logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Montaż przepompowni ścieków na odległość 160m - jaki zbiornik?

bobo1234 19 Mar 2019 13:34 3282 7
REKLAMA
  • #1 17853043
    bobo1234
    Poziom 2  
    witam budujemy z mężem nowy dom i mamy problem z kanalizą. Na szambo mamy mało miejsca a oczyszczalnie ścieków wogóle nie wchodzą pod uwagę. Dostaliśmy propozycje abyśmy podłączyli się do kanalizy ale do najbliższego podłączenia jest 160m i o to pytanie czy na tej odległości można zapomntować przepompownie i jaki miał by być zbiornik ? Dodam jeszcze że ze spadem jest kiepsko. Proszę o pomoc
  • REKLAMA
  • #2 17853076
    palmus
    Poziom 34  
    Ocena: 740
    Szambo zakopuje się w ziemi i nie przeszkadza. Przepompownia to zawsze element kłopotliwy: obsługa, serwis prąd. 160m... liczyliście koszty tych rozwiązań?
  • REKLAMA
  • #3 17853088
    2P
    Poziom 20  
    Ocena: 205
    palmus napisał:
    Przepompownia to zawsze element kłopotliwy:obsługa, serwis prąd.160m... liczyliście koszty tych rozwiązań?
    Mam przepompownię przy domu już drugi rok.. bez przesady z tą kłopotliwością - można to traktować jako samoopróżniające się mini szambo. Pompa 3,6kW załącza się 2-3 razy dziennie na jakąś minutę - nie liczyłem tego ale majątku na prąd raczej nie wydaję. To takie uruchom i zapomnij. Ważne aby była to pompa z rozdrabniaczem - to draństwo potrafi nawet pieluchę tetrową wciągnąć.

U znajomych pompa padła po ponad 20 latach używania - wymiana to nie problem, chociaż trzeba się liczyć z dniem przestoju.

Szambo to jest dopiero element kłopotliwy - wzywanie szambiarki, dojazd organizacja wszystkiego.

Jeśli chodzi o odległość się nie wypowiem. U mnie jest nie więcej jak 20 m.
    Zbiornik mam z kręgów betonowych 1m3. Sam zbiornik tuż przy domu - tylko odpowietrzenie wyprowadzone daleko i w taki sposób aby gazy się nie wydostawały bezpośrednio (lżejsze od powietrza, czyli mamy taki jakby odwrotny syfon) - nic nie śmierdzi.

Jedyny problem jaki miałem do tej pory - pracownicy budowlani, którzy uwielbiają wrzucać pety do dziurek w pokrywie - zakleiłem to ostatecznie silikonem bo dość miałem wymieniania pod spodem uszczelniającej foli.
  • REKLAMA
  • #4 17853268
    palmus
    Poziom 34  
    Ocena: 740
    Szambo to jest dopiero element kłopotliwy - wzywanie szambiarki, dojazd organizacja wszystkiego.
    Teraz ty przesadziłeś kłopotami.Userzy szamba zaraz się odezwą.Szambelan zawsze chetnie przyjedzie-to są jego pieniądze.Sam otworzy, sam zassa i znika.Ty tylko płacisz.
    Skoro masz zbiornik, to i tak niewiele mniejszy od szamba.
    Dziewczyna może mieć problem, żeby przepchać odchody przez 160m.
  • REKLAMA
  • #5 17853313
    2P
    Poziom 20  
    palmus napisał:
    Teraz ty przesadziłeś kłopotami.Userzy szamba zaraz się odezwą.Szambelan zawsze chetnie przyjedzie-to są jego pieniądze.Sam otworzy, sam zassa i znika.Ty tylko płacisz.
    Można nie być przy tym obecnym? Jakaś umowa? Wpuszczenie na posesję? Używasz lub używałeś szamba?

palmus napisał:
    Skoro masz zbiornik, to i tak niewiele mniejszy od szamba.
    Mam 1 m3. To znacznie mniej niż szambo. Zbiornik opróżnia się znacznie częściej (tak 2-3 razy dziennie widzę, że pompa startuje) i dzięki temu mam rezerwę na awarię pompy właśnie - aby serwis zdążył dojechać. Średnie zużycie wody, widziałem wyliczenia 200 L na mieszkańca. U mnie jest 2 dorosłych mieszkańców i 2 dzieci... Ale z tego co widzę ze zużyciem wody przekraczamy 0,5 m3 dziennie. Do takiego szamba 1 m3 przy większej rodzinie trzebaby wzywać szambiarkę raz dziennie. 10 m3 - może się wyrobisz 2x w miesiącu... Chyba, że ktoś mieszka sam - wtedy to mniejszy problem. Za opróżnienie takiego szamba zapłacisz ile? 250 PLN? 2x w miesiącu? Przy rzadszym wybieraniu trzeba jeszcze zastosować bakterie aby przystopować procesy fermentacji i gnicia. No niech się wypowie ktoś kto to rzeczywiście stosuje, bo rzeczowa dyskusja może być ciekawa.

Jeśli masz dostępną kanalizację i przepompownia da radę - nie widzę sensu niewygody stosowania szamba.
  • #6 17863228
    pawelradomsko
    Specjalista Automatyk
    Ocena: 108
    Witam.
    Mieliśmy jakiś czas temu kłopot z pompami w kanalizie - często się zużywały.
    Może nie jest to dziwne - pracują w tandemach a ilość ścieków (i jakiegoś śmiecia) to kilka ton na dobę (zakład produkcyjny).
    Przy kolejnej wymianie poszukaliśmy czegoś lepszego i okazało się, że jest polski producent: http://www.hydro-vacuum.com.pl/
    Bardzo dobry kontakt, dobrali model (w naszym przypadku FRZ.1.01) - działa idealnie, jak się czymś zapcha to wyrzuca zabezpieczenie - ma wbudowane - trzeba wyczyścić, nacisnąć guzik i dalej działa (te gorsze pompy raczej się przegrzewały)
    Może warto tam zadzwonić.
  • #7 17863494
    retrofood
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4782
    palmus napisał:
    Szambelan zawsze chetnie przyjedzie-to są jego pieniądze.Sam otworzy, sam zassa i znika.Ty tylko płacisz.

To racja, zawsze idzie się dogadać. Problem jest tylko z bramą wjazdową na działkę. Nie zawsze można zostawić ją otwartą, a siedzieć w domu i czekać, to też nie interes. Dać szambelanowi klucze? Nie zawsze można. Zgubi albo zapomni.
  • #8 17864089
    2P
    Poziom 20  
    pawelradomsko napisał:
    Przy kolejnej wymianie poszukaliśmy czegoś lepszego i okazało się, że jest polski producent: http://www.hydro-vacuum.com.pl/
    Heh... nie jest to żadna reklama ani się nie zgadaliśmy - ale właśnie tej firmy mam przepompownię. Kontaktowałem się tam z inżynierami gdy przenosiliśmy sterownik przepompowni i potwierdzam, że kontakt jest bardzo dobry. Na razie dopiero drugi rok, ale pracuje bez problemu. Przy domku, ważne aby to była pompa z rozdrabniaczem - inaczej trzeba być bardzo ostrożnym z tym co się wrzuca do toalety.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem montażu przepompowni ścieków na odległość 160 m od najbliższego podłączenia kanalizacji. Użytkownicy wskazali, że przepompownia, mimo pewnych kłopotów związanych z obsługą i serwisem, może być efektywnym rozwiązaniem, zwłaszcza w przypadku ograniczonej przestrzeni na szambo. Zwrócono uwagę na znaczenie wyboru pompy z rozdrabniaczem, co ułatwia usuwanie odpadów. Użytkownicy podzielili się doświadczeniami z różnymi zbiornikami, w tym betonowymi, oraz wskazali na polskiego producenta pomp, firmę Hydro-Vacuum, jako godnego polecenia. Wskazano również na kwestie organizacyjne związane z dostępem do działki dla serwisantów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA