logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak wymienić diody na lampę prostowniczą z radia Menuet w buforze lampowym?

Cooki13 09 Wrz 2005 23:42 1476 8
REKLAMA
  • #1 1805546
    Cooki13
    Poziom 21  
    Ocena: 26
    Witam chciałbym troche zmodyfikować buffor lampowy ze strony http://www.republika.pl/audioton/bufor.html modyfikacja polegała by na wymianie diod na lampe prostowniczą wyciągniętą z radia menuet.Niestety nie wiem co to za lampa i jakie ma parametry.Dlatego pisze do znawców czy to dobry pomysł??Jakim napięciem powinienem żarzyć lampe oraz jakim prądem??
    Mam jeszcze pytanie czy macie schemat innego prostego buffora lampowego zbudowanego na dużych lampach tak aby ładnie świeciły??dzięki za każdą pomoc i podpowiedz.
  • REKLAMA
  • #2 1805748
    Preskaler
    Poziom 40  
    Ocena: 1043
    Tak w ogóle to ten cały zasilacz mi się nie podoba! Diod nie zamienisz na lampę prostowniczą bo przy tym rozwiązaniu nie da się tego zrobić. W powielaczu trzeba trzy diody z oddielonymi katodami a lampy prostownicze mają zwykle jedną, w żarzeniu też nie można tej lampy zasosować bo nie wytrzyma tak dużego prądu (365 mA). Najlepszym rozwiązaniem było by zastosowanie transformatora z podwójnym uzwojeniem. Oddzielnym do żarzenia i oddzielnym do zasilania anodowego! Wtedy nie potrzebny był by powielacz i prostownik napięcia anodowego mógł by być na lampie.
  • REKLAMA
  • #3 1806130
    Cooki13
    Poziom 21  
    A znacie może schematy bufforów lampowych na większych lampach??Bardziej chodzi mi o wygląd bo te ecc88 to małe lampki
  • REKLAMA
  • #4 1806230
    MichałKob
    Poziom 20  
    Ocena: 59
    Jak o wygląd chodzi to ja proponuję użyć 6H8C lub 6H9C, ale w układzie wzmacniacza poprzedzonego tłumikiem (ocieplanie się dźwięku będzie bardziej wyraźne, jeżeli lampa pracuje w układzie wzmacniacza a nie wtórnika katodowego). Na prostownik daj AZ1, jest dość łatwo dostępna i ma ładny, prawdziwie "retro" wygląd. Acha, może jeszcze dałoby się użyć EF22 albo ECH21, lampy z Pioniera. One naprawdę ładnie wyglądają (szczególnie EF22.)
  • #5 1806367
    Cooki13
    Poziom 21  
    Może być tylko gdzie moge znaleść schemat buffora na tych lampach??Czy trzeba zmodyfikować powyższy??Do do buffora chciałbym go zrobić jak najtańszym kosztem.Lampy jakie posiadam to em84 oraz em80(Magiczne oczka)PCL86,AZ1,EH22(wyciągnięte z radia menuet)Co do transformatora chciałbym użyć najtańszego dostępnego w każdym sklepie.Np 230/12V a później robić powielacz napięcia anodowego oraz żarzenie lamp.CZy ktoś ma jakiś pomysł jak wykożystać te lampy do buffora??dzięki
    Czy ma ktoś również schemat buffora na lampach podobych wyglądem do AZ1??
  • #6 1806623
    tom'ash
    Poziom 11  
    to moze juz lepiej zamiast bufora zrobic jakis prosty wzmacniacz malej mocy na lampach ktore posiadasz. trafo glosnikowe i sieciowe jest zapewne w "menuecie". nie bedzie to konstrukcja duzo bardziej skomplikowana od bufora a radosc mysle ze wieksza :D a i jesze dodam ze mozesz tam zamontowac magiczne oko :D
  • #7 1806963
    Cooki13
    Poziom 21  
    Witam wzmacniacz narazie odpada.Chciałbym zrobić na początek buffor a później wzmacniacz bo chce zobaczyć z czystej ciekawości czy coś on daje na własnej skórze(a raczej uchu)A wracając niestety nie mam już resztek radia Menuet trafo było tak skorodowane że rozpadło mi sie w rękach.Wiec na razie buffor.czekam na propozycje.

Dodano po 4 [godziny] 33 [minuty]:

Mam takie pytanie gdzie radzicie wsadzić lampe AZ1??Za którą diode??chce podłączyć do niej żarzenie 6.3 V.Czy radzice abym zmienił jakieśwartosci elementó??Jeśli tak to jaki??
    Załączniki:
    • Jak wymienić diody na lampę prostowniczą z radia Menuet w buforze lampowym? zasilacz-bufora.gif (3.06 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #8 1807995
    tszczesn
    Specjalista - oldradio
    Ocena: 184
    Cooki13 napisał:

Mam takie pytanie gdzie radzicie wsadzić lampe AZ1??Za którą diode??chce podłączyć do niej żarzenie 6.3 V.Czy radzice abym zmienił jakieśwartosci elementó??Jeśli tak to jaki??

Nigdzie Dla AZ1 w tym układzie nie ma miejsca. No, i ta lampa jest żarzona 4V a nie 6.3V, i to bezpośrednio (żarzenie jest jednocześnie katodą).
  • #9 1808607
    Preskaler
    Poziom 40  
    Ocena: 1043
    Preskaler napisał:
    Tak w ogóle to ten cały zasilacz mi się nie podoba! Diod nie zamienisz na lampę prostowniczą bo przy tym rozwiązaniu nie da się tego zrobić. W powielaczu trzeba trzy diody z oddielonymi katodami a lampy prostownicze mają zwykle jedną, w żarzeniu też nie można tej lampy zasosować bo nie wytrzyma tak dużego prądu (365 mA). Najlepszym rozwiązaniem było by zastosowanie transformatora z podwójnym uzwojeniem. Oddzielnym do żarzenia i oddzielnym do zasilania anodowego! Wtedy nie potrzebny był by powielacz i prostownik napięcia anodowego mógł by być na lampie.

No nie wiem! Czy Ty nie czytasz postów?

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy próby modyfikacji bufora lampowego z projektu dostępnego na stronie audioton, polegającej na zastąpieniu diod lampą prostowniczą wyjętą z radia Menuet. Wskazano, że wymiana diod na lampę prostowniczą w tym układzie jest niemożliwa ze względu na konstrukcję powielacza napięcia, który wymaga trzech diod z oddzielonymi katodami, podczas gdy lampy prostownicze mają jedną katodę. Ponadto lampa prostownicza z Menueta (AZ1) ma żarzenie 4 V bezpośrednie i nie wytrzyma prądu 365 mA stosowanego w buforze. Zalecane jest użycie transformatora z podwójnym uzwojeniem – osobnym do żarzenia i anodowego – co pozwoli na zastosowanie lampowego prostownika anodowego bez powielacza. W kwestii estetyki i większych lamp do bufora proponowano lampy 6H8C, 6H9C, EF22, ECH21 oraz prostownik AZ1 ze względu na ich wygląd i dostępność. Autor pytał o schematy buforów na tych lampach oraz o możliwość wykorzystania lamp EM80, EM84, PCL86, AZ1 i EH22 z radia Menuet. Sugerowano też alternatywę w postaci prostego wzmacniacza małej mocy z wykorzystaniem transformatorów z Menueta i lamp „magicznych oczu”. Ostatecznie podkreślono, że lampa AZ1 nie pasuje do istniejącego układu bufora i nie powinna być stosowana zamiast diod w tym projekcie bez odpowiednich modyfikacji.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA