logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Oscyloskop DSO138 z elektrody - brak możliwości aktualizacji firmware.

miecho18 03 Mar 2019 13:22 1491 2
REKLAMA
  • #1 17816816
    miecho18
    Spec od komputerów
    Ocena: 2777
    Witajcie.

Ostatnio miałem dużo wolnego czasu, więc postanowiłem złożyć w końcu DSO138 wzięty kiedyś z elektrodowego "sklepiku". Pierwsze uruchomienie przebiegło w zasadzie bez żadnych problemów. Oscyloskop pracuje prawidłowo (jak na swoje możliwości). Postanowiłem jednak zaktualizować firmware do najnowszej dostępnej wersji (113-13801-061). Zakupiłem w tym celu konwerter USB do UART TTL 3,3V oparty o chip CP2102, z poniższej aukcji:
    https://pl.aliexpress.com/item/CP2102-USB-2-0...137.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.67fc5c0fBbSyZz
    Zgodnie ze wskazówkami znalezionymi w sieci zwarłem zworki JP1 i JP2, podłączyłem zasilanie do oscyloskopu, podłączyłem konwerter (przewody GND, RX i TX), uruchomiłem program STMFlashLoader Demo. Wybieram odpowiedni port COM i klikam "Next". Po kilkunastu sekundach otrzymuję komunikat:
    "No response from the target, the Boot loader can not be started".
    Dodam, że za konwerterze, po podłączeniu pod USB zapala się LED przy pinie GND i świeci ciągłym światłem do momentu otrzymania w/w komunikatu. Sprawdziłem dokładnie połączenia ze złącz RX/TX do procesora, rezystory po drodze i tutaj wszystko jest w porządku. Zmieniałem parametry w STMFlashLoader Demo, podłączałem konwerter do innego komputera z innym systemem (testowane na Windows 10 x64 oraz Windows XP x86). Na obu ten sam problem.
    Co robię źle? Ma ktoś jakiś pomysł?
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 17817575
    Strumien swiadomosci swia
    Poziom 43  
    Ocena: 6421
    W klonach nie zrobisz aktualizacji.
  • #3 20029954
    Szyda
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    Witaj Miecho18 . Wszystko zależy od użytego procesora , jeśli orginał STM to pamięć flesh 128kb , jeśli chiński odpowiednik CH to pamięć
    flesh 64 . Sprawdz jaki masz procesor , może być że oprogramowanie nie mieści się w procku i ucina część programu . Z tego co pamiętam
    to oprogramowanie z końcówką 50 mieści się w orginalnym procku STM32F103C8(xxx to do sprawdzenia ), wyższe oprogramowania zawierają soft do 256kb.Program musi się mieścić w pamięci flesh , bo tylko będzie ekran powitalny,
REKLAMA