logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Sprawdzenie schematu zmodernizowowanej instalacji elektrycznej

micro_lab 06 Mar 2019 03:55 960 7
  • #1 17822961
    micro_lab
    Poziom 6  
    Ocena: 2
    Witam.

Proszę o poinformowanie czy wszystko jest w porządku w poniższym (w załączniku) schemacie ideowym rozdzielni.

Budynek typu dom jednorodzinny, stare budownictwo, przyłączona instalacja napowietrzna typu TN-C, jednofazowa. Zmodernizowano część budynku rozprowadzając nowe przewody z żyłami ochronnymi w części budynku. Modernizację pozostałej części planuję za około pół roku.
    W rozdzielni zamontowano kolejno:
    1)Rozłącznik główny
    2)Ochronniki przepięciowe na przewodzie N oraz PEN

Dla nowej instalacji z przewodem ochronnym zamontowano:
    3)Wyłącznik różnicowoprądowy
    4)Wyłączniki nadprądowe, na schemacie w celu zwiększenia czytelności dwa, w rzeczywistości jest ich osiem

Na starą część instalacji, która będzie modernizowana w przyszłości założono:
    5) Jedynie wyłączniki nadprądowe (również dwa na schemacie), z pominięciem wyłącznika różnicowoprądowego,

Prosiłbym o weryfikację poprawności schematu rozdzielni. Szczególnie zależy mi na tym, czy pominięcie wyłącznika różnicowoprądowego dla starej części instalacji zostało poprawnie zaimplementowane.

(Pragnę zaznaczyć, iż wiem, że wyłącznik różnicowoprądowy wyłącza się od góry, jednak zależało mi na czytelności schematu)

Pozdrawiam.
    Załączniki:
    • Sprawdzenie schematu zmodernizowowanej instalacji elektrycznej Nowy Dokument 2019-03-06 03.51.21[1067].jpg (206.17 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #2 17822978
    mawerix123
    Poziom 39  
    Ocena: 949
    Według tego rysunki PEN przechodzi przez jakieś "zabezpieczenie" tak nie może być.

micro_lab napisał:
    2)Ochronniki przepięciowe na przewodzie N oraz PEN

Ja tam na PEN nie widzę ochronnika na N w takiej sytuacji też nie jest konieczny.

micro_lab napisał:
    Prosiłbym o weryfikację poprawności schematu rozdzielni. Szczególnie zależy mi na tym, czy pominięcie wyłącznika różnicowoprądowego dla starej części instalacji zostało poprawnie zaimplementowane.

Nie da się zweryfikować, brak wartości zabezpieczeń, typów aparatów przekrojów przewodów, połączenia przewodów PEN "tak sobie łączone" wszystkie te przewody powinny wychodzić z szyny PE.
  • #3 17824327
    kSmuk
    Poziom 21  
    Ocena: 99
    micro_lab napisał:
    Zmodernizowano część budynku rozprowadzając nowe przewody z żyłami ochronnymi w części budynku. Modernizację pozostałej części planuję za około pół roku.

A jak duża jest ta część budynku, która została zmodernizowana? Zastosowano tylko do tego celu dwa zabezpieczenia? Jakie pomieszczenia i obwody wchodzą w jej skład?
  • #4 17824454
    micro_lab
    Poziom 6  
    Serdecznie dziękuję Panom za odpowiedzi.

@mawerix123

mawerix123 napisał:
    Według tego rysunki PEN przechodzi przez jakieś "zabezpieczenie" tak nie może być.

Oczywiście jest to moje niedbalstwo/uproszczenie przy rysowaniu schematu orientacyjnego. Zabezpiecznie główne nadprądowe przedlicznikowe założone jest oczwiście tylko na przewodzie fazowym WLZ.

mawerix123 napisał:
    Ja tam na PEN nie widzę ochronnika na N w takiej sytuacji też nie jest konieczny.

Lokalizacja ochronnika PEN została zilustrowana w załączniku 2. Zdaję sobie sprawę, że w wielu instalacjach montuje się ochronnik tylko na przewodzie fazowym N, jednakże w przypadku analizy tematów dotyczących instalacji TN-S niejednokrotnie spotkałem się z rozumowaniem takim, że potencjał elektryczny wywołany np. przez piorun może pojawić się zarówno na przewodzie L, jak i neutralnym N. Osobiście podzielam to zdanie, i uważam, że stosowanie ochronnika na przwodzie N jest wskazane. Jednakże w tym wypadku mamy do czynienia z instalacją TN-C-S, zatem przewód wracający do transformatora nie jest neutralny N, ale neutralno-ochronny PEN.
    W moim odczuciu powyższe obawy dot. niebezpieczeństwa pojawienia się potencjału tyczą się zarówno przewodu N, jak i PEN, jeśli mamy do czynienia z przyłączem napowietrznym, zatem tutaj też powinienem zastosować ochronnik na PEN. Proszę mnie poprawić, jeśli błędnie rozumuję.

mawerix123 napisał:
    Nie da się zweryfikować, brak wartości zabezpieczeń, typów aparatów przekrojów przewodów,

Tematyka oraz metodyka doboru zabezpieczeń oraz pól przekrojów poprzeczynych żył w przewodach, jak i przewodów typu "linka" w rozdzielni została przeze mnie zgłębiona, wykonana oraz z konsultowana ze specjalistą we wcześniejszym etapie. W tym temacie chciałbym się skupić na stricte połączenia w rozdzielni i czy wszystko zostało dobrze połączone.

mawerix123 napisał:
    połączenia przewodów PEN "tak sobie łączone" wszystkie te przewody powinny wychodzić z szyny PE.

Moje kolejne niedopatrzenie. W załączniku 1 przesyłam poprawioną wersję orientacyjnego schematu zgodnie z Pańskimi zaleceniami.

kSmuk napisał:
    A jak duża jest ta część budynku, która została zmodernizowana? Zastosowano tylko do tego celu dwa zabezpieczenia? Jakie pomieszczenia i obwody wchodzą w jej skład?

Kuchnia oraz dwa pokoje. Zabezpieczeń nadprądowych jest osiem, zmiejszyłem ich ilość na schemacie, aby zwiększyć czytelność. W temacie chciałbym się skupić na połączeniach rozdzielni.

Pozdrawiam.
    Załączniki:
    • Sprawdzenie schematu zmodernizowowanej instalacji elektrycznej Nowy Dokument 2019-03-06 03.51.21[1067].jpg (600.6 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Sprawdzenie schematu zmodernizowowanej instalacji elektrycznej Przechwytywanie.PNG (60.11 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • Pomocny post
    #5 17824710
    mawerix123
    Poziom 39  
    Ocena: 949
    micro_lab napisał:
    niejednokrotnie spotkałem się z rozumowaniem takim, że potencjał elektryczny wywołany np. przez piorun może pojawić się zarówno na przewodzie L, jak i neutralnym N. Osobiście podzielam to zdanie, i uważam, że stosowanie ochronnika na przwodzie N jest wskazane

A jak ten potencjał od pioruna pojawi się jeszcze na PE to co wtedy :?: ja dalej podtrzymuję że jeśli rozdział PEN jest w rozdzielnicy to ochronnik dla układu TN-C a nie TN-S czy TT

micro_lab napisał:
    jeśli mamy do czynienia z przyłączem napowietrznym, zatem tutaj też powinienem zastosować ochronnik na PEN. Proszę mnie poprawić, jeśli błędnie rozumuję.

Błędzie rozumujesz, ochronnik to nie magiczne pudełko które wychwytuje ładunki od pioruna i przechowuję jak bateria, po co te żółtozielone przewody do ochronnika namalowałeś :?:
    Pokaż taki ochronnik który służy do ochrony przewodu PEN.

Zastanów się PEN masz wprowadzić na szynę PE czy PEN, później planujesz "PEN" zabezpieczyć ochronnikiem który od dołu znowu połączysz do szyny PE czy PEN nie uważasz że to jest absurd :?:

W ogóle to cudowne wydzielenie za zabezpieczeniem głównym przewodu niebieskiego po prostu bajka ;)
  • #6 17824943
    micro_lab
    Poziom 6  
    Dziękuję za pomoc i celne spostrzeżenia.

Rzeczywiście, w tym układzie SPD jest po prostu zwarty i nie ma sensu go stosować na przewodzie PEN. Gwoli jasności oczywiście wiem, że SPD to nie magiczna skrzynka, tylko (w ogromnym skrócie) zwiera do uziemienia w razie przepięcia, po prostu zastosowałem błędnie kalkę z TN-S, gdzie stosuje się SPD na neutralnym i wyszedł taki bubel.

mawerix123 napisał:
    W ogóle to cudowne wydzielenie za zabezpieczeniem głównym przewodu niebieskiego po prostu bajka

Ech, rzeczywiście mocno średnio wyszło. Chyba rysowanie schematów o 4 w nocy czasem bywa niewskazane. :D

Ok, załączniku przesyłam układ uwzględniający Pana spostrzeżenia. Jeden ochronnik na fazie, przewody neutralne odbiorników TN-S przechodzą (szyną N) przez różnicówkę do szyny PEN (miejsca rozdziału PE i N dla odbiorników TN-S. Przewody ochronno-neutralne odbiorników starej sieci z obejściem różnicówki bezpośrednio trafiają na szynę PEN.
    Czy ma Pan dalsze spostrzeżenia?
    Załączniki:
    • Sprawdzenie schematu zmodernizowowanej instalacji elektrycznej 3.jpg (453.28 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #8 17842118
    micro_lab
    Poziom 6  
    Sporządziłem połączenia zgodnie z zaleceniami.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik prosił o weryfikację schematu ideowego rozdzielni elektrycznej w zmodernizowanej instalacji w budynku jednorodzinnym. Instalacja oparta na systemie TN-C, z nowymi przewodami ochronnymi, zawiera rozłącznik główny, ochronniki przepięciowe oraz wyłączniki różnicowoprądowe i nadprądowe. W dyskusji zwrócono uwagę na błędy w schemacie, takie jak niewłaściwe połączenie przewodów PEN oraz niepotrzebne zastosowanie ochronnika na przewodzie PEN. Użytkownik przyznał się do uproszczenia schematu i po poprawkach dostosował układ do zaleceń, eliminując błędne elementy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA