logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Mazda 323 1,7D 1991 - brak ładowania po wymianie łożysk alternatora

dj-norek 09 Wrz 2005 18:21 3185 11
  • #1 1804625
    dj-norek
    Poziom 21  
    Ocena: 33
    Witam
    Problem dotyczy MAZDY 323 1,7D z 1991r
    Problem jest dość złożony. Wymieniałem łożyska w alternatorze – wymieniłem, złożyłem odpaliłem auto i kicha - ładowanie nie było. Wykręciłem alternator jeszcze raz, sprawdziłem szczotki, wirnik - były OK. Zakładając go z powrotem nie odpiąłem akumulatora i kable od alternatora gdzieś się zwarły(chyba ten główny +) zaiskrzyło i teraz to nawet nie świeca kontrolki na desce tzn. przy przełączeniu kluczyka na 1 powinny się zapalić prawie wszystkie kontrolki czerwone i przy odpaleniu silnika wszystkie gasły. Teraz przy przekręceniu na 1 zapala mi się tylko kontrolka od oleju i po odpaleniu silnika normalnie gaśnie po chwili. Ale ładowania jak nie było tak nie ma no i kontrolki nie pala się przy przekręcaniu klucza. Proszę o pomoc
    Pozdrawiam
  • #2 1805209
    leszek sam
    Poziom 14  
    Ocena: 5
    prawdopodobnie mógł paść regulator alternatora lub mostek prostowniczy w zależnosci jakie nastąpiło zwarcie.Lub zwarcie w desce.
  • #3 1805247
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #4 1807050
    dj-norek
    Poziom 21  
    Bezpieczniki wszystkie sprawdziłem - są OK. Na głównym kablu jest napięcie 12 V,(sprawdzałem przy zgaszonym silniku, przy zapalonym tez było 12-czyli alternator nie pracuje). Na wtyczce co dochodzi do alternatora tez było na jednej końcówce 12 V(tej grubszej żółto-czerwono-biały kabel), na drugiej 0 V(kolor kabla czarno-biały).
    Przed drugim wymontowaniem alternatora(gry jeszcze zwarcia nie zrobiłem) a w momencie kiedy jeszcze lampki na desce święciły normalnie a alternator już nie ładował – wypiąłem z alternatora właśnie ta wtyczkę z 2 kablami. Lampki na desce zgasły – tak jak by alternator działał, jak wpiąłem znów wszystkie się zapaliły. Czy w takim razie możliwe jest ze uszkodzony jest tylko alternator, a nic dalej się nie uszkodziło?
  • #5 1807413
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #6 1807491
    dj-norek
    Poziom 21  
    ta rada by mi się bardzo przydala miesiac temu kiedy to jeszcze nie wiedzialem jak sie sklada ten alternator - ze 2 h siedzialem i myslalem :) - a co najciekwasze pomagalo mi w tym 3 zawodowych mechanikow ktorzy są specami od SCANI i tez oni nie wiedzieli :) Tak precik wyciagnolem - szczotki dokladnie sprawdzilem- zreszta sa to nowe szczotki. Po dokladnym namysle wydaje mi się ze zwarlem kabel plus do gniazda alternaora i chyba poszedl regulator – pewny tego nie jestem ale tak mi wynika z moich przemyslen
  • #7 1808479
    dj-norek
    Poziom 21  
    Mam dodatkowe pytanie: czy da się jakoś sprawdzić czy regulator jest dobry? Bo prostownik to chyba się da bez większych problemów. I ostatnie pytanie: czy po złożeniu wszystkiego musze wsadzić alternator do auta czy można by go sprawdzić w jakiś inny sposób - pytam bo moim Dieslu wsadzeniu i wyciągniecie go jest dość kłopotliwe
  • #8 1808601
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #9 1809043
    dj-norek
    Poziom 21  
    a jak polaczyc ten regulator z zasilaczam i zarowka? z tego co pamietam od regulatora wychodzi 6 albo 8 nozek. Dzis postaram sie wymontowac go i opisze dokladnie jak wyglada regulator
  • #10 1810194
    dj-norek
    Poziom 21  
    Rozebralem. Prostownik dokladnie dioda po diodzie sprawdzilem - jest OK, czyli zostaje regulator. Jutro kupie nowy i napisze czy udalo sie naprawic Mazde :)
  • #11 1811673
    dj-norek
    Poziom 21  
    Witam
    I pojawił sie problem, byłem dziś w sklepie i za ten szczotktrzymacz z regulatorem pan powiedział mi 260zl!! To chyba nie poważne- jeśli tyle kosztuje regulator to cały alternator pewnie byłby droższy od mojego auta. Wiec musze sobie inaczej poradzić i moje pytanie brzmi: Jak jest skonstruowany ten regulator - może ktoś ma schemat tego? Rozebrałem go i widzę ze jest to bardzo proste urządzenie - tyle ze pozalewane jakąś masa i niestety nie widać za bardzo elementów- ale myślę ze zrobienie czegoś takiego nie powinno być trudne.
  • #12 1812054
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy Mazdy 323 1,7D z 1991 roku, u której po wymianie łożysk alternatora i ponownym montażu nie występuje ładowanie akumulatora. Podczas montażu doszło do zwarcia kabli alternatora, co spowodowało zanik większości kontrolek na desce rozdzielczej, pozostawiając jedynie kontrolkę oleju. Sprawdzone zostały bezpieczniki oraz napięcia na przewodach alternatora – główny kabel ma 12 V, natomiast na wtyczce do alternatora jedna końcówka ma 12 V, a druga 0 V. Prostownik alternatora został przetestowany i jest sprawny, natomiast podejrzewa się uszkodzenie regulatora napięcia. Zalecane jest sprawdzenie regulatora za pomocą zasilacza regulowanego i żarówki 12V/21W oraz test alternatora na stole, napędzając wirnik wiertarką. Koszt nowego regulatora jest wysoki, dlatego rozważane jest samodzielne wykonanie układu na podstawie schematu, gdyż konstrukcja regulatora jest stosunkowo prosta, choć zalana masą utrudnia wizualną inspekcję. Dodatkowo zwrócono uwagę na prawidłowy montaż alternatora, w tym użycie pręcika do szczotek podczas składania.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA