logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Citroen C4 2009: Zamek lewy tył nie komunikuje się z komputerem

Samara11 31 Mar 2019 20:49 1269 8
REKLAMA
  • #1 17878305
    Samara11
    Poziom 8  
    Ocena: 31
    Wymieniłem zamek w citroenie c4 lewy tył, gdy otworzę te drzwi i je zamknę to komputer nie widzi że zostały otwarte i po chwili zamyka cały samochód centralnym zamkiem. To samo się dzieje, gdy ktoś jechał z tyłu po lewej stronie i miał zapięty pas, a po zatrzymaniu wysiądzie i ja jadę dalej to piszczy żeby zapiąć pas. Nadmieniam że zamek jest dobry, myślałem że może zamek który wymieniłem jest uszkodzony, więc kupiłem drugi i wymieniłem jeszcze raz.
    Okazało się że z drugim jest to samo, typ zamka jest dokładnie taki jak był oryginalny.
    Podejrzewam, że pewnie trzeba przypisać zamek do komputera.
    Może ktoś miał taką usterkę proszę o porady.
  • REKLAMA
  • #3 17878444
    Samara11
    Poziom 8  
    Po zamknięciu drzwi komputer nie pokazuje, że są otwarte.
    Jak ustawię na automatyczne zamykanie drzwi po ruszeniu ( blokada zamków), to jeśli ktoś wysiądzie z miejsca za mną to po ruszeniu wszystkie drzwi się blokują, a komputer i tak woła żeby zapiąć pas, czyli nie widział że ktoś wysiadł i były otwarte.
    Nadmieniam że pierwszy zamek działał dobrze, musiałem go wymienić bo się urwała sprężynka w nim i zostały zablokowane na amen (zamek musiał być rozerwany by otworzyć drzwi dlatego został wymieniony).
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #5 17878700
    Samara11
    Poziom 8  
    Proszę czytać uważnie to co napisałem wcześniej, jeśli otworzę samochód pilotem i otworzę drzwi, a później zamknę drzwi to za chwilę centralny zamek zamknie mi wszystkie drzwi w samochodzie bez naciskania (użycia) pilota.
    Również po wypięciu się z pasa bezpieczeństwa i wysadzeniu pasażera przez drzwi z wymienionym zamkiem komputer uruchamia sygnał dźwiękowy nie zapiętego pasa.
  • REKLAMA
  • #9 17902815
    Samara11
    Poziom 8  
    Sprawdziłem dzisiaj wiązkę i okazało się że jeden z kabli jest pęknięty.
    Usterka usunięta zamykam temat.
    Dołączam schemat, może się komuś przyda
    Załączniki:
    • Schemat C4MKI_Centralny.pdf (2.72 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik wymienił zamek w lewych tylnych drzwiach Citroena C4 z 2009 roku, jednak komputer nie rejestruje otwarcia tych drzwi, co prowadzi do automatycznego zamykania wszystkich drzwi. Po wymianie zamka na nowy problem pozostał, co sugeruje, że zamek może wymagać przypisania do systemu. Użytkownicy sugerują sprawdzenie połączeń elektrycznych oraz sygnałów masowych. Ostatecznie, po zbadaniu wiązki, użytkownik odkrył pęknięty kabel, co rozwiązało problem.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA