Witam. wiem że jak dotknę się neutralnego który jest podłączony z odbiornikiem to mnie nie porzi a co by sie stało gdy bym go złapał nie stykajc się z ziemia poprostu podłączył bym sie jako drugi odbiornik.
Czy wolisz polską wersję strony elektroda?
Nie, dziękuję Przekieruj mnie tamvalek333 napisał:wiem że jak dotknę się neutralnego który jest podłączony z odbiornikiem to mnie nie kopnie
valek333 napisał:a co by sie stało gdy bym go złapał nie stykajc się z ziemia poprostu podłączył bym sie jako drugi odbiornik.
valek333 napisał:Na przemian,bo to prąd przemienny.Mam jeszcze jedno pytanie czy prąd idzie neutralnym do ziemi czy do transformatora ??
LemuRR 11 napisał:
valek333 napisał:Wiem, że na przemian ale na przemian z ziemia czy z transformatorem.
Wiem, że neutralny jest uziemiony ale gdy jest podłączony z fazowym przez odbiornik to wtedy tam płynie prąd i czy jak się dotknę to dlatego mnie nie kopnie, bo mam za duży opór i pójdzie sobie dalej ??
valek333 napisał:
Wiem, że neutralny jest uziemiony ale gdy jest podłączony z fazowym przez odbiornik to wtedy tam płynie prąd i czy jak się dotknę to dlatego mnie nie kopnie, bo mam za duży opór i pójdzie sobie dalej ??
valek333 napisał:Wiem, że neutralny jest uziemiony ale gdy jest podłączony z fazowym przez odbiornik to wtedy tam płynie prąd i czy jak się dotknę to dlatego mnie nie kopnie, bo mam za duży opór i pójdzie sobie dalej ??
retrofood napisał:valek333 napisał:
Porównaj sytuację gdy wejdziesz do spokojnie płynącej rzeki (woda płynie, ale Ty jesteś na tej samej wysokości co woda) oraz sytuację, gdy wejdziesz pod wodospad.
To jest różnica między dotknięciem przewodu neutralnego i fazowego. Woda płynie i tu, i tu. Ale skutki odczujesz różne.
valek333 napisał:A jak dotknę kabla przez który płynie prąd to mi nic nie zrobi bo mam za dużą rezystancje lub przejdzie jakiś mały nie odczuwalny prąd ??
valek333 napisał:czyli można powiedzieć ze jak dotknę fazowego to prąd pójdzie prze zemnie . A jak dotknę kabla przez który płynie prąd to mi nic nie zrobi bo mam za dużą rezystancje lub przejdzie jakiś mały nie odczuwalny prąd ??
Zucker_46 napisał:Przewód neutralny może przewodzić prąd gdy odbiornik jest podłączony lecz nie będzie tam napięcia, jednym słowem, nic ci się nie stanie bo napięcie jest 0V,