logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak pobrać instalkę Windows 7 Home Premium bez błędu klucza?

Pawelawe 19 Mar 2019 19:57 4491 16
REKLAMA
  • #1 17853918
    Pawelawe
    Poziom 12  
    Ocena: 26
    No witam, trochę buszowałem w internecie i nie mogłem znaleść odpowiedzi na moje pytanie, więc zapytam. Chodzi o to, że chciałbym zrobić sobie czystą reinstalke windowsa. Najlepiej zrobił bym to z płyty, tylko problem polega na tym, że posiadam jedynie kopie zapasowe, a nie samego windowsa. A na tych kopiach zapasowych niestety już jest pełno syfu od producenta, którego ja po prostu nie chce.
    Dlatego chciałem pobrać instalkę. iso od microsoftu, oczywiście żeby pobrać trzeba wpisać klucz, uzyskałem go programem produkey, bo ten z obudowy już dawno się zgubił. Niestety po wpisaniu klucza wyskakuje mi jakiś błąd, możliwe że wynika to z tego, że microsoft nie współpracuję już z siódemkami.

No i teraz jestem bezradny nie wiem co poczynać, co mogę zrobić, żeby właśnie wykonać czystą instalacje? Jakieś pomysły?
  • REKLAMA
  • #2 17853955
    enhanced
    Poziom 43  
    Ocena: 876
    Poza kluczem wyciągnij sobie certyfikat na działającej 7 i później sobie zaaktywujesz offline windowsa.

Obraz siódemki trzeba by poszukać sobie bo pewnie faktycznie 7 nie do śćiągniecia z MS.
  • #4 17854053
    Borygo123
    Poziom 28  
    Ocena: 189
    Obrazu 7 ze stron MS nie pobierzesz jeśli laptop (a chyba o niego chodzi) miał system zainstalowany przez producenta. Wtedy MS odsyła do stron producenta. Obraz możesz pobrać z basewin.pl. Możesz też zainstalować ten z recovery i odinstalować dodatkowe oprogramowanie zainstalowane przez producenta.
  • REKLAMA
  • #5 17854686
    Matuzalem

Poziom 43  
    Ocena: 1087
    Mam wrażenie, że samo pobranie obrazu nie jest problemem (choćby z podanych "zbiorów zasobów"). Będzie nim klucz - tylko ten "z naklejki, który dawno się zgubił" da się użyć w wersji niebrandowanej. Ten obecny teraz w systemie jest "przywiązany" nie tylko do rodzaju systemu, tu: Windows 7 HP, ale również producenta zestawu i jego modelu.
    W tej sytuacji zostaje chyba tylko
    Borygo123 napisał:
    zainstalować ten z recovery i odinstalować dodatkowe oprogramowanie zainstalowane przez producenta.

Tu: https://www.dobreprogramy.pl/PC-Decrapifier,Program,Windows,40863.html przykład programu taką operację, z większym lub mniejszym powodzeniem, umożliwiającego.
    PS
    enhanced napisał:
    Poza kluczem wyciągnij sobie certyfikat na działającej 7 i później sobie zaaktywujesz offline windowsa.

To na pewno mój kłopot, ale z żalem przyznaję, że kompletnie nie wiem o co w cytowanym zdaniu chodzić może.
    Konto firmowe:
    Doradztwo podatkowe
    Wilczyńskiego 25/13, Olsztyn, 10-686
  • REKLAMA
  • #6 17854701
    enhanced
    Poziom 43  
    Takimi komendami aktywuje swoją 7 home premium
    slmgr.vbs -ilc .\MSI_NB_V2.1_Cert.xrm-ms

slmgr.vbs -ipk 4G3GR-J6JDJ-D96PV-T9B9D-M8X2Q

Certyfikat wyciągałem SLIC_ToolKit_V3.2, w zakładce advanced i dolnej pozycji Pkey&cert - button backup.

Klucz w takich laptopach jest inny niż na obudowie a po co się męczyć z aktywacją online/telefoniczną jak można to zrobić prostymi komendami.
  • #7 17854769
    Matuzalem

Poziom 43  
    Ocena: 1087
    Teraz pojąłem i dorzucę, że równie dobrze można pewnie użyć: https://www.download.net.pl/jak-legalnie-akty...-7-na-laptopie-bez-klucza-z-naklejki/n/11674/ (sam go kiedyś przywoływałem mniej lub bardziej publicznie) czy innego https://directedge.us/content/abr-activation-backup-and-restore (to już kto inny podsuwał). Miałem i mam jednak wrażenie, że jakieś to takie nie do końca mi pasujące rozwiązania.
    Konto firmowe:
    Doradztwo podatkowe
    Wilczyńskiego 25/13, Olsztyn, 10-686
  • #8 17855939
    Pawelawe
    Poziom 12  
    A więc tak, nie wspomniałem,że posiadam komputer, a nie laptopa i potrzebuje 64bitowego systemu. Enhanced wysyłał mi spakowanego windowsa z tym, że znalazłem nieco mniej warzącą modyfikacje, z windclub:
    https://winclub.pl/topic/17941-windows-7-sp1-pl-x86x64-czerwiec-2018-winclub/
    @enhanced @Matuzalem Panowie, czegoś tutaj nie rozumiem, z tego co wywnioskowałem to Matuzalem piszę, że klucz jest przywiązany konkretnie do obecnej wersji systemu. Czyli mam rozumieć, że klucz na takim 'zmodyfikowanym' windowsie nie przejdzie?
  • #10 17856105
    Pawelawe
    Poziom 12  
    enhanced napisał:
    Klucz przejdzie bo liczy się wersja systemu a nie modyfikacja.

Ok, w takim razie wgrywam .iso na pendrive z https://winclub.pl/topic/17941-windows-7-sp1-pl-x86x64-czerwiec-2018-winclub/ i jedziemy, jak co będę informował. Ps. Wcześniej pisałeś, żebym wyciągnął sobie certyfikaw z windowsa, też nie zrozumiałem w jakim celu i nie wiem nawet jak to zrobić.
  • #12 17856152
    Borygo123
    Poziom 28  
    Klucz to wiadomo, potrzebny. Certyfikat wyciągasz po to by nie przechodzić procesu aktywacji po nowej instalacji. W twoim przypadku nie powinno być problemu, ale jeśli by coś nie poszło z automatu to nawet procedura aktywacji telefonicznej nie jest jakaś straszna.
  • #13 17857083
    Pawelawe
    Poziom 12  
    System postawiony, lecz dalej nie mam aktywowanego full windowsa. Piszę mi, że mam 3 dni na aktywacje, a klucz chyba nie wchodzi, czy muszę mieć po prostu połączenie z internetem, żeby zaakceptowało?
  • REKLAMA
  • #14 17857088
    Borygo123
    Poziom 28  
    Klucz wpisałeś przy instalacji i ci przyjął? Jeśli tak, to podłącz komputer do internetu i aktywuj system.
  • #15 17857097
    Pawelawe
    Poziom 12  
    @Borygo123
    Znaczy klucz jak wpisuje to chyba wchodzi, tylko już windows ma problem z jego dalszą weryfikacją przy połączeniu z internetem. Jest podobna sytuacja co na stronie microsoftu:
    I co teraz mogę zdziałać w takiej sytuacji? czy rozwiązanie z programem Windows 7 OEM License Installerem mi pomoże? z tego co czytałem jest przystosowane do laptopów.
  • Pomocny post
    #16 17857591
    enhanced
    Poziom 43  
    A gdzie masz certyfikat wyciągniety z dziąłającego windowsa? Sam klucz nic nie daje poza tym że instalator przechodzi.

Ja bym na szybko zrobił z recovery czy czego tam masz, wyciągnał klucz i certyfikat i ponownie czystego zainstalował.

Może jakby poszukał to znalazł by certyfikat na płytach recovery.
  • #17 17859123
    Pawelawe
    Poziom 12  
    @enhanced
    Certyfikat załatwił sprawę od razu, dzięki mistrzu za pomoc, temat można zamknąć, pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukiwał sposobu na pobranie i zainstalowanie czystej wersji Windows 7 Home Premium, napotykając problemy z aktywacją klucza. W odpowiedziach zasugerowano wyciągnięcie certyfikatu z działającego systemu oraz użycie klucza uzyskanego z programu ProduKey. Wskazano, że klucz przypisany do systemu OEM może nie działać z niebrandowanymi wersjami Windows. Użytkownik otrzymał linki do pobrania obrazu ISO oraz porady dotyczące aktywacji offline. Ostatecznie, po wyciągnięciu certyfikatu, udało mu się aktywować system.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA