Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Relpol przekaźniki nadzorczeRelpol przekaźniki nadzorcze
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Faac 740 nie działa z Fotokomórką XP20D

16 Wrz 2017 20:50 3699 7
  • Poziom 8  
    Witam Kolegów
    Wiem że ten wątek przewijał się na forum,sam zresztą przeglądałem posty zanim zdecydowałem się poprosić o pomoc.

    Sprawa ma się tak - nie znam się na elektronice / instalacji automatów do bram. Mimo to zdecydowałem się wykonać montaż samemu.

    Mam kilka pytań

    1) podłączenie fotokomórek na zamykaniu rys 9 z instrukcji

    Moje podłączenie RX
    2 na 4 FSW CL
    3 i 4 zmostkowane w RX na 6 Edge
    5 na 9 Plus

    TX
    1 do 11 TX/FSW
    2 do 9 Plus

    Centrala
    Mostek 6 z 8 (Edge z - )
    Mostek 3 z 11 FSW OP z TX-FSW

    Zauważyłem żę RX świeci cały czas , TX nic nie świeci ( nie wiem czy tak ma być) Zmierzyłem napięcie między pinem 1 i 2 w TX i wyniosło 6.7 V ?


    2) Pytanie może banalne odnośnie programowania pilota - czy mam zaprogramować guzik P1 z sw1 i guzik P2 z sw2 czy wystarczy tylko z kanałem sw1 ?
    3) Czy coś ustawiać w programach aktualnie mam na wyświetlaczu A


    Bardzo dziękuje za pomoc , jak można proszę jak najprościej pisać :)
  • Relpol przekaźniki nadzorczeRelpol przekaźniki nadzorcze
  • Poziom 22  
    zabrzeski napisał:
    1) podłączenie fotokomórek na zamykaniu rys 9 z instrukcji

    Moje podłączenie RX
    2 na 4 FSW CL
    3 i 4 zmostkowane w RX na 6 Edge
    5 na 9 Plus

    TX
    1 do 11 TX/FSW
    2 do 9 Plus

    Centrala
    Mostek 6 z 8 (Edge z - )
    Mostek 3 z 11 FSW OP z TX-FSW

    Przy takim podłączeniu musisz włączyć funkcję foto testu w menu centrali. Podłącz 5 z RX oraz 2 z TX do 9 lub 10 w centrali (+24V). Wtedy na obu fotkach powinieneś mieć około 24V DC.

    Cytat:
    2) Pytanie może banalne odnośnie programowania pilota - czy mam zaprogramować guzik P1 z sw1 i guzik P2 z sw2 czy wystarczy tylko z kanałem sw1 ?

    Wystarczy jak zaprogramujesz SW1.

    Cytat:
    3) Czy coś ustawiać w programach aktualnie mam na wyświetlaczu A

    Przeczytaj instrukcję, to się dowiesz co o oznacza "A" :) Podpowiem... to jest logika działania centrali. Na początek ustaw tryb EP, czyli "krok po kroku"
  • Relpol przekaźniki nadzorczeRelpol przekaźniki nadzorcze
  • Poziom 8  
    Dziękuje za odpowiedź. Co do trybu A chodziło mi o to czy wystarczy na początku użyć trybu automatycznego i niczego nie ustawiać.
    Mam podpięte 5 z RX oraz 2 z TX do 9 lub 10 w centrali (+24V) - zmierzę jutro czy faktycznie jest 24V , bo nie rozumiem własnie dlaczego miałem 6.x V .
    Dodatkowo próbowałem mostkować na centrali Pin 5 z 7 (sprawdzam rozwiązania z Elektrody) ale nie pomogło. Zastanawiam się czy wszystkiego nie odpiąć i sprawdzic czy brama ruszy bez fotokomórek.
    Pozdrawiam

    PS> mogę załączyć zdjęcia ale nie wiem czy ma to sens.
  • specjalista -automatyka bramowa
    Cytat:
    Co do trybu A chodziło mi o to czy wystarczy na początku użyć trybu automatycznego i niczego nie ustawiać

    Można ale do użytki domowego jest trochę nie halo (chyba że ci takie coś odpowiada - zasadniczo ta logika jest do osiedli - bramę można otworzyć i TYLKO otworzyć z pilota a zamyka się TYLKO po pauzie - pilotem jej nie zatrzymasz ani nie zamkniesz kiedy chcesz), Do domu najwygodniejszy jest tryb EP - pełne sterowanie pilotem bez pauz, ew. jeśli chcesz automatu to AP (podobnie jak A czyli zamyka po pauzie ale można pilotem sterować zarówno otwieranie jak i zamykanie) oraz S - to samo co AP i dodatkowo zamykanie 5 sekund po przejechaniu fotek.

    Co do LED - na TX powinna lampić cały czas (zasilanie) , Na RX - powinna się świecić jedna cały czas (zasilanie) a druga świecić jak fotki się widzą a przy zasłanianiu gasnąć. Tak samo powinna się zachowywać dioda FSW CL na centrali.

    Cytat:
    Zmierzyłem napięcie między pinem 1 i 2 w TX i wyniosło 6.7 V

    Może chodzić o funkcję fofotest - do testów wyłącz ją (parametr FS na <no>),
    Zasil też testowo fotkę TX (przy wyłączonym fototeście) bezpośrednio z 24V czyli z 7 i 9 - wszystko powinno działać. Ale jeśli wtedy też dioda się nie zaświeci - uwalona fotka TX.
    A może w TX pomyliłeś biegunowość - ta fotka ma na zasilaniu pojedynczą diodę i będzie działać tylko przy prawidłowej polaryzacji.

    Cytat:
    3 i 4 zmostkowane w RX na 6 Edge

    Dla spokojności podepnij te 3 i 4 RX bezpośrednio do minusa 7 (lub 8) centrali a mostki na centrali załóż między 5 i 7 (lub 8) i 6 i 7 (lub 8)

    Cytat:
    Dodatkowo próbowałem mostkować na centrali Pin 5 z 7

    I dobrze bo bez tego połączenia brama w ogóle nie ruszy.


    PS - dla poprawnego działania fotki powinny mieć założone obudowy - bez nich są oślepiane przez zewnętrzne światło i mogą nie banglać.
  • Poziom 8  
    Bardzo dziękuje Koledze - wiem teraz na czym stoję i co sukcesywnie sprawdzać. Zdemontuje ze słupków te foto i sprawdze przy centrali.Dziękuje! Napisze w poniedziałek.
  • Poziom 8  
    Witam
    Wstepnie nic nie wiem :(

    Odpiąłem foto i zmostkowałęm zgodne z instrukcją Pin 3 i 4 z 11 oraz 6 Edge z 8 (-)
    Gdy naciskam na pilocie górny guzik pyka przekaźnik , gdy naciskam drugi świeci LED na centralce Brama stoi

    Postanowiłem sprawdzić rozwiązanie na elektrodzie tzn uruchomić bramę bez pilota (Open A oraz - ) efekt wywaliło bezpiecznik 5A 230V w szklanej rurce
    Prąd do bramy dochodzi OK (podłączałem dla testu wiertarkę ) Brama w trybie odblokowanego napędu odsuwa się lekko Ograniczniki założone OK (magnesy) Całość w wypoziomowanym podeście z zachowaniem luzu między zębatką a listwą z zębami (zgodnie z instrukcją)

    Co do podpowiedzi dawanych przez kolegę Kotbury - zrobiłem krok po kroku tak jak napisałem (tryb EP, dodatkowa zworka miedzy 3 i 4 na centralce) Jedynie co nie sprawdzałem to czy nie jest włączony test fotokomórek.
    Napięcie dalej ok 7V na TX , polaryzacja poprawna . 7V jest w ogóle dla mnie dziwne nie jestem specem ale z komputera i elektroniki kojarze że raczej daje się np 12v , 24v, itp nie słyszałem o 7V
    Podjedzie do mnie w wolnej chwili kolega elektronik , niech on zerknie dodatkowo. Pozdrawiam
  • Poziom 9  
    Faac 740 nie działa z Fotokomórką XP20D plus mostek 5 z 7 u mnie śmiga
  • specjalista -automatyka bramowa
    Cytat:
    Postanowiłem sprawdzić rozwiązanie na elektrodzie tzn uruchomić bramę bez pilota (Open A oraz - ) efekt wywaliło bezpiecznik 5A 230V w szklanej rurce


    Cytat:
    7V jest w ogóle dla mnie dziwne nie jestem specem ale z komputera i elektroniki kojarze że raczej daje się np 12v , 24v, itp nie słyszałem o 7V
    Podjedzie do mnie w wolnej chwili kolega elektronik


    Wszystko wskazuje na felerną centralę - pomysł z elektronikiem jak najbardziej słuszny.