logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Audi 1.9tdi 74kW - błąd i nierówna praca silnika, sprawdzone filtry

Matii912 30 Mar 2019 22:46 16590 8
REKLAMA
  • #1 17876570
    Matii912
    Poziom 8  
    Ocena: 4
    Witam,Audi po odpaleniu pokazuje błąd i silnik nie równo pracuje.Kiedyś miałem benzynę i tak Mi chodziła jak na 1 cylinder nie paliła.Sprawdziłem filtr paliwa i wtyczkę która jest przy pompie i jest ok.Nie dawno gdy chodziła normalnie to przerwała Mi,ale było ok a na drugi dzień już był problem.Niestety nie znam się a na Mechanika mam czekać 3 tyg.Z góry dzięki za pomoc
  • REKLAMA
  • #2 17876576
    Albertomek
    Poziom 19  
    Ocena: 117
    Jakie Audi, rocznik, kod silnika?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 17876589
    jarysss
    Poziom 16  
    Ocena: 20
    Silnik disel. Odlacz i podlacz kazda z osobna wtyczke cewki z wtrysku. Jezeli nie znajdziesz roznicy w pracy ten wtrysk padl. Dla pewnosci sprawdz napiecie na kostce czy jest, jak jest na 100% wtrysk. Chyba ze brak kompresji na tym cylindrze. Jezeli masz dostep odkrec i uwazaj swiece zarowa tego cylindra i mozesz kompresje sprawdzic. Najlepiej jak znajdziesz ktory cylinder to zamien wtrysk z innym cylindrem i zobaczysz czy na innym chodzi. 99 % wtrysk. sory za pisownie nia mam polskiej klawiatury i polskich znakow komp szefa
  • #4 17876605
    Matii912
    Poziom 8  
    Ocena: 4
    Sprawdzę kolejno odłączając wtyczki.A zasilanie sprawdzę tylko wtedy muszę go odpalić?Niestety kompresji nie sprawdzę nie mam czym...

Dodano po 2 [minuty]:

Audi A4B6 2003r, Nie wiem czy to ma znaczenie ale ma wgraną inną mapę i rzekomo ma około 140k
  • #5 17876627
    Albertomek
    Poziom 19  
    Ocena: 117
    Audi A4B6 2003r, Nie wiem czy to ma znaczenie ale ma wgraną inną mapę i rzekomo ma około 140k[/quote]

Czyli 1.9TDI PD. Zabawa w odłączanie pompowtrysków jest bez sensu przy tym silniku. Masz je pod pokrywą zaworów.
    Po pierwsze podłączenie komputera i sprawdzenie błędów. Po odczycie podejmiesz kolejne kroki.
    Wtedy można demontować kapę zaworową i sprawdzić wiązkę.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #7 17877116
    domex32
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2450
    Diagnozę zrób, odczyt błędów i log lub zdjęcie z kanałów 013 i 023 na wolnych
  • REKLAMA

Podsumowanie tematu

✨ Audi A4B6 z silnikiem 1.9 TDI (74 kW) wykazuje błąd oraz nierówną pracę silnika po uruchomieniu. Użytkownik sprawdził filtr paliwa oraz wtyczkę przy pompie, jednak problem nadal występuje. Użytkownicy sugerują odłączenie wtyczek od pompowtrysków oraz sprawdzenie napięcia na kostkach, co może wskazać na uszkodzenie wtrysku. Dodatkowo, zaleca się podłączenie komputera do diagnostyki błędów. Ostatecznie, problem został rozwiązany poprzez naprawę wtyczki przy pompowtrysku, która nie łączyła.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA