logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Silnik 139FMB w Router WS 50 zacina się - wymiana zestawu i wału nie pomaga

xFunek 19 Mar 2019 09:35 1317 2
REKLAMA
  • #1 17852628
    xFunek
    Poziom 2  
    Witam.
    Mam problem z silnikiem 139FMB w moim Routerku ws 50. Po założeniu 1 raz zestawu 72 cm2 przejechał 4 km i się pierwszy raz przytarł, dokładniej jak coś my nagle zaczęło go hamować. Można było go normalnie odpalić przejechać 100 m i znów sytuacja co wcześniej.
    Założyłem wtedy nowy zestaw i pojeździł z 1 tyś km w tym 2 razy lekko się przytarł ale zdążyłem zawsze sprzęgło wcisnąć i jechał dalej.Po tysiącu km mimo że już nie było dawno problemu z zacieraniem się tłok po prostu pękł. Wyrwało mocowanie sworznia z jednej strony.
    Po rozłożeniu całego silnika i dokładnym wyczyszczeniu złożono na nowo i znów problem czyli zacieranie się tylko że po jakimś 1 km.
    Po tym wymieniłem wał akurat na używany (koledze został z 50 po zakładaniu 110 cm2). Myślałem że korba mogła się przegrzać i zaciskać na sworzniu ,a w drugim zestawie może był trochę luźniejszy sworzeń i dlatego dało radę chociaż chwile. Po zrobieniu 2 mniejszych rundek (około 1km) pojechałem na dłuższą trasę i po 3 km sytuacja znów się powtarza co z 1 razem .
    Z góry Dzięki za pomoc 🙂
  • REKLAMA
  • #2 17852748
    pusty20
    Poziom 26  
    Ocena: 212
    Pompka oleju pracuje bez przeszkód?
    Rozrzad złożony prawidłowo?
    Napinacz łańcuszka?
    Jaki olej lejesz?
    Nie chodzi "na ubogo"?
    Robiłeś cos z gaźnikiem po zwiększeniu pojemności?
    Pokaz świece jaki ma kolor.
  • #3 17852831
    xFunek
    Poziom 2  
    Pompa oleju działa zresztą zawarł by się na zaworach. A olej tez jest nawet w korkach.
    Rozrząd jest dobrze pali bez problemu wkręca się też normalnie.
    Napinacz tez raczej spoko.
    10 w 40 przedtem castrol potem motul a teraz Orlen platinum bo stwierdziłem ze to nie ma sensu.
    Na ubogo ? ? Co masz na myśli? ?
    Zmieniłem gaźnik na pz19.
    Świeca miała kolor kawy z mlekiem przynajmniej przed składaniem ostatniego zestawu. Jak wrócę do domu wrzucę zdj.
REKLAMA