logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kolumny Infinity Delta 40 - Po wymianie tweeterów słychac syczenie ...

Daniel Ku79 01 Kwi 2019 01:38 1311 13
REKLAMA
  • #1 17878777
    Daniel Ku79
    Poziom 7  
    Witam , Posiadam taki oto zestaw :
    wzmacniacz Yamaha AX892
    equalizer Onkyo Integra EQ35
    kolumny Infiniti Delta 40

problem wygląda tak :

po zakupie kolumn jakieś 6 miesięcy temu mój synuś wydłubał paluszkiem głośnik wysokotonowy w jednej z kolumn, jest to głośnik typu emit-r ( wstęgowy) , szukałem nowego i nic , nawet używanego nie znalazłem, pewien audiofil , tu w NL polecił mi zakup zamiennika gdyż firma infiniti juz tych nie produkuje ... Wydalem na nie ( komplet ) 120 euro ... podłączyłem , grają bajecznie , jak i poprzednio , tylko że jak nic nie leci , tzn jeśli jest przerwa miedzy utworami lub włączę pauzę , syczenie, denerwujące syczenie, dodam że przy oryginalnych , syczenia nie było , nawet przy podkręceniu potęcjometra powyżej 50% głośności. macie może jakis pomysł jak to syczenie uspokoić ???
    Dzięki za odpowiedzi ...
  • REKLAMA
  • #2 17878834
    jdubowski
    Specjalista - urządzenia lampowe
    Ocena: 2804
    Daniel Ku79 napisał:
    pewien audiofil , tu w NL polecił mi zakup zamiennika gdyż firma infiniti juz tych nie produkuje ...

Jakie konkretnie głośniki zostały założone?

Daniel Ku79 napisał:
    jak nic nie leci , tzn jeśli jest przerwa miedzy utworami lub włączę pauzę , syczenie, denerwujące syczenie

Głośniki same z siebie nie syczą - szumi wzmacniacz lub źródło.
  • #4 17879507
    fzyga43
    Poziom 23  
    Ocena: 116
    Może te oryginały były już zjarane i nie odtwarzały wysokiego pasma. Nowe mają stosunkowo wysoką skuteczność. Może jest tak jak mówi Kol. jdubowski, problemy powstają we wzmacniaczu. Przy wysokiej skuteczności głośników, są bardziej słyszalne.
  • REKLAMA
  • #5 17879536
    rimot
    Poziom 29  
    Ocena: 145
    Omiń ten korektor i zobacz czy będzie różnica. Nie sądzę żeby wzmacniacz Yamahy wnosił takie szumy.
  • #6 17880002
    DjMapet
    Poziom 43  
    Ocena: 1718
    Teraz już wiesz, że w nie ma czegoś takiego jak zamiennik oryginalnego głośnika.
    W tych kolumnach były takie głośniki?: https://www.hifishark.com/model/infinity-emit-r

Jak charakterystyka/parametry tych nowych głośników choć trochę się różnią od oryginałów, to efekt jest przewidywalny.

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #7 17880026
    Daniel Ku79
    Poziom 7  
    Pominąłem EQ i szumy nie są aż tak bardzo słyszalne, pytanie czy można jakoś je wyeliminować nie pomijając EQ??

Dodano po 13 [minuty]:

DjMapet napisał:
    Teraz już wiesz, że w nie ma czegoś takiego jak zamiennik oryginalnego głośnika.
    W tych kolumnach były takie głośniki?: https://www.hifishark.com/model/infinity-emit-r

Pozdrawiam.

Do tych kolumn jest tylko jeden model tweetera emit-r mianowicie z numerem 9770066 , przerabiałem bo kupiłem kolumnę centralną (bo tanio) sprawną, tweeter na pierwszy rzut oka taki sam a różnił się tylko tylnym numerem (dodam że także serii Delta) i po podłączeniu grał dużo dużo ciszej więc go oddałem...
  • #8 17880068
    jdubowski
    Specjalista - urządzenia lampowe
    Ocena: 2804
    Daniel Ku79 napisał:
    czy można jakoś je wyeliminować nie pomijając EQ ???

Wymienić EQ na taki o niejszych szumach? Przycinając na EQ "górę"?
    Jesli źródło daje sygnał o regulowanym poziomie to zwiększ ów poziom.
  • #9 17880134
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #10 17880153
    rimot
    Poziom 29  
    jdubowski napisał:
    Wymienić EQ na taki o niejszych szumach? Przycinając na EQ "górę"?

Osobiście wywaliłbym ten szumofon, włączył Direct i cieszył się porządnym brzmieniem nie skalanym jakimiś "ulepszaczami". Kto wie czy podbijając 12-16 kHz tamtych głośników nie przypaliłeś. Grały ciszej i jednocześnie nie słyszałeś tego syku.
  • #11 17880618
    398216 Usunięty
    Poziom 43  
    Ocena: 9441
    Winylov napisał:
    na schemacie zaznaczyłem filtr dolnoprzepustowy, cewka z rezystorem 4,7ohm są na wylocie lewego i prawego kanału. jeśli ten rezystor jest przypieczony może mieć zwarcie lub mniejszą wartość, stąd mogą się wydostawać te piski.Cewka też może być usmażona.

Kolego, widziałeś w ogóle kiedykolwiek ten obwód wyjściowy w realu? Rezystor jedynie służy zmniejszeniu dobroci cewki. Cewka ma ułamek oma i nijak nie ma prawa się "usmażyć" - dokładnie tak samo jak i bocznikujący ją rezystor.
    Aha - i oblicz sobie dla jakiej częstotliwosci ten obwód miałby w ogóle prawo działać w jakiś zauważalny sposób... Obliczyłeś? Nie pisz więc głupot...
  • #12 17880682
    Daniel Ku79
    Poziom 7  
    Kolego "rimot" posłucham cię i chyba sprzedam EQ a usmażyć nie usmażyłem bo nie gram jakoś nie wiem jak głośno ( 50%) to max do tej pory, a rzeczywiście na direct szumienie jest dużo cichsze, ale na oryginalnych tweeterach uwierz że nie syczało, bez szelestu , źródło to najczęściej adapter bluetooth logitech i gramofon sony PS-242 wkrótce wymieniony będzie na marantz 6150...
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #13 17880716
    rimot
    Poziom 29  
    Daniel Ku79 napisał:
    chyba sprzedam EQ

Dobre posunięcie ;) Co do Directa, to trzeba się do niego przyzwyczaić zwłaszcza jak używało się dodatkowej korekcji. Ale jak to już nastąpi... usłyszymy w końcu piękny, namacalny i czysty dźwięk... Pozdrawiam. Aha. Próbowałeś podłączać po bi-wiringu?
  • #14 17880722
    Daniel Ku79
    Poziom 7  
    Tak właśnie mam podłączone, 4x4mm2 na kanał...

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik posiada zestaw audio składający się z kolumn Infinity Delta 40, wzmacniacza Yamaha AX892 oraz equalizera Onkyo Integra EQ35. Po wymianie uszkodzonego głośnika wysokotonowego typu emit-r na zamiennik, pojawił się problem z syczeniem podczas przerw w odtwarzaniu. Uczestnicy dyskusji sugerują, że syczenie może być spowodowane wzmacniaczem lub źródłem dźwięku, a nie samymi głośnikami. Rekomendacje obejmują pominięcie equalizera, sprawdzenie parametrów nowych głośników oraz ewentualną wymianę na model o mniejszych szumach. Użytkownik potwierdza, że na oryginalnych tweeterach nie było syczenia, a źródłem dźwięku są adapter Bluetooth Logitech oraz gramofon Sony PS-242.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA