logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[mazda 323 1,7D] jak sprawdzic regulator napiecia poza autem

DawiDD 16 Cze 2007 12:57 7183 26
  • #1 3989675
    DawiDD
    Poziom 28  
    Ocena: 336
    Witam
    mam duzy problem z alternatorem-podlo mi ladowanie - wstawlem wczoraj nowy regulator i dalej alternator nie laduje, wszystko w nim jest ok - diody uzwojenia itd - byc moze kupilem nowy wadliwy regulator napiecia - moje pytanie - jak go sprawdzic? czy jesli podlacze go do zasilacza o napieciu np 20v obnizy on do 14?Regulator wstawilem z malucha- poprzednio tez na takim jezdzilem
    auto to mazda 323 1,7D z 1991r BG
    pozdrawiam
  • #2 3989689
    Blicek
    Poziom 26  
    Ocena: 217
    Jaka rezystancje ma u Ciebie wirnik? Moze ma zwarcie i pali twoje regulatory?
  • #3 3989714
    DawiDD
    Poziom 28  
    ok 2 omy - kupilem teraz na zlomie drugi alternator ale tez sie okazalo ze jest wadliwy - w tym wirnik ma 4 omy

Regulamin pkt 11. Popraw temat! <Błażej>
  • #4 3989780
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #5 3990262
    DawiDD
    Poziom 28  
    a jak to wszytko polaczyc? mam regulator z malucha - ma on zolty i zielony przewod i co dalej?
    I jeszcze jedno pytanie, jezeli zakrecilem alternatorem w przeciwnym kierunku to moglo to spalic nowy regulator? bo cis mi sie zdaje ze wiertarke zle ustawilem i krecilem w przeciwnym kierunku
  • #6 3990570
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #7 3990707
    DawiDD
    Poziom 28  
    czyli jezeli zakrecilem odwrotnie to nie powinno to spalic regulatora?
  • #8 3990718
    goldwinger
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2102
    nie, tak mu krzywdy nie zrobisz
  • #9 3990723
    DawiDD
    Poziom 28  
    to mam jeszcze takie pytanie: czy przy całkowicie odłączonym regulatorze z alternatora z głównego wyjścia powinno wychodzić jakieś napięcie? Kręciłem nim wiertarka i było 0V
  • #10 3990731
    goldwinger
    nic nie będzie bo nie ma wzbudzenia
  • #11 3990791
    DawiDD
    Poziom 28  
    regulator jest sprawny. To ja juz sam nie wiem, moze zle go testuje? podpinam wyjscie alternatora do plusa akumulatora i minus do masy i podpinam miernik. Pozniej krece wiertarka i jest caly czas 12V. Sprawdzilem jeszcze raz mostek - wszystkie 9 diod jest ok, szczotki tez sa ok - wirnik pokazuje 3,6om, uzwojenie ktore jest wokolo wirnika ma 3 wyjscua i pokazuje ok 0,6 om ( sprawdzalem 2 takie uzwojenie z drugiego alternatora i bylo tak samo)
  • #12 3990807
    goldwinger
    jeżeli podłączasz tak jak mówisz, regulator jest podłączony to powinien ładować (chyba że wiertarka ma za małe obroty)
  • #13 3990816
    DawiDD
    Poziom 28  
    tradycyjna wiertarka, ma napewno obroty wystarczajace, wsadzilem zreszta alternator do auta i dopiero na 2-3 tys obrotow napiecie skakalo na 13V, przy 1000 bylo 12- wiec dalej mysle ze cos z tym alternatorem

Dodano po 2 [godziny] 25 [minuty]:

sprawdzilem juz absolutnie wszystko (nawet wewnetrzne polaczenia zalane plastykiem - rozlutowalem mostek i kazda diode oddzielnie sprawdzalem sa ok, regulator sprawdzilem sposobem ktory podaliscie wyzej, szczotki maja ok 1,5cm wiec napewno dotykaja komutatora - jestem juz zrezygnowany - co jeszcze moze byc nie tak? Gdybym podlaczyl kable bezposrednio do szczotek to czy tam powinno byc jakies napiecie? zmienne/stale? a moze da sie jakos cos jeszcze sprawdzic w tym alternatorze zeby w koncu dojsc przyczyny (kiedys mialem tego typu usterke w amplitunerze - miernik pokazywal ze tranzystor jest sprawny a sprzet nie pracowal, po wymianie na nowy zaczal pracowac poprawnie- pewnie tu tez jest cos takiego)
  • #14 3991290
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #15 3991308
    goldwinger
    na szczotkach napięcia nie będzie przy odłączonym regulatorze, z regulatorem powinno być 12V
    napisz czy świeci kontrolka ładowania po włączeniu zapłonu (jeżeli robisz próby na stole to zrób kompletny układ z kontrolką)

Dodano po 21 [sekundy]:

o przepraszam to pytanie już padło
  • #16 3991428
    DawiDD
    Poziom 28  
    lampki ladowania nie swieca, po zalozeniu wszystko wyglada dobrze, ale napiecie na akumulatorze nie skacze powyzej 12-13V
  • #17 3991449
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #18 3991959
    DawiDD
    Poziom 28  
    Czy ja wiem czy popełniłem błąd? Miałem już podpięty regulator od malucha i wszystko działało ok 1,5roku. Przestał lądować i kupiłem drugi taki sam regulator i podłączyłem go identycznie. Sprawdzałem tez stary regulator, okazało sie ze jest sprawny. A wiec ewentualność o błędnym podłączeniu wykluczam, ale dalej tkwię w martwym punkcie

Dodano po 5 [godziny] 19 [minuty]:

mam jeszcze takie pytanie: gdzie mam wpiąć kontrolkę/żarówkę ładowania? miedzy masę a plus 3 diod (tych mniejszych) ? i czy ta żarówka powinna święcić gdy podłączę akumulator a alternator będzie stal i gasnąc gdy nim zakręcę, czy odwrotnie?
  • #19 3992399
    viper555
    Poziom 39  
    Ocena: 2162
    Wygląda na uszkodzenie diod wzbudzenia , a tak nawiasem nie rozumiem kombinowania z regulatorem jak obecnie można kupić oryginalny za parę złotych. Kontrolka między plus akumulatora a diody wzbudzenia, świeci jak podłączysz gaśnie jak zakręcisz.P
  • #20 3992500
    DawiDD
    Poziom 28  
    regulator do tego modelu kosztuje 270zl i niestety brak tańszych zamienników. Diody sprawdziłem kilka razy, nawet je zamieniłem z drugiego alternatora - no chyba ze te zamienione tez sa uszkodzone. Ale miernik przewodzi tylko w jedna stronę na nich i pokazuje na każdej ok 500-600 om
  • #21 3992516
    maksimo
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    A jak sprawa ze stoanem.
    Nie ma czasem przebizia do obudowy?
  • #22 3992539
    viper555
    Poziom 39  
    To chyba ktoś chciał sprzedać oryginał razem z szczotkotrzymaczem a zamienniki są.P
  • #23 3992589
    DawiDD
    Poziom 28  
    tutaj regulator jest nierozlaczny ze szczotkotrzymaczem - no chyba ze sie go wyrwie srubokretem:), w sklepie ktory sie tylko tym zajmuje powiedziano mi ze nie ma zamiennikow. Juz kiedys przerabialem ten temat i szukalem zamiennikow w roznych czesciach kraju - nie znalazlem.

Przebicia na obudowe tez nie ma- tez t odokladnie sprawdzilem
  • #24 3993266
    viper555
    Poziom 39  
    Nie wiem jaki masz alternator ale żeby nie być gołosłownym że są zamienniki masz przykład najpopularniejszych firm, koszt około 30-40 zł netto.P
  • #25 3993408
    DawiDD
    Poziom 28  
    no to ja juz sam nie wiem, z tego co pamietam to ten orginalny mial 6 koncowek i byl lutowany do szczotkotrzymacza
  • #26 3995979
    DawiDD
    Poziom 28  
    Zrobiłem ostatnie podejście do tego alternatora - kontrolka ładowania świeci cały czas ( na stole) napięcia na szczotkach nie ma gdy nim kręcę, tylko opór z kilku om wzrasta do ok 3 kom na obrotach. Postanowiłem sobie odpuścić naprawie i zawieźć auto do mechanika - założyłem alternator i okazało sie ze ładowanie jest ale małe - 13,5 V na niskich obrotach bez obciążenia, na wyższych obrotach napięcie nie wzrasta. Gdy włączę światła dmuchawę itd napięcie spada do ok 12,5V - czyli jak kicha była tak dalej jest. Zawiozę ten problem do mechanika, niech on sie pomęczy i jak sie dowiem co bylo dam znać. Pozdrawiam i dziękuje za pomoc
  • #27 4011081
    DawiDD
    Poziom 28  
    Dzis bylem w serwisie i okazalo sie ... az wstyd sie przyznac. Okazal sie ze alternator jest ok a wadliwy byl kabel - akumulator. Caly czs sprawdzalem napiecie na klemach a nie przyszlo mi do glowy zeby sprawdzic bezposrednio na wyjsciu z alternatora - tam bylo ok, wymienili kabelek za 35zl i jest ok. Tylko dalej nie wiem czemu na stole nie bylo ladowania i sie pewnie nigdy nie dowiem. Pojawil sie inny problem. Okazalo sie ze swiece caly czas grzeja - i znow problem. Z tym ze glowny przekaznik jest ok i jedo sterowanie tez - cos jest nie tak z drugim przekaznikiem - tym pomocniczym ktory wlacza sie jako drugi, niestety nie wiem gdzie on nawet jest. Na chwile obecna poprowadzile przewod prosto od glownego przekaznika do swiec - tyle ze teraz grzeje tylko raz swiece. Jutro popatrze i szerzej opisze problem
    pozdrawiam

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczył braku ładowania alternatora w samochodzie Mazda 323 1,7D z 1991 roku, mimo wymiany regulatora napięcia na nowy, pochodzący z Fiata 126p (Maluch). Testy wykazały prawidłową rezystancję wirnika i sprawność diod mostka prostowniczego oraz regulatora napięcia, który był testowany za pomocą zasilacza stabilizowanego i żarówki 21W/12V. Podłączanie regulatora i testy na stole nie dawały poprawnego ładowania, a napięcie na akumulatorze nie przekraczało 12-13V. Kierunek obrotów alternatora nie wpływał na uszkodzenie regulatora. Kontrolka ładowania nie świeciła się podczas testów. Po wielu próbach i wymianach części okazało się, że problemem był uszkodzony kabel akumulatora, który powodował błędne odczyty napięcia. Po wymianie kabla ładowanie wróciło do normy, choć na niskich obrotach napięcie było niższe niż oczekiwane, a przy obciążeniu spadało do około 12,5V. Dodatkowo pojawił się problem z ciągłym grzaniem świec żarowych, prawdopodobnie związany z uszkodzeniem pomocniczego przekaźnika świec, który wymaga dalszej diagnostyki. W dyskusji omówiono także metody testowania regulatora napięcia poza samochodem, podłączenie żarówki kontrolnej ładowania oraz znaczenie prawidłowego podłączenia regulatora i sprawdzenia stanu diod wzbudzenia.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA