logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Philips GR1-AX 20GR1250 - niskie napięcia z przetwornicy, piszczenie, brak standby

Lech24 09 Wrz 2005 12:59 1502 6
REKLAMA
  • #1 1803909
    Lech24
    Poziom 13  
    Ocena: 3
    Witam mam następujący problem Philipsem po pomiarach na uzwojeniu pierwotnym przetwornicy jest jakas duża częstotliwośc niestety posiadany sprzęt nie pozwala mi na określenie wartości gdyż ma zakres do 20 khz ale mimo to napięcia jakie powinna dawać przetwornica są dużo za niskie np zamiast 95,5 jest coś koło 6 w czasie pracy przetwornicy słychać ciche piszczenie. jedyne napięcie jakie znalazłem to jest 5 woltów na procku, kontrolka od standby się nie zapala niebardzo wiem czego się nawet czepić niewiem czy przypadkiem coś nie zwiera tej przetworki. Przechwilą wylutowałem trafo wysokiego i pojawiło się95 ale pozostałe napięcia dalej sa za małe, po włączeniu do gniazdka mignie na chwile kontrolka i gaśnie może ktoś miał już podobną usterke w tym telewizoże albo byłby w stanie mnie w jakiś sposób nakierować z gury dzięki za odpowiedz
  • REKLAMA
  • #2 1804058
    Krawczak
    Poziom 31  
    Ocena: 50
    Witaj,sprawdż BUsa i kondensator w kolektorze ceramiczny, to na początek, jak sprawne to możesz mieć uszkodzone trafo .Pozdr
  • REKLAMA
  • #3 1822200
    Lech24
    Poziom 13  
    sorka sprawdziłem okazało się że przetwornica jest wpożo ale zato znalazłem wywalony tranzystor sterujący trafem wysokiego napięcia ale po wymianie telewizor pochodził kilka dni i usterka się powtózyła niebardzo wiem czemu może siadać ten tranzystor z gury dzieki za odpowiedz
  • REKLAMA
  • #4 1822515
    ola1ola
    Poziom 12  
    jak juz wspominal kolega KRAWCZAK wymien kondensator ceramiczny
    i impulsowy przy wymienianym BU no i tranzystor najlepiej orginalny
  • #6 1822682
    Krawczak
    Poziom 31  
    Ocena: 50
    Witaj,wymień kondensatory w kolektorze BUsa sprzwdż punkty lutownicze w koło trafka sterującego baze ,wtyczki od cewek na płycie i samych cewkach ,tam zawsze robią sie zimne luty inaczej powtórka uszkodzenia.Pozdr
  • REKLAMA
  • #7 1978554
    Lech24
    Poziom 13  
    okazało się że uszkodzenie pojawiało się z powodu przebijającej podkładki mikowej pod tranzystorem gdyż nie mogłem dostać tego elementu w takiej obudowie jak oryginalnej (izolowana) zastosowałem grubżą i więkżą podkładkę mokową i jest spox thź za odpowiedz

Podsumowanie tematu

✨ W telewizorze Philips GR1-AX 20GR1250 występowały niskie napięcia na przetwornicy, ciche piszczenie oraz brak zapalania kontrolki standby. Pomiar na uzwojeniu pierwotnym wykazał wysoką częstotliwość powyżej zakresu sprzętu (20 kHz), a napięcia były znacznie niższe niż nominalne (np. zamiast 95,5 V było około 6 V). Po wylutowaniu transformatora wysokiego napięcia pojawiło się prawidłowe napięcie 95 V, jednak pozostałe napięcia nadal były zbyt niskie. W trakcie diagnozy wskazano na konieczność sprawdzenia i wymiany kondensatorów ceramicznych w kolektorze tranzystora BU, kondensatora impulsowego, a także dławika 5524 w okolicach transformatora. Zalecano również kontrolę punktów lutowniczych, wtyczek cewek oraz samych cewek pod kątem zimnych lutów. Po wymianie tranzystora sterującego trafem wysokiego napięcia usterka powracała, co okazało się być spowodowane przebijającą podkładką mikową pod tranzystorem. Zastosowanie grubszego i większego izolatora mokowego rozwiązało problem. Wskazano, że stosowanie oryginalnych części, szczególnie tranzystora, jest istotne dla trwałości naprawy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA