logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Samoczynne restartowanie się komputer !!! POMOCY !!!

wawa 10 Wrz 2005 12:50 1198 6
  • #1 1806415
    wawa
    Poziom 11  
    Witam!
    Opis problemu :
    Komputer w trakcie normalnej pracy (np. przegladanie stron www, ogladanie filmów, słuchanie muzyki itp.) potrafi samoczynnie sie restartować (raz potrafi sie restartowac po 1 minucie od uruchomienia go a kiedy indziej po 3 godz.) lub niekiedy zdarza sie że sie zawiesza i tylko twardy restart pomaga (miekki restart niedziała). NA początku myslałem ze to wina systemu wiec przeinstalowałem Windowsa XP ale to nie pomogł (zmiana na inny system tez nie pomogła), potem odpinałem kolejne podzespoły (też nie pomogło), wystawiłem go nawet z biurka bo myślałem ze sie przegrzewa (też nie). Komputer mam juz 2 lata a gdzieje sie tak z nim od około 2 miesiecy.
    Komputer jest o parametrach : Athlon 2200 XP, 2X256 RAM, GeForce 3 32 RAM, 2XHDD Maxtor 40GB i Samsung 30GB oraz CD-ROM LG i DVD-ROM

Ogólnie to jest to strasznie wnewiające gdy sam komp nie wiadomo kiedy się zrestartuje

Może ktoś ma pomysł co jest nie tak ? Możliwe ze coś sie zepsuło na płucie głównej ? A może jakies wirusy (mam zainstalowane Panda Titanium Antywirus 2005)
    Jak bedą jakies pytania co do mojego problemu odpisze
  • #2 1806429
    Zibi_99
    Poziom 14  
    Witam wymien zasilacz lub sprawdz stan kondensatorów na płycie
  • #3 1806441
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Ocena: 10462
    Sprawdz tez ram -> www.memtest.org
  • #4 1806460
    lechm56
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 368
    Może słabe chłodzenie (zobacz temperaturę)Miałem podobny przypadek,dałem dodatkowy wentylator i po sprawie.
  • #5 1806596
    wawa
    Poziom 11  
    Witam
    Juz odpisuje : komputer jest co najmniej 2 razy w tygodniu czyszczony w srodku, włacznie z radiatorem i wiatraczkiem na procesor (nie pomaga) ale co do kondensatorów na płycie głównej to chyba cos jest z nimi nie tak bo od góry troszke popękały i widac na nich brązowy nalot
  • #6 1806602
    K!lleR
    Poziom 39  
    Ocena: 131
    No i masz po części rozwiązanie. Wymień je.
  • #7 1806634
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 587
    I pamiętaj, że:
    1. kondensatory wymienia się wszystkie w danej gałęzi;
    2. kondensatory powinny mieć takie same pojemności i nie niższe napięcia;
    3. kondensatory powinny być typu LowESR i byc przewidziane do pracy w temperaturze 105 stopni.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Komputer z procesorem Athlon 2200 XP, 512 MB RAM (2x256), kartą graficzną GeForce 3 32 MB, dwoma dyskami twardymi Maxtor 40 GB i Samsung 30 GB oraz napędami LG CD-ROM i DVD-ROM samoczynnie się restartuje lub zawiesza podczas normalnej pracy. Problem nie ustąpił po reinstalacji systemu Windows XP ani po zmianie systemu operacyjnego, odłączaniu podzespołów oraz próbach chłodzenia. Komputer jest regularnie czyszczony, w tym radiator i wentylator procesora. Wskazano na uszkodzone kondensatory na płycie głównej – widoczne pęknięcia i brązowy nalot. Zalecane jest wymienienie kondensatorów na nowe o takich samych pojemnościach, napięciach, typu LowESR i przystosowane do pracy w temperaturze 105°C. Dodatkowo sugerowano sprawdzenie zasilacza oraz pamięci RAM za pomocą narzędzia memtest.org, a także monitorowanie temperatury i ewentualne poprawienie chłodzenia.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA