logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy pompa wody jest konieczna w silniku Andoria 1hc102 s15?

pawelp1320 27 Mar 2019 12:47 3312 18
REKLAMA
  • #1 17869368
    pawelp1320
    Poziom 7  
    Ocena: 10
    Witam, kupiłem silnik Andoria 1hc102 s15, ale ma zamontowaną pompe wody i chłodnice z wentylatorem. W silniku nie ma kompresji ale wymieniam cylinder, tłok, pierścienie, nowe uszczelki i głowica do planowania. Ale zastanawiam się czy taki zestaw chłodzenia jest potrzebny dla tego silnika, bo jak wiem to chłodzenie powinno się odbywać wyłącznie przez odparowanie wody. A tutaj układ został zamknięty, zamontowana została pompa, która jest napędzana paskiem z koła pasowego tak jak alternator. Dalej gumowymi wężami jest podłączenie do chłodnicy, a przed nią jest jeszcze wentylator. Dodatkowo jest chyba jakiś czujnik temperatury wsadzony w bak wodny. Zastanawiam się że może to miało wpływ na zgubienie kompresji w silniku poprzez zamkniety uklad i wyższe ciśnienie w komorach z wodą. Cały montaż pompy wygląda na orginalny albo bardzo dobrze zrobiony, dodatkowo ten czujnik. Co o tym myslicie?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 17869501
    grzeniuw
    Poziom 27  
    Ocena: 172
    Dzięki temu wyposażeniu możesz jeździć na płynie, zamiast wody.
    Właśnie tu jeden kolega usilnie kombinuje, jak coś takiego zrobić.
  • #3 17869712
    pawelp1320
    Poziom 7  
    A nie wpływa to na żywotność silnika? Czy nawet pracę? Bo woda pod ciśnieniem nie będzie miała już max. 100 stopni tylko wiecej, a płyn podobnie wrze w wyzszej temperaturze. Co na to glowica, uszczelki i ogólnie silnik?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 17869724
    grzeniuw
    Poziom 27  
    Nic nie będzie wrzeć, bo przecież masz chłodnicę. W układach zamkniętych panuje niewielkie ciśnienie, ustalane z reguły sprężyną w korku chłodnicy.
  • Pomocny post
    #5 17869730
    abart64
    Poziom 33  
    Ocena: 630
    Czujnik powinien włączyć wentylator w temp. trochę poniżej 100st C (94-97), tak więc przy sprawnym wentylatorze i czujniku i wydajnej chłodnicy nawet do 100 nie powinno dojść.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #7 17871731
    grzeniuw
    Poziom 27  
    Na sucho, żadnych silikonów!
    Chłodnica od 330 będzie aż z naddatkiem. Dobrze by było mieć w układzie termostat, bo bez niego lekko obciążony silnik będzie niedogrzany. Pomierz jakie temperatury osiąga, optymalnie powinien mieć ok 85 stopni +/- trochę.
  • #13 17881633
    pawelp1320
    Poziom 7  
    Narazie stoję, koło zamachowe ma lekki luz i chciałem go zniwelować ale nie mogę zdjąć koła zamachowego. Własnoręcznie zrobiony ściągacz się poddaje. Nie mam pomysłu jak to zdjąć.

Dodano po 1 [minuty]:

Śruba dociskająca się krzywi
    Czy pompa wody jest konieczna w silniku Andoria 1hc102 s15?

Dodano po 3 [minuty]:

A może powinno mieć lekki luz do środka i na zewnątrz. Ma tak ze 3 mm.
  • #14 18171978
    konradex09
    Poziom 10  
    Ocena: 17
    pawelp1320 napisał:
    Narazie stoję, koło zamachowe ma lekki luz i chciałem go zniwelować ale nie mogę zdjąć koła zamachowego. Własnoręcznie zrobiony ściągacz się poddaje. Nie mam pomysłu jak to zdjąć.

Pomożesz? Nie dam rady odkręcić tej nakrętki trzymającej koło zamachowe jaki tam jest gwint i jak odkreciles ta nakrętke bo moja ani drgnie
  • #15 18172882
    LENIWIEC_PL
    Poziom 28  
    Ocena: 320
    pawelp1320 napisał:
    A jeszcze jedna sprawa, uszczelkę pod głowicą montować na silikon czy na sucho?

Na sucho.
    Ludzie się nauczyli montować wszystko na sylikon a ten potem się odlepia i zatyka kanały olejowe lub doprowadza do uszkodzeń elementów.
    pawelp1320 napisał:
    Tylko jak ten termostat zamontować? Może plastikowy kawałek rurki i w niej osadzić termostat i całość wstawić w rurkę dolotową do chłodnicy?

Weś obudowę termostatu z termostatem od poloneza, dorób do tego blaszkę z króćcem i masz gotowy termostat. Ewentualnie jeśli nie chce ci się aż tak kombinować to możesz zastosować obudowę termostatu od ursusa c360.

Dodano po 2 [minuty]:

konradex09 napisał:
    Pomożesz? Nie dam rady odkręcić tej nakrętki trzymającej koło zamachowe jaki tam jest gwint i jak odkreciles ta nakrętke bo moja ani drgnie

Dobry klucz, dobra rurka i troszkę chęci i da się odkręcić.
    Przed odkręceniem się upewnij się, że nie ma zawleczki albo kontry.
  • #16 18173934
    konradex09
    Poziom 10  
    LENIWIEC_PL napisał:

A gwint tam jest normalnie prawy nie lewy?
  • #17 18197160
    pawelp1320
    Poziom 7  
    konradex09 napisał:
    LENIWIEC_PL napisał:

A gwint tam jest normalnie prawy nie lewy?

My robiliśmy klucz z kawałka rurki, płaskownika i pręta. Bo nie mogliśmy dostać takiego klucza na szybko a kupować na jedno odkrecnie za 100 zł bez sensu. Płaskownik przymierzalismy do nakrętki i nacinalismy szlifierka do połowy i wyginalismy go aby wchodził na nakrętke. Później obspawałem 2 razy i młotek, rurka i poszła nakrętka :) aż się pręt na kluczu zginął ;).
  • REKLAMA
  • #18 18199902
    konradex09
    Poziom 10  
    Super wszystko fajnie nakrętka się odkrecila ale jak zdjąć to koło ani drgnie ceownik 50 i 2 szpilki m 10 się poddają ceownik się wygina jakieś pomysły macie?
  • #19 18443025
    michal_rybka
    Poziom 35  
    Ocena: 762
    Co do termostatu, to polecam termostat z Renówki np R5, R19, Clio1 itp, wkłada się go po prostu w węża od chłodnicy i zaciska węża opaską żeby się nie przesunął i tyle:
    calorstat - tanie i badziewne, długo nie wytrzymują i przepuszczają
    allegro.pl/oferta/termostat-vernet-renault-11-8498772756
    Wahler - te naprawdę długo działają:
    allegro.pl/oferta/termostat-wahler-3029-83-8793924404

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zadał pytanie dotyczące konieczności posiadania pompy wody w silniku Andoria 1hc102 s15, który ma zamontowaną chłodnicę i wentylator. W trakcie dyskusji poruszono kwestie dotyczące ciśnienia w układzie chłodzenia, wpływu na żywotność silnika oraz optymalnych temperatur pracy. Ustalono, że chłodnica od Ursusa 330 jest odpowiednia, a montaż termostatu jest zalecany dla poprawy wydajności chłodzenia. Użytkownicy podzielili się również doświadczeniami związanymi z montażem uszczelek oraz odkręcaniem koła zamachowego.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA