logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak wzmocnić sygnał kablówki dla lepszego odbioru na dwóch telewizorach?

arti-g 29 Sty 2006 20:40 10177 11
REKLAMA
  • #1 2234909
    arti-g
    Poziom 10  
    Mam pakiet podstawowy i wynajduję programy których nie powinienem mieć.
    Chciałbym wzmocnić sygnał by można było oglądać je poprawnie. Widziałem już wiele tematów na ten temat, lecz chcę się zapytać bo u mnie wygląda to nieco innaczej. Na jednym telewizorze (Samsung) odbieram pewien kanał o czysym obrazie, lecz bez głosu, kompletnie go nie słychać nawet jeżeli by się przysłuchiwać, a na drugim telewizorku mam ten kanał lecz już czarnobiały, ale można nieco usłyszeć, choć mocno to tłumią szumy. Oba telewizory są podłączone do tej samej kablówki i gniazda, brak jakichkolwiek usterek dotyczących podłączenia. Dostrojone jest najlepiej jak się dało. Może by się dało podłączyć jakiś wzmacniacz by wzmocnić sygnał?? :?:??
  • REKLAMA
  • #2 2235026
    gamid
    Poziom 17  
    Ocena: 11
    sa wzm około 50zł wzmaznia około 10decybeli.ja taki uzywam,ale podejzewam ze o tym co piszesz to tylko
    przebicia mocnego sygnału tych programów lub dobrze nie wyciete,przez operatora
  • #3 2235035
    lukib1
    Poziom 16  
    Ocena: 14
    Szkoda zachodu i pieniędzy, żeby coś wzmocnić to musi być zadowalajacy poziom sygnału kompletny tzn. zaszumiony ale chroma , luma i fonia, brak którejkolwiek z tych składowych nie da pozytywnego rezultatu. Gdy miałem swego czasu pakiet socjalny to jest 5 kanałów w UPC, to jeszcze poprawnie odbierałem jakąś tam Romanticę i reklamy UPC, ale reszt to już były zniekształcone programy.
  • REKLAMA
  • #5 2237181
    arti-g
    Poziom 10  
    Zauważcie że na jednym telewizorku miałem kolor, zero jakiś błędów wyświetlanych, całkowity brak głosu, a na drugim już czarnobiały obraz, ale nieco słychać głos.
  • #6 3345510
    zidanel
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    A tak się właśnie składa ze przez moją piwnicę przechodzi gruby (czarny) kabel od kablówki, a ja mieszkam dokładnie nad nią ;-) i zrodził się pomysł aby jakoś wzmocnić sygnał z tego kabla i puścić go na "góre" do mnie :-)
    Czy można go jakoś wzmocnić przy tym nie rozcinając kabla? Myślałem nad owinięciem tego przewodu kilkukrotnie drutem miedzianym, a następnie owinięcie tego wszystkiego folią aluminiową (teraz tylko to trzeba by było podłączyc do jakiegoś wzmacniacza-ale jakiego) przyjmę każdą krytykę jak i pomysły :D
  • #7 3345904
    szerloc1
    Poziom 19  
    Ocena: 8
    zmartwie cie ten gruby kabel ma ekran z rurki aluminiowej i z niego nic nie promieniuje wiec zande nawijanie nie pomoze i tez nie rozetniesz tego kabla musial bys go uciac brzeszczotem ale puzniej bedziesz mial problem z polaczeniem tego kabla wiec niestety z twojego planu nici
  • #8 3345983
    zidanel
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    byłem dzisiaj w piwnycy i zobaczyłem ze ten kabel idzie do puszki w piwnicy, a poczym jest "rozsyłany po całym bloku kablami białymi (czyli tymi cienkimi) z tego kabla można coś wyciągnąć?
  • REKLAMA
  • #9 3351720
    sq4ffp
    Poziom 16  
    Ocena: 23
    Witam! Proponuję użycie wzmacniacza od anten siatkowych (tylko z dużym wzmocnieniem). Spisuje mi się rewelacyjnie, ale trzeba uważać, gdyż zabawka potrafi się sprzęgać! Jedyna modyfikacja jaką wykonuję to zmieniam zamontowany symetryzator na transformator 11. Docelowo proponuję zrobienie filtra (należy zablokować kanały pakietu podstawowego), który działa odwrotnie niż ten zamontowany w skrzynce.
    Pozdrawiam.

Dodano po 1 [minuty]:

Każdy kabel "promieniuje"! Jest tłumienie, jest promieniowanie.
  • #10 3351959
    tom1eczek
    Poziom 20  
    Ocena: 21
    Ja niemam kablówki, z 7 piętra bolku mam puszczony drut do 3 piętra i to jest antena (może za free będę miał siatkową ale to później).
    odbiornikiem jest wideo sanyo VHR-7500 podłączone pod TV goldstara (jeszcze analog).
    Bywa, że Tvn dobrze odbiera, a raz niema dzwięku, czasem są wady wizji. Trzeba lekko dostroić manulanie (sanyo ma automat) i dzwięk jest. Przydałby mi się wzmacniacz, tylko chciałem go zrobić małym kosztem, więc fabrycznego nie kupię, czy warto??
  • REKLAMA
  • #11 3353538
    kasprzyk
    Specjalista elektryk
    Ocena: 670
    sq4ffp napisał:

Każdy kabel "promieniuje"! Jest tłumienie, jest promieniowanie.

Taka złota myśl, z podręcznika dla akwizytorów :D

A tak na poważnie - gdzie kolega ma ten wzmacniacz podłączyć, umiejscowić, jak skierować?

Pzdr
  • #12 3365390
    musicbas1
    Poziom 16  
    Ocena: 19
    Witam serdecznie. Przeglądając porady kolegów, włos mi się prostuje od tychże porad. jedynie słuszne i sensowne informacje, podane były przez Rafał23 na stronie Kasprzyk.Sz.koledzy, więcej szacunku dla pytających albowiem oczekują oni na rzeczowe info, a nie jakieś niczym nie poparte wydumki.Życzę udanych przemyśleń.pozdrawiam, życząc ,zdrowych i wesołych świąt.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy odbioru sygnału kablówki na dwóch telewizorach podłączonych do tego samego gniazda: na jednym telewizorze Samsung obraz jest kolorowy, ale brak dźwięku, na drugim obraz jest czarno-biały z zakłóceniami i słyszalnym, choć tłumionym dźwiękiem. Sygnał jest dostrojony optymalnie, a połączenia kablowe nie wykazują usterek. Dyskusja wskazuje, że wzmacniacz sygnału kablowego o wzmocnieniu około 10 dB można kupić za około 50 zł, jednak skuteczność wzmacniacza zależy od jakości i kompletności sygnału (chroma, luma, fonia). Brak którejkolwiek składowej sygnału uniemożliwia poprawny odbiór, a wzmacniacz nie rozwiąże problemów z niekompletnym lub zniekształconym sygnałem. Próby mechanicznego wzmocnienia sygnału przez owinięcie kabla miedzianym drutem i folią aluminiową są nieskuteczne ze względu na ekranowanie kabla. Proponuje się użycie wzmacniaczy antenowych o dużym wzmocnieniu, z modyfikacją symetryzatora na transformator 11, a także zastosowanie filtrów blokujących niechciane kanały. Wzmacniacz należy umiejscowić odpowiednio, aby uniknąć sprzężeń. Wskazano, że każdy kabel ma tłumienie i promieniowanie sygnału, co wpływa na jakość odbioru.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA