logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Scania 114L 380 nie odpala po postoju - przyczyny i sprawdzone elementy

Fast_international 21 Mar 2019 20:10 2223 9
  • #1 17858497
    Fast_international
    Poziom 12  
    Ocena: 87
    Witam,

Moja staruszka kilka dni przed sprzedażą pogniewała się, że zastępuję ją nowszy sprzęt.

A więc, Scania 114l 380 2001r z przebiegiem 1 650 000km. Posiadam ją od 2007r i zaraz po zakupie przy przebiegu 640tys km zostały wymienione pompo wtryski. Wtedy one zostały zrobione jeszcze przez serwis Scania, od którego ją kupowałem. Zostały wymienione bo jak oni stwierdzili, padły i już. Potem aż do dziś było wszystko dobrze, spalanie scanii super, w przedziale 28-31l/100km, zero kopcenia, moc zachowana, Scania Zapalała na dosłowny "Dotyk" i od razu idealna równa praca(ale ta praca była taka idealna po wymianie cewek jakieś 2lata temu). 2 tygodnie temu zapaliła i zaczęła się telepać, po chwili ustało. Zaczęło się to powtarzać coraz częściej aż teraz nie odpala bez plaka.

I niestety, ale od kilku dni mam taką przypadłość, że scania po powiedzmy 6h raz zapali długo kręcąc, potem się telepie i po chwili chodzi ok a raz nie odpala, no chyba że z plakiem...

Powiem co sprawdziłem, całe przewody układu paliwowego, podłączałem przewód bezpośredni od razu pod filtr, żeby wyeliminować możliwość cofania się paliwa. Potem złożyłem zaworek zwrotny. Sprawdzony zworek zwrotny przy wtryskach. W kasecie, w kostce było trochę oleju, więc wyczyściłem same gniazdo i kość. Mechanior sprawdził wtryski i wg komputera są ok, ale ten sam mechanik twierdzi, że to mogą być wtryski, ale on też nie jest pewny.

Czy może jest ktoś kto już przerobił te czwórki i będzie w stanie mi jakoś pomóc? dodam, że scania idzie na sprzedaż(niestety, euro 3 i viatoll...) i nie chciałbym po kolei wymieniać wszystkiego, tylko zrobić tą jedną konkretną rzecz.

Czy to możliwe, że będzie silna, nie będzie kopcić i będzie mało palić a mimo to pompo wtryski będą do wymiany?

Pozdrawiam
  • #2 17858737
    saron22
    Specjalista - Samochody Ciężarowe
    Ocena: 1603
    Co z ciśnieniem paliwa?? Narasta podczas kręcenia??
    Jeśli EDC się nie pali to jest to w sumie jedyna rzecz do sprawdzenia. Co to za mechanior co wtryski komputerem sprawdza a nie zmierzy ciśnienia paliwa na filtrze??
  • #3 17858869
    mariusz.sensej
    Poziom 13  
    Ocena: 53
    Według mnie to albo pompowtryski źle rozpylaja dawkę startową paliwa (dlatego z plakiem odpala) lub jest problem z czujnikiem na kole zamachowym ewentualnie sterownik się sypie.
    Jak wychodzi balans cylindrow?
  • #4 17858896
    saron22
    Specjalista - Samochody Ciężarowe
    Ocena: 1603
    A wg mnie najpierw należy sprawdzić ciśnienie paliwa na filtrze.
  • #5 17858914
    mariusz.sensej
    Poziom 13  
    Zgadzam się.
    Mozna też pompować ręczną pompką przy próbie odpalenia żeby wyeliminować pompę wstępną.
  • #6 17859385
    Fast_international
    Poziom 12  
    Witajcie,

A więc, pompka została wymieniona w pierwszej kolejności. Robiliśmy próby - jeden pompował pompką a drugi kręcił - bez skutku. Pompka po napompowania robi sie twarda.

Jeśli chodzi o ciśnienie na filtrze - wynosi ono 4BAR na wolnych obrotach.

Dziś podmienię kasetę i zrobimy test ciśnienia w trakcie kręcenia rozrusznikiem.

Jeśli chodzi o czujniki na kole zamachowym, czy przypadkiem niema ich dwóch a objawy nie są takie, że jak jeden padnie to Scania odpala, ale bardzo słabo?
  • #7 17859417
    mariusz.sensej
    Poziom 13  
    Musisz zobaczyc bo niektore maja 2 inne 1. Nie koniecznie musi byc padniety wystarczy ze zle zczytuje sygnal mialem tak w mercedesie nie chcil odpalac kopcil i nie rowno chodzil.
  • #8 17859437
    Fast_international
    Poziom 12  
    mariusz.sensej napisał:
    Musisz zobaczyc bo niektore maja 2 inne 1. Nie koniecznie musi byc padniety wystarczy ze zle zczytuje sygnal mialem tak w mercedesie nie chcil odpalac kopcil i nie rowno chodzil.

Kiedyś w Scanii 124 420 jak mi padł ten czujnik to kopciła na biało i ciężko paliła, a ta nic nie kopci ale i nie zapala...
  • #9 17859452
    mariusz.sensej
    Poziom 13  
    jak masz komputer diagnostyczny to sprawdź wartości pomiarowe może coś będzie odbiegało od normy...
    ciężko coś podpowiedzieć nie widząc auta:/
  • #10 17860004
    szaman108
    Poziom 31  
    Ocena: 910
    Witam

Zasilenie na wolnych musi być 5,5 bara.Zasilanie mierzone przed filtrem czy za filtrem paliwa.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z uruchomieniem Scanii 114L 380 z 2001 roku, która po dłuższym postoju nie odpala bez użycia plaka. Wcześniej pojawiły się objawy telepania silnika, a po wymianie pompki paliwa oraz pomiarze ciśnienia na filtrze (4 BAR na wolnych obrotach) problem nadal występuje. Uczestnicy dyskusji sugerują sprawdzenie ciśnienia paliwa, czujników na kole zamachowym oraz diagnostykę komputerową, aby zidentyfikować ewentualne problemy z pompowtryskami lub sterownikiem.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA