logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Mikrofon - Nowy mikrofon buczy

rezu93 03 Kwi 2019 03:01 10800 5
  • #1 17882735
    rezu93
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Witam,
    Trochę prześledziłem forum i internet ale nie znalazłem odpowiedzi na mój problem.
    Zakupiłem słuchawki z mikrofonem zalmana i karte dźwiękową a4techa. Problem jest jednak taki że nie można w ogóle nagrywać przez ten mikrofon ponieważ ciągle w tle jest buczenie. Czytałem że może to coś z uziemieniem i na początku tak właśnie pomyślałem, bo jak przyłożyłem palec do metalowej końcówki jack słuchawek lub ręka na obudowę to mikrofon nie buczał no ale... podpiąłem swój stary mikrofon od innych słuchawek i tutaj buczenia już nie ma a jak jest to wtedy kiedy zwiększyłbym dB np +10 czy +20.
    Sprawdziłem gniazdko jest z bolcem a wszystko podpięte mam do listwy (odłączyłem wszystko z niej zostawiłem monitor i zasilacz od kompa i dalej buczy, Podłączałem do innej listwy i również to samo.
    Zrobiłem jeszcze jeden test który mi namącił w głowe mianowicie podłączyłem słuchawki z mikrofonem zalmana pod laptopa i brak buczenia...
    Wina karty dźwiękowej raczej nie jest, bo jak podłącze do zintegrowanej to też buczy, ale właśnie stary zestaw nie buczy i tego nie rozumiem.
    Można by powiedzieć to zostań na starym zestawie no ale po to wymieniłem żeby właśnie mieć trochę lepszą jakość i trochę słabo to wyszło
    Komputer mój stoi na biurku kable podłączone do listwy która idzie do gniazdka z bolcem.

Czy ktoś może ma pomysł co mógłbym jeszcze zrobić?
  • #2 17882737
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8292
    rezu93 napisał:
    Sprawdziłem gniazdko jest z bolcem a wszystko podpięte mam do listwy

Witaj. Obecność bolca to jedno, ale czy jest on prawidłowo podłączony, czy wisi w powietrzu? Jak wisi w powietrzu to pożytek z niego niewielki. Skoro dotykasz palcem metalowych elementów komputera i buczenie znika to znaczy to, że komputer nie jest uziemiony. Gdyby był, Twoje dotknięcie obudowy niczego by nie zmieniało.
  • #3 17883443
    rezu93
    Poziom 2  
    Rozumiem to logiczne, muszę rozkręcić gniazdko i sprawdzić z drugiej strony jak dam rękę na kompa to prąd mnie nie kopie a pamiętam że kiedyś w starym domu jak miałem podłączonego kompa to właśnie po dotknięciu ręką dostawałem prądem.
    Sprawdzę jeazcze dzisiaj podłączając zasilacz komputera bezpośrednio do gniazdka.

Jest szansa że to np listwa robi takie coś? Ogólnie listwa ma bolce też ale jej kabel j strona podpięty do przedłużacza który idzie do listwy przedłużać też ma bolec.

Dodano po 8 [godziny] 14 [minuty]:

Oki posprawdzalem wszystko w kontakcie są trzy kable i wygląda na to że powinno być dobrze ale nie jest...
    Z ciekawości sprawdziłem drugi kontakt w tym samym pokoju i pod nim jest już dobrze! Ale jest po drugiej stronie pokoju i nie dam radę tam podłączyc się.
    Czy to oznacza że trzeba by wymienić gniazdko czy coś popróbować z przewodem? Może jest źle zamontowany.
    W załączniku fotka gniazda w którym dobrze działa.
    Drugie jest identyczne ale kabel uziemienia idzie od dołu.
    Załączniki:
    • Mikrofon - Nowy mikrofon buczy IMG_20190403_213753.jpg (796.69 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #4 17884524
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8292
    Gniazdko niech tam sobie jest jakie jest, liczy się, czy te przewody w nim są do czegoś podłączone i czy są podłączone prawidłowo. Tu najrozsądniej byłoby zaprosić elektryka, który sprawdzi skuteczność działania bolca uziemiającego, ewentualnie porobi co trzeba zgodnie ze sztuką.
  • #5 17885406
    rezu93
    Poziom 2  
    Jeśli się okaże że przewód od uziemienia nie jest podłączony to można zrobić ewentualne zerowanie?
  • #6 17889230
    rezu93
    Poziom 2  
    Witam temat do zamknięcia kabel był nie podłączony więc boleć sobie wisiał już podłączyłem i buczenie zniknęło :)
    Dziękuję za pomoc!
REKLAMA