logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Prins 2 - silnik 1.6 sr 101km - Podstawowe ustawienia parametrów

holy996 06 Mar 2019 09:49 855 6
REKLAMA
  • #1 17823205
    holy996
    Poziom 13  
    Ocena: 2
    Witam. Mój samochód to VW BORA 99r. 1.6 sr 101km. Instalacja prins vsi 2, niebieskie wtryski. Przez 3 lata nie miałem nic zmieniane programie prinsa. Od ok. roku jest problem z przejściem z pb na lpg na zimnym silniku na postoju lub przy dojeździe do skrzyżowaniu kiedy akurat chce przejść na gaz. Na ciepłym silniku jest okey. Co roku robiona regeneracja reduktora, wymiana filtrów co 10000km. W programie temp. przejścia ustawiona jest na 32stopnie. Teraz pytanie: Posiada ktoś wstępne ustawienia parametrów dla tego silnika? Chciałbym zrobić kalibracje, tylko jak się ma kalibracja w programie do śruby regulacyjnej na reduktorze? Czy wystarczy sama kalibracja w programie?

Edit. Zrobiłem kalibracje w czasie jazdy i na postoju, jest lepiej po osiągnięciu 32stopni przechodzi na gaz, ale tak jakby sie przez 1-2 sekundy zadławi(tak jakby prawie gaśnie). Dodatkowo zmieniłem wartość double mix z 0 na 10 i wartośc ciśnienia ustawiłem na 1.6 bara-2.2 bara(było ustawione 1.8-2.2). Zrobiłem też dłuższą trasę ok. 50km i okazuje się że po tej kalibracji przy prędkości 90km/h średnie spalanie wskazywało 6,6l, aż dziwne bo zazwyczaj przy tej prędkości przed kalibracją spalanie wskazywało ok. 8-9l w trasie. Może ktoś doradzi co jeszcze można sprawdzić, zmienić aby na tym zimnym silniku przechodził bez takiego mocnego zadławienia?
  • REKLAMA
  • #2 17824731
    maiami
    Poziom 23  
    Ocena: 67
    Wyczyścić keihiny brudne wtryskiwacze w prinsie to standard
  • REKLAMA
  • #3 17826182
    holy996
    Poziom 13  
    Ocena: 2
    Z tym ze te wtryskiwacze maja najechane 300tys km, nie wiem czy warto je regenerowac? Moze sa jakies tansze zamienniki? Chcialbym pojezdzic jeszcze z 50tys km tym samochodem.

edit. Dzisiaj przez caly dzien bylo ok. 12 stopni i na zimnym silniku przechodzi juz bez zajakniecia na gaz. Wiem ze problem w pewnym sensie zniknie ale to bedzie tylko do jesieni a potem znow moze byc gorzej. Problem jest tylko taki ze w moim miescie nigdzie nie regeneruja wtryskow kelhin.
  • REKLAMA
  • #4 17826799
    maiami
    Poziom 23  
    ich sie nie regeneruje tylko czyści myjką ultradźwiękową
  • REKLAMA
  • #5 17827254
    marek49ae
    Poziom 24  
    Ocena: 254
    maiami napisał:
    Problem jest tylko taki ze w moim miescie nigdzie nie regeneruja wtryskow kelhin
    . Wpisz sobie w wyszukiwarkę prinsczyszczenie i masz gościa który się tym zajmuje. Wysyłasz, za 2 dni masz z powrotem.
  • #6 17828552
    mosio24
    Poziom 14  
    Ocena: 13
    holy996 napisał:
    Zrobiłem też dłuższą trasę ok. 50km i okazuje się że po tej kalibracji przy prędkości 90km/h średnie spalanie wskazywało 6,6l, aż dziwne bo zazwyczaj przy tej prędkości przed kalibracją spalanie wskazywało ok. 8-9l w trasie.

Komputer oblicza średnie zużycie paliwa po czasach wtrysków, a różnica dwóch litrów co całkiem sporo, weź sprawdź czy przy pełnym bucie, obciążeniu, sonda lambda pokazuje Ci cały czas na bogato, bo przez twoje ustawienia może jeździsz na ubogo i będzie Cię to więcej kosztować niż wymiana, regeneracja wtryskiwaczy.
  • #7 17837646
    maiami
    Poziom 23  
    przy tak dużej różnicy czasów otwarcia powinna zapalić się kontrolka check engine, nie zmienia to faktu że trzeba to sprawdzić aby nie skończyło się remontem głowicy

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik posiada VW BORA 1.6 SR z instalacją LPG Prins VSI 2, która ma problemy z przejściem na gaz na zimnym silniku. Po trzech latach bez zmian w ustawieniach, użytkownik zauważył trudności w przejściu na LPG, które ustępują po osiągnięciu 32 stopni Celsjusza. W odpowiedziach sugerowano czyszczenie wtryskiwaczy Keihin, które mają przebieg 300 tys. km, oraz sprawdzenie ustawień ciśnienia i mieszanki. Użytkownik przeprowadził kalibrację, co poprawiło sytuację, ale nadal występują problemy z zadławieniem. Wskazano również na konieczność monitorowania sondy lambda oraz potencjalne problemy z różnicą czasów otwarcia wtryskiwaczy.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA