logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Spawarka inwertorowa WELDMAN uszkodzona przetwornoca.

plahenryk 03 Mar 2019 12:00 4773 6
REKLAMA
  • #1 17816623
    plahenryk
    Poziom 16  
    Ocena: 111
    Witam. Mam uszkodzoną spawarkę WELDMAN ARC 210. Uszkodzona jest w niej przetwornica zasilająca układ sterowania. Pewne elementy są tak uszkodzone że nie mogę z nich odczytać wartości. Poniżej przedstawię zdjęcia ktore zrobiłe oraz schemat który udało mi się odtworzyć.
    Spawarka inwertorowa WELDMAN uszkodzona przetwornoca. Spawarka inwertorowa WELDMAN uszkodzona przetwornoca. Spawarka inwertorowa WELDMAN uszkodzona przetwornoca. Spawarka inwertorowa WELDMAN uszkodzona przetwornoca.
    Na kolejnych obrazkach mamy zdjęcie otwartej spawarki, potem fragment PCB z elementami przetwornicy. Następnie obrazek z zaznaczonymi elementami z których nie mogę odczytać wartości oraz schemat przetwornicy.
    Szczególnie chodzi mi o elementy R11-1, R11-2, są to prawdopodobnie rezystory około 3 om. Całkowicie nie mogę odtworzyć rezystora który nie ma numeru ani śladu wartości przy transoptorze. Dioda Z1 z pomiaru ma przerwę chociaż elementy z ni powiązane są dobra ale do końca nie wiem. Układ sterujący to UC3843BVN. Z tym układem też jest problem bo dostępne są tylko UC3843B. Nie wiem czy można go zastosować. Jeżeli ktoś mógł by pomóc to byłbym wdzięczny.
  • REKLAMA
  • #2 17821453
    master250
    Poziom 22  
    Ocena: 178
    W załączniku przesyłam schemat migomatu, ale zasilacz ma zrobiony na tym samym układzie scalonym.
    Załączniki:
    • schemat.pdf (119.27 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #3 17823457
    plahenryk
    Poziom 16  
    Dzięki za schemat ale interesujące mnie elementy tu nie występują. Ten rezystor przy transoptorze może mieć wpływ na napięcie wyjściowe dlatego wolałbym nie eksperymentować z nim.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 17834160
    master250
    Poziom 22  
    Ocena: 178
    Patrzę na schemat, który narysowany jest na kartce papieru i nie zgadza mi się zasilanie UC38XX, powinien być zasilany z uzwojenia pomocniczego transformatora impulsowego, a trnasoptor powinien być dołączony do napięcia wtórnego.
    Napewno poprawnie przerysowałeś schemat ?
  • #5 17834391
    Łukasz.K
    Poziom 28  
    Ocena: 152
    Można kupić gotowe mini zasilacze impulsowe np. w TME o różnych napięciach i mocach i umieścić gdzieś w spawarce jeżeli znana jest wartość potrzebnego napięcia zasilającego skoro kolega nie ma schematu albo zbudować podany układ od migomatu i umieścić go gdzieś w spawarce zamiast oryginalnego jeżeli nie można rozgryźć schematu. Układ BVN ma większy zakres temperatur pracy. Układ z literką B prawopodobnie można użyć ale trzeba się upewnić że są w tej samej obudowie. Dlatego że w obudowie DIL8 z tego co wyczytałem ma oznaczenie UC3843BN.
  • REKLAMA
  • #6 17834560
    plahenryk
    Poziom 16  
    Co do schematu faktycznie dioda D2 wchodzi na zasilanie układu, ścieżki były po drugiej stronie pod elementami ale z pomiaru wynika że uzwojenie pomocnicze zasila ten układ. Na razie na "pająku" zrobiłem próby z rezystorami 1,5 oma oraz 470 om ten z pytajnikiem i przetwornica ruszyła. Teraz czekam na oryginalne rezystory SMD 1206 aby po wymianie sprawdzić działanie spawarki. Teraz oczywiście transoptor też powinien być na schemacie odwrócony.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłosił problem z uszkodzoną spawarką WELDMAN ARC 210, w której uszkodzona jest przetwornica zasilająca układ sterowania. W trakcie dyskusji przedstawiono schematy oraz zdjęcia uszkodzonych elementów, w tym rezystorów R11-1 i R11-2, których wartości były nieczytelne. Użytkownik otrzymał pomoc w postaci schematów oraz sugestii dotyczących zasilania i wymiany uszkodzonych komponentów. Ostatecznie, po wymianie elementów, w tym UC3843BVN, transoptora PC817 oraz rezystorów, spawarka została naprawiona i działa poprawnie.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA