logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Powietrze dmucha z sedesu w WC. Efekt po włączeniu wyciągu u sąsiada poniżej

jac0205 11 Mar 2019 18:15 15723 21
REKLAMA
  • #1 17835035
    jac0205
    Poziom 13  
    Ocena: 102
    Witam.

Mieszkam w bloku. Od pewnego czasu w łazience z sedesu dmucha powietrze - a dokładnie to z otworu, którym woda ze zbiornika wpada do muszli. Z moich obserwacji wywnioskowałem, że efekt jest odczuwalny po włączeniu wyciągu (okapu) kuchennego przez mieszkającego poniżej sąsiada. Na początku miał być pode mną sklep jednak plany się zmieniły i jest tam mieszkanie prywatne. Dokładnie pod moją łazienką jest ich kuchnia. Szyby wentylacyjne mamy osobne. Powietrze daje równo także z przycisku spłukiwania wody (szyby wentylacyjne zaznaczyłem na zdjęciu). Z problemem "walczę" od kwietnia 2018 z dość marnym skutkiem, spółdzielnia swoje, że zrobi (ale nic nie robi), gość z dołu nie wpuszcza nikogo do mieszkania. Problem pojawił się także u sąsiada nade mną z tymi samymi objawami. Smród na całą łazienkę gotowanych potraw i palonych petów. Jak to jest możliwe, że tymi otworami wydostają się zapachy? Nie wiem już gdzie mam szukać pomocy. Do kogo uderzyć z tematem. Czy jakiś inspektor nadzoru budowlanego coś zdziała?

Pozdrawiam
    Powietrze dmucha z sedesu w WC. Efekt po włączeniu wyciągu u sąsiada poniżej
  • REKLAMA
  • #2 17835073
    Rysio4001
    Specjalista - systemy grzewcze
    Ocena: 1078
    Witam.

Wygląda to tak, jakby powietrze z okapu było wdmuchiwane w przestrzeń za zabudową stelaża tego sedesu, następnie dostaje się do zbiornika wody, i dalej przez przelew zaworu spustowego do muszli. Przestrzeń za zabudową może być połączona z szybem, przez który biegną rury kanalizacyjne, wodne, itd. Tak więc powietrze z okapu musi trafiać najprawdopodobniej do tego szybu, dalej z niego do zbiorników spłuczek, itd.
    Wniosek jest taki, że albo kanał wentylacyjny, do którego sąsiad włączył okap jest nieszczelny, i ma połączenie z szybem z rurami, albo sąsiad podłączył się z okapem bezpośrednio do tego szybu.

Pozdrawiam.
  • #3 17835079
    Ture11
    Poziom 39  
    Ocena: 1130
    Możliwości wlotu powietrza do budynku poprzez wentylacje są dwie:
    - albo w kominie jest nadciśnienie, które wtłacza powietrze z wentylacji do domu...
    - albo w mieszkaniu jest podciśnienie, które zasysa powietrze wszelkimi dostępnymi drogami.

Aby sprawdzić, które z dwóch występuje - otwórz dowolne okno i zobacz, czy nadal masz nawiew z okolic sedesu.

Zagadką jest, w jaki sposób powietrze dostaje się za ścianę gipsową (obstawiam, że gdzieś za ścianką jest stara kratka wentylacyjna.....).
  • REKLAMA
  • #4 17835114
    jac0205
    Poziom 13  
    Mieszkanie kupione było jako nowe, jestem pierwszym właścicielem. Z planów, które posiadam wynika, że szyby wentylacyjne nie są przystosowane do okapów tylko do wentylacji grawitacyjnej (tak to się chyba nazywa). Tyle wyszukałem w necie. Aha i jeszcze coś mi się przypomniało. Z lewej strony widocznego komina mam gniazdko elektryczne (na zdjęciu), z którego także dmuchało ale to uszczelniłem jakąś masą i jest ok.

Czyli wcale nie musi być podłączony do komina który zaznaczyłem na zdjęciu , tak ?

Na moim kominie zamontowano jakiś turbo wyciąg - takie coś obracające się.

• #5 17835245
    adversus
    Poziom 32  
    Ocena: 597
    Zgłoś do administracji, niech wezwą kominiarza. Nie ma takiej możliwości by kominiarzowi odmówili wizyty, jeśli odmówią to administracyjnie sprawa powinna wtedy ruszyć.
  • #6 17835244
    teskot
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 957
    Obrotowa nasada kominowa wspomaga ciąg. Jeśli jednak została zamontowana na Twoim przewodzie wentylacyjnym, a nie sąsiada to efekt będzie odwrotny. Na skutek wzrostu podciśnienia w Twojej łazience wyziewy z wentylacji sąsiada będą zasysane. Pytanie skąd się wzięła nieszczelność pomiędzy przewodem wentylacyjnym sąsiada, a zabudową u Ciebie. A co na to wszystko kominiarze podczas przeglądów okresowych? U mnie podczas weryfikacji połączeń poszczególnych lokali i urządzeń grzewczych w nich zainstalowanych używali takich zapałek dymowych, które błyskawicznie ujawniły nieprawidłowości. Jak takowe stwierdzą to powinni wystawić negatywny protokół i od zarządcy nieruchomości należy się domagać usunięcia usterek. W skrajnych wypadkach taki protokół może skutkować odcięciem dopływu gazu (jeśli jest) do budynku.
    Ta zabudowa w Twojej łazience to już była czy sam ją robiłeś (własnymi rękami bądź rękami fachowca)?
  • #7 17835502
    ta_tar
    Poziom 41  
    Ocena: 2053
    Czy obok tych kominów wentylacyjnych idzie też szachta z rurami wodnymi i kanalizacją? Może sąsiad zamisat do komina to się podłączył do tej szachyty z rurami. Sprawdź może administracja ma plany i rozmieszczenie poszczególnych kominów z uwzględnieniem tego że na dole nie miało być kuchni tylko lokal.
    P.S. Ciekawe kto dopuścił do takiej przeróbki że tam gdzie inni mają łazienkę to ktoś zrobił kuchnię.
  • REKLAMA
  • #8 17835739
    jac0205
    Poziom 13  
    Ostatni przegląd wyglądał tak: przyszedł gość z zewnętrznej firmy przyłożył jakiś wiatraczek do kratki wentylacyjnej i tyle. Coś zapisał i chciał wychodzić. Na pytanie co to się tak słabo kręci padła odpowiedź, że tak już jest w łazienkach. I tyle. On miał tylko zrobić pomiar i zrobił. Nie był zbyt rozmowny. Nie drążyłem tematu ze spółdzielnią a teraz widzę, że to był błąd.

Zabudowę robili mi fachowcy z polecenia. Byłem praktycznie kilka razy w ciągu dnia u nich i patrzyłem jak im idzie.
    Na początku wszystko było w porządku. Mieszkam tu już kilka lat. To się zaczęło niecały rok temu jak pisałem.

Ogólnie załatwić coś w spółdzielni graniczy z cudem tak naprawdę. Ta instytucja to jeden wielki beton, decyzyjna jest tylko prezesowa i od jej widzimisię jesteśmy uzależnieni kiedy i co zostanie zrobione czy naprawione.

Na zdjęciu jest rzut mieszkania z zaznaczoną łazienką. Jesteście lepszymi fachowcami niż ja, może te oznaczenia kominów coś więcej Wam powiedzą. Nie wiem jak idą inne rury. Być może obok skoro tam w planach jest toaleta - nie przenosiłem żadnych odpływów, Wszystko jest jak zbudowano.

• REKLAMA
  • #9 17836105
    teskot
    Spoczywaj w Pokoju
    Ile jest ogólnie kondygnacji? Jak rozumiem pod Twoim mieszkaniem parter, Twoje pierwsze piętro, sąsiad na drugim piętrze i jeszcze coś? Z tego co się orientuję to po pierwsze każde pomieszczenie (które tego wymaga) musi posiadać obecnie indywidualny przewód wentylacyjny. Z tego co widzimy przy 2 przewodach można tam dołączyć wentylację jedynie dwóch lokali. To wianie z gniazda elektrycznego świadczy również o tym, że jednak Twoi fachowcy nie bardzo wiedzieli co robią bo nie mieli prawa wiercić puszki pod gniazdo w przewodzie wentylacyjnym. A co tak na prawdę jest pod zabudową to można tylko zgadywać. Masz tam jakieś drzwiczki rewizyjne, da się zajrzeć? Jak są prowadzone piony kanalizacyjne bo z niniejszych planów to nie wynika?
  • #10 17836132
    jac0205
    Poziom 13  
    Jest parter i 3 piętra przy czym trzecie jestdwupoziomowe. I mieszkam tak jak piszesz. Drzwiczek rewizyjnych nie ma. Faktycznie mogli coś skopac przy montowania gniazdka. Nie mam żadnych innych planów budynku. Postaram się zorganizować plany wyższych kondygnacji, może sąsiedzi mają.
  • #11 17836218
    teskot
    Spoczywaj w Pokoju
    Moim zdaniem możliwości są dwie:
    1. Sąsiad z parteru podpiął okap kuchenny nie do przewodu wentylacyjnego, a np. do szachtu technicznego przeznaczonego na instalacje wodno-kanalizacyjne
    2. W trakcie wykonywania zabudowy w Twojej łazience doszło do uszkodzenia przewodu wentylacyjnego mieszkania na parterze w skutek czego wyziewy znajdują ujście u Ciebie w łazience
    Być może nieprzyjemną sytuację potęguje wspomniana nasada kominowa na Twoim przewodzie wentylacyjnym, być może również przewód wentylacyjny sąsiada jest częściowo/całkowicie zapchany i powietrze znajduje ujście najmniejszymi dostępnymi szczelinami.
    Tak czy inaczej nie obejdzie się bez wizji lokalnej solidnego kominiarza. Zadzwoń do kilku firm świadczących takie usługi w Twojej okolicy i zapytaj czy podjęliby się ustalenia źródła problemu. Przy dzisiejszych pomocach technicznych nie powinno być to trudne.
  • #12 17836241
    jac0205
    Poziom 13  
    Dzięki wszystkim za wszelkie sugestie. Mam nadzieję, że wkrótce da się to opanować.
  • #13 17837449
    ewoo
    Poziom 30  
    Ocena: 410
    Oby nie okazało się że twoi monterzy montując stelaż wc rozwalili ściankę szachtu kominowego sąsiada. Jeśli miałbyś możliwość sprawdzić kamerą inspekcyjną komin sąsiada czy na wysokości twojego mieszkania szacht nie jest uszkodzony. Kominiarze mają takie kamery. Bo możesz wyjść na głupka jeśli będziesz wojował a okaże się że problem powstał pośrednio przez Ciebie.
  • #14 17837520
    jac0205
    Poziom 13  
    No już teraz to sam nie wiem. Tylko dlaczego po kilku latach mieszkania pojawił się problem a nie np. w pierwszym czy drugim roku mieszkania. Ten cały szacht idzie w kominie razem z wentylacją czy np w ścianie za toaletą? Ta ściana którą widać na zdjęciach oddziela nas od klatki schodowej.

Dodano po 17 [minuty]:

edit -------
    Rozumiem, że szacht to cała przestrzeń gdzie są rury wentylacyjne jak i odpływowe, tak ? Czyli to co zaznaczyłem na czerwono ?
  • #15 17837796
    kierbedz4
    Poziom 36  
    Ocena: 1008
    W przypadku wentylacji grafitacyjnej jest zakaz montażu okapów kuchennych w kuchni.Facet sprawdzający ciąg powietrza u sąsiada widząc zabudowany okap kuchenny podłączony do kanału wentylacyjnego powinien sporządzić protokół z zaleceniem likwidacji okapu kuchennego podłączonego do kanału wentylacyjnego.WW pismo powinien sprawdzający złożyć w odpowiedniej komórce w spółdzielni.Sąsiad może zamontować typ okapu kuchennego który nie wymaga podłączenia do kanału wentylacyjnego a wszelkie zapachy w ww okapie zbiera filtr węglowy.
  • #16 17838007
    brofran
    Poziom 41  
    Ocena: 1408
    kierbedz4 napisał:
    W przypadku wentylacji grafitacyjnej jest zakaz montażu okapów kuchennych w kuchni
    Nie zawsze. W naszym budynku każde mieszkanie ma oddzielny ciąg wentylacyjny , wiec można zrobić cokolwiek. :|
    W przypadku autora postu na pewno jest wadliwy montaż kibelka podwieszanego , bo jego komora ( zabudowa ) ma dużą nieszczelność z szachtem skoro jest nadmuch powietrza. :cry:
  • #17 17838025
    ewoo
    Poziom 30  
    Może źle się wyraziłem bo chodziło mi o kanał wentylacyjny. Wcześniej mogło nie być problemu bo może dawniej sąsiad nie miał okapu z wymuszoną wentylacją. A jeśli chodzi o szacht instalacyjny, to rzadko robiłem w blokach ale widziałem że zawsze był zamurowany.

Na zdjęciu i projekcie kanał sąsiada jest zaraz przy stelażu , teoria z dziurą dużo prawdopodobna.
  • #18 17847838
    jac0205
    Poziom 13  
    Sąsiad miał ten okap od początku (mieszkamy tu tyle samo czasu), tu nie ma oddzielnej wentylacji dla wyciągów mechanicznych. Wiem to, bo też miałem taki pomysł by u siebie tak podłączyć ale kominiarz ze spółdzielni nie pozwolił. Czekam teraz na ekipę, w tygodniu będą sprawdzać stan komina.
  • #19 17864472
    ewoo
    Poziom 30  
    Coś w temacie się wyjaśniło?
  • #20 17864583
    jac0205
    Poziom 13  
    Niestety nie doczekam się jeszcze na ekipę. Jutro będę się dowiadywał co jest grane. Tu wszystko tak działa, spółdzielnia ma czas, nie spieszy się z pracami.
  • #21 17864599
    ewoo
    Poziom 30  
    jac0205 napisał:
    Niestety nie doczekam się jeszcze na ekipę. Jutro będę się dowiadywał co jest grane. Tu wszystko tak działa, spółdzielnia ma czas, nie spieszy się z pracami.

Tak to w spółdzielniach jest https://www.youtube.com/watch?v=2gdXnltqbPg
  • #22 18139122
    jac0205
    Poziom 13  
    Po długich bojach w końcu coś się ruszyło. Okazało się, że gość z dołu przebił się rurą od okapu w przestrzeń gdzie są rury odpływowe WC. Było kucie ściany na klatce schodowej (kilka podejść) i póki co jest ok.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W bloku mieszkalnym wystąpił problem z nawiewem powietrza z sedesu, który nasila się po włączeniu okapu kuchennego sąsiada. Użytkownik zauważył, że powietrze wydobywa się z otworów w muszli oraz przycisku spłukiwania. Problemy te mogą wynikać z nieszczelności w systemie wentylacyjnym, gdzie powietrze z okapu sąsiada dostaje się do szybu wentylacyjnego, a następnie do jego mieszkania. Użytkownik próbował uzyskać pomoc od spółdzielni, jednak napotkał trudności w rozwiązaniu problemu. Wskazano na konieczność inspekcji przez kominiarza oraz sprawdzenia, czy okap sąsiada jest prawidłowo podłączony. Ostatecznie, po długich staraniach, ustalono, że sąsiad nieprawidłowo podłączył okap do przestrzeni, gdzie znajdują się rury odpływowe WC, co wymagało interwencji budowlanej.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA