Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Fiat punto II 2001r. - Przestał działać dołożony pilot

agneziaj 28 Mar 2019 19:18 990 8
    agneziaj
    Level 11  
    Witajcie. Przez kilka lat nie był używany pilot. Zmienił się właściciel auta i postanowiłem go używać. Włożyłem nowe baterie, dioda na pilocie zaczęła działać ale pilot nie komunikuje się z autem. Kiedyś wszystko działało. Nie wiem jaka siedzi tam centralka, nie ma naklejek, nie posiadam dokumentacji od tegoż sprzętu. Jedyne oznaczenie jakie jest na centralce to: NT 073558. Wiem, że najprościej byłoby z tym udać się do fachowca ale samochód ma zbyt małą wartość żeby jeździć z nim po specjalistach :) Strzałką oznaczyłem przycisk na centralce. Gdy się go chwilę przytrzyma to załączają się kierunkowskazy. Dzieje się tak na włączonym i na wyłączonym zapłonie. Wiecie jaka to marka sprzętu albo co zrobić żeby pilot zaczął działać? Dziękuję za pomoc ;)

Fiat punto II 2001r. - Przestał działać dołożony pilot Fiat punto II 2001r. - Przestał działać dołożony pilot Fiat punto II 2001r. - Przestał działać dołożony pilot Fiat punto II 2001r. - Przestał działać dołożony pilot
  • Helpful post
    Boryc2014
    Level 20  
    Witam. Kolego z tego co widzę to mogła Ci paść centrala sterująca. A próbowałeś zakodowac od nowa piloty?
    agneziaj
    Level 11  
    Chętnie bym spróbował zakodować pilota tylko nie znam procedury do tej centralki :)
  • Helpful post
    rnb_bolii
    Level 38  
    Jest to centralka chyba firmy RTX.

W przypadku braku reakcji na pilota, po instalacji należy
    przeprowadzić następującą procedurę programowania pilotów:
    • wcisnąć i przytrzymać ok. 10s przycisk programowania znajdujący przy
    złączach centralki – zaświecą się kierunkowskazy
    • przed upływem 3 sekund wcisnąć przycisk pilota, 3-krotny sygnał
    świetlny potwierdzi zaprogramowanie kodu pilota.
    • wcisnąć przycisk drugiego pilota, analogicznie 3-krotny sygnał świetlny
    potwierdzi zaprogramowanie kodu pilota.
    • po ok. 10sekundach od zaprogramowania ostatniego pilota , procedura
    programowania zostanie zakończona
    agneziaj
    Level 11  
    Niestety to nie działa. Poszperałem trochę w sieci i wygląda to na centralkę Stig Bloker 67. Znalazłem procedurę programowania pilotów do niej którą poniżej zamieszczam. Niestety też nie działa :( Wszystko pasuje do schematu wczytywania poniżej tyle że po naciśnięciu przycisku na pilocie jest zero reakcji. Macie jakieś pomysły?
    WCZYTYWANIE PILOTÓW
    Wczytywanie pilotów stosujemy tylko gdy centralka przestaje reagować na piloty (straci z nimi łączność) !
    Naciskamy przycisk umieszczony obok zworki na płytce centralki przez około 2-3s aż światła kierunkowskazów zaświecą się światłem ciągłym.
    Następnie naciskamy przycisk A na pierwszym pilocie. Kierunkowskazy mrugną 3 razy sygnalizując wczytanie pilota i zgasną.
  • Helpful post
    krzys elektro
    Level 9  
    A pilot w ogóle nadaje ?
    agneziaj
    Level 11  
    A jak sprawdzić czy nadaje? Po wymianie baterii, dioda na pilocie, świeci się podczas naciskania na przyciski.
  • Helpful post
    krzys elektro
    Level 9  
    Ja mam do tego odpowiedni miernik.Może nie pokazuje co nadaje pilot ale częstotliwość i siłe sygnału już tak.
  • Helpful post
    CameR

Moderator of Vehicle Security