Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Relpol przekaźniki nadzorczeRelpol przekaźniki nadzorcze
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Problem z odpalaniem FAAC 740 , prośba o pomoc :)

27 Mar 2019 20:42 546 25
  • Poziom 9  
    Witam, posiadam napęd FAAC 740 , oraz fotokomorki XP20B ( przewdodowe) oraz radio RP2 868SLH.

    Napęd zainstalowałem, podłączyłem zasilanie, komórki RX TX zainstalowałem wg rysunku :

    Problem z odpalaniem FAAC 740 , prośba o pomoc :)

    Moduł radiowy wsunalem w piny na plycie glownej ( tu zadnych kabli nie podpinałem)

    Zainstalowałem ogrniczniki magnetyczne.

    Moja brama suwa sie tak:

    Problem z odpalaniem FAAC 740 , prośba o pomoc :)

    Zaprogramowałem pilota na kanale 1 wg instrukcja.



    I nic nie działa , jak naciskam na pilocie przycisk nr 1 , słychać klikniecie jakiegos przekaniki i to wsystko silnik nie rusza :/ co zrobiłem źle ?? zaznacze ze nie jestem elektrykiem , dzialałałem wg instrukcji ( fotokomorki podłączone ok po swieca sie w nich diody ), na plycie glownej jak zamkam i otwieram recznie zapalaja sie i gasna diody od ograniczników magnetyczznych .......

    Pomozcie co dalej ??:P
    Darmowe szkolenie: Ethernet w przemyśle dziś i jutro. Zarejestruj się za darmo.
  • Relpol przekaźniki nadzorczeRelpol przekaźniki nadzorcze
  • Specjalista - CCTV i Alarmy Stacjonarne
    Co zrobiłeś z wejściem stop?
  • Poziom 9  
    alster1 napisał:
    Co zrobiłeś z wejściem stop?


    Podłaćżyłem tylko tak jak na rys9 ktory wysłałem, pod STOP nic tam nie jest podłączone wiec nic tam nie podłączyłem :/
  • Poziom 23  
    To zrób zworę między stykami 5 i 7 oraz 6 i 7.
  • Relpol przekaźniki nadzorczeRelpol przekaźniki nadzorcze
  • Poziom 9  
    glider33 napisał:
    To zrób zworę między stykami 5 i 7 oraz 6 i 7.


    ok, jutro sproboje, ale dziwna ta instrukcja, bo zworki 5-7 i 6-7 sa na rys. 5 " Połączenie bez urządzeń zabezpieczających " , jak normalny uytkownik ma sie domyślić ? skoro wg mnie fotokomorki to urzadzenia zabezpieczajace wiec pominalem ten rysunek.
  • Specjalista - CCTV i Alarmy Stacjonarne
    6 ma według rysunku zwarte z 8, stop musi zewrzeć z masą.
  • Poziom 23  
    7 i 8 to masa, także jeden pies :)
  • Poziom 9  
    Problem z odpalaniem FAAC 740 , prośba o pomoc :)

    Spko moge zewrzec STOP z MASA "-"

    ale z powyzszej instrukcji dlaczego nie ma teg w rys 9 ???

    tam gdzie jest zwora mieddzy STOP a masa jest " bez urzadzen zabezpieczajacych " to o co chodzi ???
  • Poziom 23  
    Wejście STOP może służyc do podłączenia np. przycisku bezpieczeństwa, tzw. grzyba. Jak masz jeszcze jakieś uwagi do instrukcji to najlepiej pisz bezpośrednio do centrali Faac Polska 😉
  • Poziom 9  
    kotbury napisał:
    Cytat:
    ale z powyzszej instrukcji dlaczego nie ma teg w rys 9 ???

    Pułapka na instalatora amatora....
    Chyba przeoczenie redakcji - w każdej wersji papieru ten brak się powtarza.



    Wsztystko ogarniete.

    fotokomorki maja byc na OTWIERANIE, i mostek STOP z "-" i działa jak szalona :D:D


    Dzieki za pomoc
  • Poziom 13  
    a przypadkiem fotki nie maja być na zamykanie ?
  • Poziom 23  
    sarniak11 napisał:
    fotokomorki maja byc na OTWIERANIE

    raczej na zamykanie czyli styki 4 i 7 lub 4 i 8
  • Poziom 13  
    w opcjach trzeba ustawić kierunek otwierania bramy
  • Poziom 4  
    Witam.
    Mam podobny problem. U mnie brama otwiera sie, ale nie chce sie zamykać. Czujniki podlaczone zgodnie ze schematem 9 na zamykanie. Dodatkowo zmorka miedzy STOP a 8. Nie swieci sie kontrolka FSW CL. Pomocy.
  • Poziom 23  
    A zworka między 6 i 7 jest ? Zrób tymczasowo zworkę między 4 i 7 i zobacz czy wtedy brama ruszy na zamykaniu.
  • Poziom 4  
    Miedzy 6 i 7 jest zworka. Robilem zworke miedzy 4 a 11 i wowczas dzialala, ale to dlatego ze fotokomórki byly zbocznikowane.
  • Poziom 23  
    Styk przekaźnikowy fotokomórek NC podłącz pod 4 i 7. Wyłącz fototest w menu centrali. Jakie to są fotokomórki ? Jak zakrywasz fotkę odbiorczą to słyszysz cykanie przekaźnika ?
  • Poziom 4  
    Styk przekażnikowy fotokomórek podlaczony do 4 i 7. Brama sie zamyka ale fotokomorki nie zatrzymuja silnika. Fototest wyłączony. Mam fotokomórki XP20D na RX swieca sie 2 lampki, a gdy jest przeszkoda miedzy TX i RX jedna gasnie i slychac wlaczanie sie przekaźnika, wiec wszystko tak jak byc powinno... Tylko ze nie dziala...
  • Poziom 4  
    Kierunek otwierania ustawiony prawidłowo. Jak zakrywam fotokomórkę to FSW CL nie gaśnie i dlatego na głównego podejrzanego wygląda mi RX fotokomórki... Kable są ok, bo już sprawdzałem podłączająć na krótko.
  • Poziom 23  
    Narysuj schemat jak masz podłączoną fotkę RX do centrali.
  • specjalista -automatyka bramowa
    Tę tymczasową zworkę to w ogóle zdejm - przecież i tak masz rozpracować zwarcie na RX a nie dokładać dodatkowe.....
    A co do prób i testu kabli - odepnij kable od złącz 2 i 3 RX i pomajtaj nimi - przy zwartych brama powinna się zamykać, przy rozwartych powinna stanąć (i zgasnąć dioda FSW_CL). Jeśli świeci się dalej - masz zwarcie na kablu. Jeśli symulacja fotek przebiegnie pomyślnie - fotka RX pomimo działania przekaźnika cały czas produkuje zwarcie. Może to jakaś błahostka typu kropelka lutu - obejrzyj dokładnie płytkę. Sprawdź też fotkę odłączoną od zasilania (miernikiem lub diodą FSW_CL napędu) czy dalej ma zwarte 2 z 3.

    PS. Mam nadzieję że nie zakładasz przy fotce RX zworki 2-3..... niektórzy biorą (z rysunku instrukcji centrali) wewnętrzny styk NC fotki za zworkę i ją zakładają.
  • Poziom 4  
    Zworki miedzy 2, a 3 nie mam bo logiczne jest, że jej działanie zapewnia działający stycznik. Po zdjęciu tymczasowej zworki nie świeci lampka FSW_CL, zamiana kabli 2 z 3 nic nie pomagała, testowałem tak już wcześniej. Ale faktycznie nie robiłem na nich zwarcia, co pokaże czy wszystko ok z kablami. Jak mi przyjdzie zakupiony miernik to posprawdzam czy stycznik daje zwarcie.
  • Poziom 4  
    Dziękuje wszystkim za pomoc. Czujniki działają i brama też działa. Szczerze mówiąc nie wiem, dlaczego zaczęło wszystko działać.