszystko sam i okazało się że nowe zawiasy w ogóle nie są potrzebne a te istniejące można samemu uruchomić.
    Zawiasy są tak zaprojektowane żeby m.in. hamowały ruch pokrywy. Mini przekładnie wewnątrz obudowy były prawie całkowicie suche (bez jakiegokolwiek smaru) co powoduje zacieranie się przekładni i hamulca. Jeżeli opór wzrośnie odpowiednio wysoko wtedy puszcza połączenie jasnego elementu zawiasów (chyba ocynk) ze sworzniem obrotowym który jest wsunięty do otworu. Zawias przestaje działać. Podejrzewam, że jest to rodzaj zabezpieczenia przed całkowitym połamaniem laptopa. Być może to połączenie jest zbyt delikatne.
    Zawias taki można bez trudu usprawnić. Pomijam sam demontaż laptopa bo to było już opisywane chociaż nie musi się odklejać taśmy ani żadnych przewodów. Samą klawiaturę ułożyłem odpowiednio skośnie aby zapewnić dostęp do wkrętów mocujących zawiasy.
    Po wyjęciu zawiasów odkręca się dwa wkręty od czoła mini przekładni i zsuwa się obudowę z tworzywa. Wtedy można popuścić dwie nakrętki (nie odkręcać całkowicie bo będzie problem ze złożeniem), posmarować kroplą oleju i starać się rozruszać przekładnię. Cały zawias można wypłukać w benzynie jeżeli jest szczególnie zabrudzony. Po "rozruszaniu" przekładni do elementu jasnego zawiasów którego połączenie zostało wcześniej zerwane, wkleja się na epidianie wolny trzpień zawiasów. Oczywiście nie muszę pisać o zasadach klejenia, odtłuszczenie, zmatowienie powierzchni itp. Ja osobiści kleiłem to poxipolem.
    Najważniejszą sprawą przy klejeniu jest ułożenie elementów klejonych na płasko. Zarówno element ciemny zawiasów, obudowa mini przekładni jak i klejony element jasny powinny być ułożone na płasko, w płaszczyznach równoległych do siebie. Po związaniu kleju (dla poxipolu jest to kilkanaście min) można przystąpić do regulacji hamulca. Dwie nakrętki należy teraz delikatnie dociągnąć, do momentu kiedy biorąc za dwa elementy zawiasu (jasny i ciemny) z trudem będziemy mogli nimi poruszać palcami. Niestety, jeżeli źle się wyreguluje hamowanie, pokrywa może opadać lub poruszać się za ciężko. Wtedy trzeba robić korektę. Wnętrze przekładni dobrze jest posmarować kroplą oleju lub smarem który nie będzie wyciekał.
    Kupowanie nowych zawiasów jest bez sensu (chyba że są połamane) bo montujemy wtedy identyczny element obarczony tą samą wadą.
    Upłynie kilka miesięcy i problem powraca.
    Powodzenia

Dodatkowe wyjaśnienie.
    Mechanizm tych uszkodzeń jest następujący. Zawias a ściśle jego przekładnia zaciera się z czasem, działa coraz ciężej ale użytkownik tego dobrze nie czuje ze względu na duże ramię przy otwieraniu pokrywy. Przy dużych obciążeniach zrywane zostaje połączenie "jasnego" elementu z trzpieniem zawiasu i wtedy ekran zaczyna otwierać się lżej i opada bo jest hamowany jedynie przez drugi jeszcze dobry zawias. W tej sytuacji ekran można odchylić ale tylko o ok. 180 st. i zazwyczaj jest on skrzywiony skośnie do obudowy. Zawiasy w takim stanie można właśnie naprawić metodą opisaną wyżej i wtedy nie ma potrzeby kupowania nowych. Przy otwarciu nieco ponad 180 st odchylany ekran się blokuje i nie można obrócić go dalej. Jeżeli ktoś nie zauważy tej usterki i zechce z impetem i na siłę obrócić ekran o 360 st w pozycję tabletu, wtedy łamie zawiasy i uszkadza obudowę laptopa.
  • #28 19598957
    Hasztagmisiek
    Poziom 9  
    kartok napisał:
    Witam.
    Temat zawiasów jest stale aktualny bo niestety ten laptop ma fatalnie rozwiązane zawiasy. Chciałem się podzielić doświadczeniami z zawiasami ASUS-a UX 360 bo robiłem ich już trzykrotnie. Za pierwszym razem nie wiedziałem na ten temat nic i zaniosłem laptop do firmy która wymieniła zawiasy na nowe. Skasowali mnie na ok. 350 zł i zawiasy chodziły ale oczywiście po jakimś czasie zrobiło się dokładnie to samo. Postanowiłem rozebrać wszystko sam i okazało się że nowe zawiasy w ogóle nie są potrzebne a te istniejące można samemu uruchomić.
    Zawiasy są tak zaprojektowane żeby m.in. hamowały ruch pokrywy. Mini przekładnie wewnątrz obudowy były prawie całkowicie suche (bez jakiegokolwiek smaru) co powoduje zacieranie się przekładni i hamulca. Jeżeli opór wzrośnie odpowiednio wysoko wtedy puszcza połączenie jasnego elementu zawiasów (chyba ocynk) ze sworzniem obrotowym który jest wsunięty do otworu. Zawias przestaje działać. Podejrzewam, że jest to rodzaj zabezpieczenia przed całkowitym połamaniem laptopa. Być może to połączenie jest zbyt delikatne.
    Zawias taki można bez trudu usprawnić. Pomijam sam demontaż laptopa bo to było już opisywane chociaż nie musi się odklejać taśmy ani żadnych przewodów. Samą klawiaturę ułożyłem odpowiednio skośnie aby zapewnić dostęp do wkrętów mocujących zawiasy.
    Po wyjęciu zawiasów odkręca się dwa wkręty od czoła mini przekładni i zsuwa się obudowę z tworzywa. Wtedy można popuścić dwie nakrętki (nie odkręcać całkowicie bo będzie problem ze złożeniem), posmarować kroplą oleju i starać się rozruszać przekładnię. Cały zawias można wypłukać w benzynie jeżeli jest szczególnie zabrudzony. Po "rozruszaniu" przekładni do elementu jasnego zawiasów którego połączenie zostało wcześniej zerwane, wkleja się na epidianie wolny trzpień zawiasów. Oczywiście nie muszę pisać o zasadach klejenia, odtłuszczenie, zmatowienie powierzchni itp. Ja osobiści kleiłem to poxipolem.
    Najważniejszą sprawą przy klejeniu jest ułożenie elementów klejonych na płasko. Zarówno element ciemny zawiasów, obudowa mini przekładni jak i klejony element jasny powinny być ułożone na płasko, w płaszczyznach równoległych do siebie. Po związaniu kleju (dla poxipolu jest to kilkanaście min) można przystąpić do regulacji hamulca. Dwie nakrętki należy teraz delikatnie dociągnąć, do momentu kiedy biorąc za dwa elementy zawiasu (jasny i ciemny) z trudem będziemy mogli nimi poruszać palcami. Niestety, jeżeli źle się wyreguluje hamowanie, pokrywa może opadać lub poruszać się za ciężko. Wtedy trzeba robić korektę. Wnętrze przekładni dobrze jest posmarować kroplą oleju lub smarem który nie będzie wyciekał.
    Kupowanie nowych zawiasów jest bez sensu bo montujemy wtedy identyczny element obarczony tą samą wadą.
    Upłynie kilka miesięcy i problem powraca.
    Powodzenia

Ale my tu rozmawialismy o uszkodzonych zawiasach a nie po prostu ciezko dzialajacych ;) Wymieniałem zawiasy w tym modelu już 4x (kompletnie połamane), ale za 5 okazalo sie ze produkcja zawiasów upadła i juz są nie do dostania. Masz fart że u Ciebie nie połamało, bo pewnie tez nowych byś nie dostał
  • #29 19598992
    kartok
    Poziom 2  
    Ocena: 4
    Oczywiście że wszystkich przypadków to nie obejmuje ale olbrzymia większość to właśnie to co opisałem.
    Trudno jest pisać encyklopedię na dany temat. Jeżeli zawias się zablokuje a zabezpieczenie nie puści to wtedy łamie się obudowa laptopa.
    Sorry, że nie opisałem twoich przypadków z zawiasami :(
  • #30 19598994
    Hasztagmisiek
    Poziom 9  
    kartok napisał:
    Oczywiście że wszystkich przypadków to nie obejmuje ale olbrzymia większość to właśnie to co opisałem.
    Trudno jest pisać encyklopedię na dany temat. Jeżeli zawias się zablokuje a zabezpieczenie nie puści to wtedy łamie się obudowa laptopa.
    Sorry, że nie opisałem twoich przypadków z zawiasami :(

Nie ważne, to jednak był temat o ogólnych uszkodzeniach, myslalem ze odpisałeś w temacie gdzie szukaliśmy nowych bo stare byly połamane ;) W kazdym razie ten laptop to śmietnik, już nawet ich nie przyjmuje jak połamane przychodzą bo czesci nie do dostania.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z uszkodzonym lewym zawiasem w laptopie Asus Zenbook UX360C, który przestał działać prawidłowo po zakończeniu gwarancji. W odpowiedziach sugerowane są różne rozwiązania, w tym samodzielna naprawa poprzez rozebranie laptopa i sprawdzenie zawiasów, które mogą być demontowalne. Użytkownicy dzielą się doświadczeniami z wymianą zawiasów, wskazując na dostępność części w sklepach internetowych, takich jak Alledrogo i Zandparts, oraz na problemy z czasem dostawy. Wskazówki dotyczące użycia smaru do poprawy działania zawiasów oraz możliwości ich naprawy zamiast wymiany są również omawiane. Wiele osób podkreśla, że zawiasy w tym modelu są wadliwe i często ulegają uszkodzeniu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA