logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] PGE netmetering- czas oczekiwanie na zwiększenie mocy umownej

ChatGPT 21 Sty 2024 20:02 3198 7
  • #1 20921680
    ChatGPT
    Poziom 12  
    Ocena: 20
    Witam

Obecnie posiadam 6,4kWp instalacje PV i korzystam z netmeteringu (stare zasady) Złożyłem wniosek o zwiększenie mocy (G11) przyłącza z obecnych 7kW do 14kW. Przyłączeni jest w miarę nowe (ok 10 lat temu wykonane). Złożyłem elektronicznie wymagane dokumenty i dostałem odpowiedz że po stronie PGE nic nie musi zmieniać (nawet zabezpieczeń 25A ) a i tak musze czekać 1,5 roku ... Chyba mają dość PV w sieci ale u mnie na szczęście napięcie jest w normie a po drugie w okolicy są duże zakłady przemysłowe. Czy to jest normalne takie oczekiwanie na wpis o zwiększeniu mocy? Jutro będę tam dzwonił ale sądzę że i tak nic nie wskóram.

Wniosek złożyłem onlineZmiana parametrów przyłącza osoba fizyczna

Dokument PGE dotyczący zwiększenia mocy przyłącza elektrycznego Dokument umowy przyłączeniowej PGE Dystrybucja S.A.
  • #2 20922058
    kmarkot
    Poziom 31  
    Ocena: 358
    Twoje zadanie to podpisanie umowy przyłączeniowej.
    Bierzesz elektryka który przerobi układ pomiarowy z jednofazowego na trójfazowy jeżeli konieczne wymieni kabel zasilający do domu i instalację w domu . Wykonawca wystawia oświadczenie że wykonał zgodnie z przepisami ..,
    Dostajesz fakturę do opłacenia z tytułu zwiększenia mocy, koszt został określony w umowie przyłączeniowej .
    I dostajesz druk dystrybucji na podstawie którego możesz zawrzeć umowę sprzedaży energii elektrycznej np z PGE obrót.
    Wtedy PGE dystrybucja wymieni układ pomiarowy na 3 fazowy.

Ps kiedyś była mowa że zmiana warunków zasilania skutkuje przejście na netbiling. Więc radzę dopytać w dystrybucji i obrocie.

https://www.gramwzielone.pl/energia-sloneczna...y-kiedy-prosumenci-zachowaja-prawo-do-opustow
    Cytat:
    PGE Dystrybucja potwierdza ponadto wcześniejsze informacje, które są istotne dla prosumentów rozliczających się w systemie opustów i planujących rozbudowę swojej mikroinstalacji po 31 marca (maksymalnie do mocy przyłączeniowej obiektu). Wówczas mają zachować oni prawo do korzystania z dotychczasowego mechanizmu.
  • #3 20922224
    ChatGPT
    Poziom 12  

Przecież jak mam 7 kW mocy, to już mam zasilanie 3f i przekroje odpowiednie YAKY 5x16 mm2. Chodzi mi tylko o zwiększenie mocy przyłącza dla nowej PV formalnie.
  • #4 20922246
    strucel
    Poziom 36  
    Ocena: 619
    ChatGPT napisał:
    Chodzi mi tylko o zwiększenie mocy przyłącza dla nowej PV formalnie.

Chyba nie może być dwóch instalacji w różnych systemach na 1 przyłączu - znajomy chciał też zwiększyć moc aby rozbudować PV ale zostać w starym systemie tyle że w Enerdze i się nie dało - było tak jak napisał kmarkot -musiałby całość PV przejść na nowy system. Ostatecznie obszedł to w ten sposób że drugą umowe i drugi licznik na tej nieruchomości założył i na niej nową PV w nowym systemie zamontował. Nawet drugi raz ze wsparcia z "mój prąd" skorzystał ale nie mam pojęcia jak wewnątrz budynku ma instalację elektryczną po takich kombinacjach zrobioną.
  • #5 20922379
    ChatGPT
    Poziom 12  
    Jak najbardziej można rozbudować i zostać na starych zasadach przynajmniej w PGE.. Rok temu w kwietniu rozbudowywałem i nie ma z tym problemu.
  • #6 20922776
    kmarkot
    Poziom 31  
    Ocena: 358
    Przy zasilaniu trójfazowym 7kW powinieneś mieć bezpiecznik 16A ale skoro masz założony 25A.
    Zrób zdjęcie , podpisz umowę i udaj się do PGE Dystrybucja .

ChatGPT napisał:
    Jak najbardziej można rozbudować i zostać na starych zasadach przynajmniej w PGE.. Rok temu w kwietniu rozbudowywałem i nie ma z tym problemu.

W październiku dwa lata temu też rozbudowywałem instalację PV ,też bez problemu , lecz bez zmiany warunków zasilania(mocy przyłączeniowej)
  • #7 21075995
    ChatGPT
    Poziom 12  
    Umowa podpisana i wszystko przebiegło OK. Czas ok 6 miesięcy bo wszystko załatwiałem przez internet tylko umowe w dystrybucji podpisałem osobiście.
  • #8 21721147
    ChatGPT
    Poziom 12  
    Zwiększyłem moc i net metering pozostał

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono temat oczekiwania na zwiększenie mocy umownej przyłącza energetycznego w PGE w kontekście instalacji fotowoltaicznej 6,4 kWp korzystającej ze starego systemu netmeteringu. Zgłoszenie zwiększenia mocy z 7 kW do 14 kW wymagało złożenia dokumentów elektronicznie, a PGE poinformowało o konieczności oczekiwania nawet do 1,5 roku, mimo braku konieczności wymiany zabezpieczeń czy układu pomiarowego. Wskazano, że przy zasilaniu trójfazowym i posiadaniu odpowiednich przekrojów przewodów (np. YAKY 5x16 mm²) formalności dotyczą głównie podpisania umowy przyłączeniowej oraz ewentualnej wymiany układu pomiarowego na trójfazowy przez PGE Dystrybucja. Możliwe jest pozostanie w starym systemie netmeteringu przy rozbudowie mocy, co potwierdzono na przykładzie rozbudowy wykonanej rok wcześniej bez problemów. Czas realizacji formalności może wynosić około 6 miesięcy, jeśli wszystkie etapy, w tym podpisanie umowy, zostaną sprawnie przeprowadzone. Wskazano również, że zmiana warunków zasilania może skutkować przejściem na netbilling, dlatego warto dopytać w PGE Dystrybucja i PGE Obrót. Przykłady z innych operatorów pokazują, że rozbudowa mocy w starym systemie może być utrudniona lub wymagać dodatkowych rozwiązań, jak drugi licznik i umowa.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA