logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Antena TV ze wzmacniaczem - poprawa obrazu po rozłączeniu ekranowania?

xxx!!! 09 Wrz 2005 19:30 2345 14
REKLAMA
  • #1 1804791
    xxx!!!
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam.

Mam antene ze wzmaczniaczem + zasilacz.

Sygnal mam rozdzielony na 4 tv.

Na kazdym tv oddalonym od pierwszego i od rozdzielacza obraz byl kiepskiej jakosci. Ale co dziwne po rozlonczeniu ekranowania we wtyczce tuz przy wejsciu do tv, obraz jest perfekcyjny. Czy to normalne?

Dodam tylko ze na pierwszy tv obraz nawet z podlonczonym ekranowaniem jest perfekcyjny.

Oczywiscie ciesze sie ze nie musze jakos dodatkowo wzmacniac sygnalu i dzieki temu efektowi mogeo ogladac tv. Spokoj moj maci tylko to ze zsumowany z sygnalem anteny sygnal z tunera sat jest wtedy slaby/ wystepuje na nim snieg.

Teraz powiedzcie:

Czy to normalne?

Co moge zrobic zeby wzmocnic tez w ten sposob sygnal z modulatora sat?

Pozdrawiam
    Grześ
  • REKLAMA
  • #2 1804939
    mirek301
    Poziom 20  
    Ocena: 52
    To mormalne wszelkiego rodzaju rozdzielacze inukcyjne zwieraja zasilanie wzmacniacza dostarczane przez separator dlatego po odlaczeniu oplotu znika zwarcie i sygnal jest ok bo wzmacniacz jest zasilany.
    Domyslam sie ze uzyles najtanszych rozdzielaczy nade in china lub no name.

Zazwyczaj w zoltawych obudowach.Polecal bym zmiane na takie ktore maja separowane wejscia dla skladowej stalej. Wtedy problem zniknie i nie bedzie sie robilo zwarcie.
    Zobacz temperature zasilacza zaloze sie ze gdy podlaczysz ekran bedzie sie grzal.
  • REKLAMA
  • #3 1805015
    xxx!!!
    Poziom 11  
    Nie, ja mam wzmacniacz (w komplecie z anteną), on sobie wzmacnia sygnał i wysyła napięcie po kablu do wzmacniacza w antenie. A na wyjściu sygnału do
    instalacji tv napięcia nie ma, jest tylko na kablu do anteny. Tu jest wszystko jak najbardziej wporządku, po prostu 100% ok.

Ja to wyjście na którym już nie ma zasilania po prostu podłączam do rozgałęźnika który dalej ten sygnał przekazuje. Sygnał wydaje się być już dostatecznie wzmocniony, i tak jest. Po prostu wystarcza. Tyle że na dalszej części instalacji występuje właśnie do zjawisko o którym napisałem wyżej.

Wygląda to tak że ten wzmocniuony już sygnał bez napięcie sumuje z sygnałem z modulatora sat i tak spreparowany sygnał kieruje do rozgałęźnika.

To prawda że używam normalnego przytelewizorowego rozgałeźnika do sumowania obrazu.

Może powinienem zastosować jakieś inne elementu żeby było dobrze?

Przepraszam i proszę o radę, jest naprawde totalnym amatorem.
  • REKLAMA
  • #5 1805363
    rkonik
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Po pierwsze jaki masz rozgałęźnik? Czy on rozsyla sygnał równomiernie na kazdy telewizor. czy długość kabli jest taka sama czy różnia sie znaczaco i jaka jest ich długość.
    Może stosowałeś gniazda przelotowe?
  • #7 1806767
    kasprzyk
    Specjalista elektryk
    Ocena: 671
    Witaj

Masz możliwość przestawienia tego telewizora, który odbiera źle w miejsce tego "bliższego" TV??? jeśli tak, to zrób to, jeżeli efekt będzie ten sam, może to oznaczać zbyt silny sygnał lub uszkodzenie telewizora - chociaż to ostatnie mało prawdopodobne, ponieważ pisałeś że dzieje się to na kilku TV

Zastosuj rozgałęźnik z wysoką separacją wyjść, (tzn np.: Tratec, Telmor)lub dołóż osobny separator między rozgałęźnik a telewizor.

I odpisz na pytania kolegi: "rkonik" - bo od tego trzeba zacząć ;)

Pzdr
  • #8 1807687
    xxx!!!
    Poziom 11  
    Dołączam schemat, wstawiłem zdjęcia wszystkich elementów, gdyż nie znam się na nich, opisany efekt występuje na wsyztkich tv oznaczonych na niebiesko na schemacie.

Pozdrawiam i proszę o komentarze.
    Załączniki:
    • Antena TV ze wzmacniaczem - poprawa obrazu po rozłączeniu ekranowania? tvscheme.jpg (41.61 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #9 1807936
    rkonik
    Poziom 12  
    Schemat jest naprawde dobry.
    Mam pytanie do ciebie jaki jest ten pierwszy rozgałęźnik? czy mozesz jakies wyrazniejsze zdjecie lub opis jaki sie na nim znajduje. Jest to bardzo istotne.
  • #10 1809482
    xxx!!!
    Poziom 11  
    Oto rozgałęźnik. Wyostrzonego zdjęcia nie udało mi się zrobić,
    gdyż mam aparat w komórce tylko 1.2 MP. Stosuje tę rozgałeźnik
    bo na żadnym innym tak dobrego efektu nie uzyskałem, a mam ich z osiem,
    ten po prostu daje najlepszy obraz.

Co ciekawe teraz stworzyłem prototyp wtyczki kastrata, całkowicie
    wykastrowałem z niej uchwyt z ekranowaniem, i obraz stał
    się o dziwo jeszcze lepszy. Oczywiście obraz z sat się pogorszył
    (szum na dźwięku) :(.

Zastanawiam się teraz czy można w jakiś przerobić tą instalację by podpiąć
    sygnał z modulatora do tych 12v. ze wzmacniacza do anteny.

Chciałbym uzyskać żeby był tak samo wzmocniony jak tv naziemna.

Pozdrawiam.
    Załączniki:
    • Antena TV ze wzmacniaczem - poprawa obrazu po rozłączeniu ekranowania? rozgal1.jpg (17.56 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #11 1809553
    kasprzyk
    Specjalista elektryk
    Witaj

Z Twojego rysunku wynika, że pierwszy rozgałęźnik to jest sumator - Input1 input2 - nie jest on włączony prawidłowo, pamiętaj, że między wyjściem, a wyjściem jest duża separacja (tłumienność) W Twoim przypadku są to wejścia sytuacja może być analogiczna.

w miejscu tego urzadzenia powienieneś wstawić odgałęźnik 1/8dB lub 1/10dB - wtedy można by dalej próbować zlokalizować usterkę.
    Podstawiłeś telewizor???? (tak jak pisałem wyżej)

Pozdrawiam
  • #12 1810340
    rkonik
    Poziom 12  
    Dokładnie zgadzam się z kolegą. To jest sumator a nie rozgałęźnik zacznij od wymiany tego sumatora wówczas możemy szukać dalej usterk. Nie będe powtarzał to co pisał kolega ale prawdę napisał
  • #13 1810818
    xxx!!!
    Poziom 11  
    Czyli ma być jeden input i dwa outputy.

Ciekawe czy można gdzieś kupić coś takiego dobrej jakości,
    mój osiedlowy sklepik ma tylko coś tego gatunku co już mam.

Czy moglibyście podać jakiś przykład, odnośnik do strony z katalogiem sprzętu elektronicznego co należałoby tu podstawić?

Chodzi mi o coś wysokiej jakości. Jak tylko przestawie tv to dam znać,
    ale wydaje mi się że jest dobry.

Myślałem że ten jest dobry bo pisze na nim spiller/combiner
    co w wolnym tłumaczeniu znaczy rozgałęźnik/sumator.

A mam też coś takiego nazywa się RE1/2 ma jedno "we" i dwa "wy",
    ale obraz na nim to totalna porażka. Dzięki!

A przy okazji czy możecie mi wyjaśnić czym się różni rozgałęźnik od odgałeźnika np. http://dipol.digipedia.pl/dipol/prod/r602106.html
    i http://dipol.digipedia.pl/dipol/prod/r60102.html

A wydawało się to takie proste. heh.
  • #14 1810861
    rkonik
    Poziom 12  
    Ja bym proponował np. taki rozgałęźnik

http://www.telmor.pl/WK/Karta?gr=141&deal=Telmor

ewentualnie rozgałęźik malostratny:

http://www.telmor.pl/WK/Karta?gr=60&deal=Telmor

Są też inne firmy więc sądze że nie powinieneś mieć problemu z ich znalezieniem.

Proponuje Ci też poczytanie tego co jest umieszczone na tej stronie:

http://www.dipol.com.pl/bib65.htm
  • #15 1811129
    kasprzyk
    Specjalista elektryk
    Witam

Prosto - rozgałęźnik dzieli sygnał po równo, odgałeźnik nierównomiernie.

W Twoim przypadku proponuję:

Odgałęźnik 8dB według rysunku
    Załączniki:
    • Antena TV ze wzmacniaczem - poprawa obrazu po rozłączeniu ekranowania? tvscheme.jpg (34.38 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczy instalacji antenowej z wzmacniaczem i zasilaczem, gdzie sygnał jest rozdzielany na cztery telewizory. Na dalszych odbiornikach obraz był słabej jakości, jednak po rozłączeniu ekranowania we wtyczce przy wejściu do TV jakość obrazu poprawiała się znacząco. Przyczyną jest zwarcie zasilania wzmacniacza przez używane rozdzielacze (sumatory) bez separacji składowej stałej, co powoduje brak zasilania wzmacniacza i pogorszenie sygnału. Zaleca się wymianę sumatora na rozgałęźnik z separowanymi wejściami DC lub zastosowanie odgałęźnika 8 dB, który równomiernie rozdziela sygnał bez zakłóceń. W instalacji stosowano sumator (spiller/combiner), który nie jest odpowiedni do rozgałęziania sygnału TV. Wskazane jest użycie wysokiej jakości rozgałęźników o dobrej separacji wyjść, np. marki Telmor lub Tratec. Dodatkowo, problem z sumowaniem sygnału z modulatora satelitarnego można rozwiązać przez odpowiednie wzmocnienie i separację sygnałów, unikając zakłóceń i szumów. Różnica między rozgałęźnikiem a odgałęźnikiem polega na równomiernym podziale sygnału (rozgałęźnik) oraz nierównomiernym (odgałęźnik). Schemat instalacji i dobór odpowiednich elementów są kluczowe dla poprawnej pracy systemu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA