logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Czy przedwzmacniacz booster wzmocni sygnał z konwertera TOSLINK > RCA?

werde 16 Mar 2019 22:23 2922 3
REKLAMA
  • #1 17846986
    werde
    Poziom 4  
    Ocena: 54
    Temat – syntetycznie

· Wyprowadzenie sygnału audio (stereo) z telewizora na wzmacniacz
    · Wzmacniacz ma tylko wejścia analogowe cinch
    · Telewizor ma tylko wyjście optyczne audio
    · Zastosowałem konwerter sygnału optycznego na RCA
    · Wszystko działa... ale tu główny temat

Wejście audio we wzmacniaczu – czułość około 300 mV, ale z sygnałem podanym ze wspomnianego konwertera, gra wyraźnie ciszej niż inne urządzenia podłączone do podobnych wejść. Wynika z tego, że konwerter wysyła bardzo słaby sygnał. Nie będę w nim grzebał, bo to kompaktowy „chińczyk”, więc jedyna możliwość to wzmocnienie sygnału po konwerterze, tak aby odpowiednio wysterować wzmacniacz.

Wykonałem kiedyś prosty przedwzmacniacz booster z zastosowaniem do gitary (schemat)
    Czy przedwzmacniacz booster wzmocni sygnał z konwertera TOSLINK > RCA?
    Czy waszym zdaniem można go użyć do wzmocnienia sygnału z konwertera ? może z małymi modyfikacjami, aby przepuszczał pełne pasmo audio ? Nie zależy mi na super jakości dźwięku. Wystarczy dźwięk strawny dla przeciętnego ucha
  • REKLAMA
  • #2 17847334
    procsa
    Poziom 31  
    Ocena: 363
    Odpowiedź to " kompaktowy „chińczyk" , wzmacniając sygnał będziesz miał zniekształcenia.
  • REKLAMA
  • #4 17855067
    werde
    Poziom 4  
    Ocena: 54
    Dla zainteresowanych - krótki opis rozwiązania.
    Telewizor to Samsung UE50MU6172. Jeżeli korzystasz z dźwięku tylko z telewizora to gdy ustawisz dźwięk telewizyjny - słychać dźwięk, gdy wyjście optyczne - nie słychać. Gdy poprzez wyżej wspomniany konwerter podłączysz dźwięk do wzmacniacza to we wzmacniaczu słychać dźwięk bez względu na to jakie wyjście dźwięku jest ustawione w telewizorze.
    Rozwiązaniem słabego sygnału na wyjściu konwertera było zastosowanie przedstawionego prostego przedwzmacniacza (dla każdego kanału osobno). Zastosowany dowolny niskoszumny NPN o dużym wzmocnieniu (u mnie 500). Zasilanie 12V DC
REKLAMA