logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zasilanie HUB-a 220V na 100m: czy dwa transformatory 220/48V 40W się sprawdzą?

rav75 10 Wrz 2005 12:48 885 3
REKLAMA
  • #1 1806412
    rav75
    Poziom 11  
    witam forumowiczów...
    Chciałbym zasilić HUB'a napięciem 220V, problem w tym iż zasilanie jest w odległości 100m od urządzenia a kabel elektryczny jest ułożony na dachu budynku. Założenie jest takie aby napiecie w tym że przewodzie wynosiło 48V a na wyjściu tuż przy urządzeniu było 220V.
    Moje pytanie dotyczy połączenia transformatorów. Mam dwa identyczne transformatorki 220/48V 40W. Czy gdy zasilę stronę pierwotną 1trfo napięciem 220V na (wyjęciu jest 48V), mogę podłączyć do tych 48V uzwojenie wtórne 2trafo i uzyskać 220V...???? Czy to zadziała i czy jest bezpieczne?
  • REKLAMA
  • #2 1806548
    Aleksander_01
    Poziom 43  
    Ocena: 3413
    Witam
    Jest to najlepsze rozwiązanie z możliwych. Na wyjściu uzyskasz 230 V AC.
    Niebezpieczne by było gdybyś puścił po dachu 230 V AC. Oczywiście trafa umieść po obu końcach tej linii.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 1807093
    inkognito09
    Poziom 29  
    Ocena: 155
    Trzeba pamiętać o spadkach napięcia. Nigdy nie wyjdzie ci równo Jeżeli podłączysz pod 230V opisany wyżej transformator to (mam nadzieje że mierzyłeś napięcie na wtórnym po podłączeniu, a nie „według opisu na opakowaniu”) faktycznie będziesz miał 48V, z tym że gdyby nie liczyć spadków (żadne urządzenie nie wykorzystuje 100% dostarczonej energii) miałbyś np. 52-5V. Jak podłączysz w sposób opisany wyżej oba trafy, za drugim będzie nie 230 ale np. 210V albo nawet 190V :cry:(zależnie od wydajności). Jeżeli urządzeniu które chcesz pod to podłączyć to nie przeszkadza, to żaden problem. Jeśli przeszkadza, to powinieneś dowinąć cewki, albo na wtórnym pierwszego trafa, albo drugiego. Poza tym niewiadomo jak z natężaniem prądu. Transformator, ma pewną określoną sprawność (np. jakiś trafo zrobi z 230V, 12V i np. 3A). Jak trafa będą za słabe urządzenie nie będzie mogło pociągnąć odpowiedniego prądu i nie zadziała poprawnie, albo nawet wcale nie ruszy (Np. ten trafo daje około 5A i 48V to znaczy że napięcie pobierane z sieci wynosi około 1A i nie spodziewaj się więcej niż 0,8A za drugim trafem). Takie zasilanie starczy na najwyżej radio, albo jakiś nieduży zasilacz. Sposób jest ogólnie dobry, ale radziłbym najpierw się upewnić. Jak nie da rady dać dobrego prądu – szukaj innych transformatorów, o większej mocy.
  • #4 1807328
    MacGyver 7
    Poziom 21  
    Ocena: 41
    Pamiętaj też że przesyłając energie elektryczną przy małym napięciu bardzo duże straty wywołuje opór przewodu, zwłaszcza że jest on dość długi. Wiem że niskie napięcie jest bezpieczniejsze ale osobiście uważam że lepiej by było kupić dobrze zaizolowany przewód do instalacji na zewnątrz budynków i działało by na 100%
REKLAMA