Witam. Mój samochód to VW BORA 99r. 1.6 sr 101km. Instalacja prins vsi 2, niebieskie wtryski. Przez 3 lata nie miałem nic zmieniane programie prinsa. Od ok. roku jest problem z przejściem z pb na lpg na zimnym silniku na postoju lub przy dojeździe do skrzyżowaniu kiedy akurat chce przejść na gaz. Na ciepłym silniku jest okey. Co roku robiona regeneracja reduktora, wymiana filtrów co 10000km. W programie temp. przejścia ustawiona jest na 32stopnie. Teraz pytanie: Posiada ktoś wstępne ustawienia parametrów dla tego silnika? Chciałbym zrobić kalibracje, tylko jak się ma kalibracja w programie do śruby regulacyjnej na reduktorze? Czy wystarczy sama kalibracja w programie?
Edit. Zrobiłem kalibracje w czasie jazdy i na postoju, jest lepiej po osiągnięciu 32stopni przechodzi na gaz, ale tak jakby sie przez 1-2 sekundy zadławi(tak jakby prawie gaśnie). Dodatkowo zmieniłem wartość double mix z 0 na 10 i wartośc ciśnienia ustawiłem na 1.6 bara-2.2 bara(było ustawione 1.8-2.2). Zrobiłem też dłuższą trasę ok. 50km i okazuje się że po tej kalibracji przy prędkości 90km/h średnie spalanie wskazywało 6,6l, aż dziwne bo zazwyczaj przy tej prędkości przed kalibracją spalanie wskazywało ok. 8-9l w trasie. Może ktoś doradzi co jeszcze można sprawdzić, zmienić aby na tym zimnym silniku przechodził bez takiego mocnego zadławienia?
Edit. Zrobiłem kalibracje w czasie jazdy i na postoju, jest lepiej po osiągnięciu 32stopni przechodzi na gaz, ale tak jakby sie przez 1-2 sekundy zadławi(tak jakby prawie gaśnie). Dodatkowo zmieniłem wartość double mix z 0 na 10 i wartośc ciśnienia ustawiłem na 1.6 bara-2.2 bara(było ustawione 1.8-2.2). Zrobiłem też dłuższą trasę ok. 50km i okazuje się że po tej kalibracji przy prędkości 90km/h średnie spalanie wskazywało 6,6l, aż dziwne bo zazwyczaj przy tej prędkości przed kalibracją spalanie wskazywało ok. 8-9l w trasie. Może ktoś doradzi co jeszcze można sprawdzić, zmienić aby na tym zimnym silniku przechodził bez takiego mocnego zadławienia?