logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Budowa woliery dla gryzoni - montaż siatki do spawanej ramy.

CyberKozA 27 Lut 2019 19:09 1752 1
REKLAMA
  • #1 17808918
    CyberKozA
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Początkiem marca, będę miał zespawaną ramę na wolierę dla gryzoni, jedyne co mi pozostanie, to przytwierdzić do niej siatkę, wyposażyć i wpuścić zwierzaki.
    No i tutaj mam zagwozdkę. Jak przymocować siatkę?

Rama będzie spawana z kątowników i płaskowników zimnowalcowanych o ściance 2mm, siatka będzie zgrzewana i ocynkowana z drutu fi=1mm (no taka jak w sklepach można kupić).
    Siatkę chcę przytwierdzić na stałe. Bez spinek, nitów, po prostu chcę zminimalizować ilość szczelin i zakamarków, gdzie może zbierać się syf, szczyny itp, poza tym musi to być na tyle sztywne, żebym mógł całość wynieść do łazienki, wstawić pod prysznic, porządnie wyszorować i przenieść do pokoju, bez strachu że coś odpadnie.
    Widzę zatem dwa rozwiązania - lutowanie, albo zgrzewanie prowizoryczną zgrzewarką z transformatora z kuchenki mikrofalowej.

Jeżeli zgrzewanie - to czy taka prowizoryczna zgrzewarka podoła profilowi 2mm + 1mm drutu ocynkowanego?
    Jeżeli lutowanie, to na jaką lutownicę się nastawić (moc) i jakie spoiwo polecicie, najlepiej bez ołowiu? Jakiego topnika użyć?
    Spawanie odpada, nie mam dostępu ani do mig/mag'a, ani tym bardziej do tig'a :).

Z góry dzięki za pomysły i rady. :)

Edit:
    Chodzi mi o połączenie takie jak na obrazku. Widok z góry. Czerwone to punkt styku i spojenia powierzchni. Duh.
  • REKLAMA
  • #2 17815879
    Marian B
    Poziom 38  
    Ocena: 1156
    Siatka z drutu 1mm dość słaba jest. Po czasie powstaną wgniecenia, czy jakieś inne uszkodzenia. Moim zdaniem dobrze by było zachować możliwość wymiany. Po prostu przykręcić ją śrubami np. M3 lub M4, co okolo 10÷15cm, za pomocą listew metalowych. Aby było mniej roboty, śruby z nakrętkami, otwory na wylot.
REKLAMA