logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Samsung HT-Z310 - podłączenie kina domowego do komputera

kwacek 30 Mar 2019 15:28 1317 6
REKLAMA
  • #1 17875817
    kwacek
    Poziom 2  
    Witam
    Zdaje sobie sprawę, że podobne tematy mogły już się pojawić ale jestem zielony w audio do takiego stopnia, że wiele z określeń i symboli nic mi nie mówi a chce być na 100% pewny że zakupie to co potrzeba- o ile takie połączenie jest w ogóle fizycznie możliwe.

Posiadam zestaw kina domowego Samsung HT-Z310 które ma niestety ograniczenie przesyłanego obrazu do 800x600. Z tego powodu i kilku innych postanowiłem podłączyć komputer do telewizora przez złącze HDMI, a kino domowe podłączyć do mojego komputera. Telewizor pracowałby jako drugi ekran a dźwięk byłby wtedy przesyłany przez komputer do kina.
    Niestety połączenie Komputer>Telewizor a następnie Telewizor>Kino odpada, ponieważ z telewizorze nie mam wystarczająco dużo portów umożliwiających przesył dźwięku w 5.1 (chyba, że o tym nie wiem)

Moja płyta główna: Asrock Z170 Pro 4s
    Telewizor to Samsung PS50B430P2W (Niżej załączam zdjęcia złącz z tyłu i z boku- jeśli ktoś miałby jednak pomysł jak podłączyć go tak by był pośrednikiem sygnału między kompem na kinem)
    Samsung HT-Z310 - podłączenie kina domowego do komputera Samsung HT-Z310 - podłączenie kina domowego do komputera

Wrzucam jeszcze zdjęcie złącz z tyłu kina domowego:
    Samsung HT-Z310 - podłączenie kina domowego do komputera

Mam jeszcze zewnętrzną kartę dźwiękową na USB do słuchawek HyperX Cloud II z wyjściem na jacka 3,5mm

Podsumowując: Chcę podłączyć komputer do kina domowego. Zależy mi jedynie na dźwięku, który nie utraciłby 5.1.
    Może jest możliwość użycia jakiegoś konwertera albo przejściówki? Tak jak mówiłem jestem kompletnie zielony dlatego zwracam się do Was o pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 17876469
    adamjur1
    Poziom 42  
    Ocena: 1003
    JA bym zwrotkę dźwięku podał po kanale optycznym, masz w TV Digital Audio OUT a w kinie digital audio IN
    Pozdr. J.
  • REKLAMA
  • #3 17877076
    kwacek
    Poziom 2  
    No tak, ale chyba sygnal przeslany z kompa w 2.0 przez hdmi nie zmieni sie w 5.1 na polaczeniu z kinem. Samo podlaczenie z kinem odpada bo przez ten staroć nie puszcze nic z wieksza rozdzielczoscia niz 800x600
  • REKLAMA
  • #4 17877856
    Polon_us
    Poziom 42  
    Ocena: 1280
    kwacek napisał:
    przeslany z kompa w 2.0 przez hdmi

Czy są jakieś przeciwwskazania, aby ten dźwięk ustawić na 5.1 w komputerze?
    kwacek napisał:
    Samo podlaczenie z kinem odpada bo przez ten staroć nie puszcze nic z wieksza rozdzielczoscia niz 800x600

Nie wnikając w rozdzielczość, jak kolega przepuściłby sygnał z komputera do kina i następnie z kina do TV? Mógłby kolega opisać te połączenia?
  • #5 17877863
    kwacek
    Poziom 2  
    Polon_us napisał:
    Czy są jakieś przeciwwskazania, aby ten dźwięk ustawić na 5.1 w komputerze?

Z tego co wiem każdy kabel HDMI degraduje dźwięk do stereo
    Polon_us napisał:
    Nie wnikając w rozdzielczość, jak kolega przepuściłby sygnał z komputera do kina i następnie z kina do TV? Mógłby kolega opisać te połączenia?

Takiego połączenia by nie było- zadowoliłoby mnie połączenie komputer-kino (obraz przesyłam wtedy z kompa na tv a dźwięk na kino)
  • REKLAMA
  • #6 17877888
    Polon_us
    Poziom 42  
    Ocena: 1280
    kwacek napisał:
    Z tego co wiem każdy kabel HDMI degraduje dźwięk do stereo ....

Tjaaa, pierwsze słyszę , heh ... Gdzie to kolega wyczytał? Może źródło tych rewelacji?

Nie ma takiej zasady. Kolega podłączy telewizor do komputera i następnie sprawdzi ustawienia audio. Dźwięk oczywiście musi być skojarzony z połączeniem HDMI.

Zadałem pytanie o połączenie poprzez kino, bo sam kolega o tym pisze, choć tylko hipotetycznie.
    Swoją drogą skąd kolega wziął tę rozdzielczość 800x600?
    Wg specyfikacji te kino może przenieść sygnał Full HD czyli 1080p.

Póki co, proszę sprawdzić ustawienia audio komputera przy połączeniu z telewizorem.
    Od tego zależy co dalej, choć wiele opcji nie ma ...
  • #7 17878130
    kwacek
    Poziom 2  
    Polon_us napisał:
    Zadałem pytanie o połączenie poprzez kino, bo sam kolega o tym pisze, choć tylko hipotetycznie.

Wtedy myślałem o podłączeniu komputera do telewizora i telewizora do kina (Telewizor byłby pośrednikiem - było to moje czysto hipotetyczne rozwiązanie które dawałoby mi działające kino przy wideo z PC i kablówki
    Polon_us napisał:
    Tjaaa, pierwsze słyszę , heh ... Gdzie to kolega wyczytał? Może źródło tych rewelacji?

Gdzieś to wyczytałem i już uznawałem za prawdziwe. Jeżeli tak nie jest to super- oznacza to, że chyba jednak wszystko może się udać :)
    Polon_us napisał:
    Swoją drogą skąd kolega wziął tę rozdzielczość 800x600?
    Wg specyfikacji te kino może przenieść sygnał Full HD czyli 1080p.

Cytuję manual tego kina: "Aspect Ratio : Although the default DivX resolution is 640x480 pixels (4:3), this product supports up to 800x600 pixels (16:9). TV screen resolutions higher than 800 will not be supported." Poza tym sam sprawdziłem, przy większej rozdzielczości niż 800x600 po prostu filmu nie da się uruchomić (mowa tutaj o połączeniu USB, nie wiem jak wygląda sytuacja przy płytach)

Zamówiłem kabel optyczny by podłączyć TV z kinem. Dam znać w poniedziałek jak wygląda sytuacja :) Dzięki za pomoc

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje sposobu na podłączenie zestawu kina domowego Samsung HT-Z310 do komputera, aby uzyskać dźwięk 5.1. Zestaw ma ograniczenie rozdzielczości do 800x600, co skłoniło go do podłączenia komputera do telewizora przez HDMI, a następnie kina. Użytkownik zauważa, że telewizor nie ma wystarczającej liczby portów do przesyłania dźwięku w 5.1. W odpowiedziach sugerowane jest użycie kabla optycznego do przesyłania dźwięku z telewizora do kina. Użytkownik potwierdza, że zamówił kabel optyczny i planuje przetestować połączenie.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA