logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Aparat do zdjęć twarzy z własnym oświetleniem, budżet 1-2 tys.

mr240760 04 Kwi 2019 12:52 981 3
REKLAMA
  • #1 17885314
    mr240760
    Poziom 13  
    Ocena: 37
    Potrzebuję aparatu tylko do robienia zdjęć twarzy (przed zabiegiem i po zabiegu) czyli z bliska. Zdjęcia w pomieszczeniu światło sztuczne. Dobrze by był jak aparat miałby jakieś własne oświetlenie?!. Cena 1,0-2,0 tyś. Do tej pory robię te zdjęcia telefonem, ale to mało profesjonalne. Fotografika to nie moja bajka, praca zmusza mnie do korzystania z aparatu fotograficznego, dlatego chciałbym mieć odpowiedni sprzęt. Zdjęcia będą wykorzystywane do tworzenia galerii przed po. Prosiłbym o jakiekolwiek sugestie. Chciałem iść do zakładu fotograficznego gdzie robią zdjęcia paszportowe ale...
  • REKLAMA
  • #2 17885416
    Jawi_P
    Poziom 36  
    Ocena: 694
    Potrzebne Tobie są moim zdaniem dwie rzeczy. I żadna z nich to aparat, bo ten jest najmniej ważny.
    Przy portretach ważne jest światło i odpowiedni obiektyw.
    W kwocie 1000pln, to lepiej zostań przy smartfonie i pisze to całkiem serio. Bo możesz się zdziwić, że aparat dedykowany lepiej robić zdjęć nie będzie. Komórka potrafi robić ładne zdjęcia w dobrym świetle, jednak robi je elektronika nie fotograf dlatego często odbiegają obrazem od rzeczywistości.
    Do kwoty 2000pln nie będzie łatwo. Ja bym zrobił to tak.
    Najpierw zorientował się w obiektywach portretowych, tanich oczywiście. Np.:
    Nikon AF 50 f/1.4D - 1400pln
    Canon EF 50mm / 1:1,4 USM - 1600pln
    Nikon Nikkor 50 mm f/1.8 G AF-S - 1000pln
    To tylko przykłady czego należy szukać, żeby pokazać rząd wielkości i rodzaj sprzętu.
    Do tego body aparatu, mniej ważne jest jakiej klasy aparat kupisz, ale trzeba liczyć za lustrzankę czy bezlusterkowca około 1500pln i to raczej minimum.
    No i jakiegoś podstawowego oświetlenia czy dobrej lampy w ostateczności. Statyw, ten koniecznie ciężki solidny. Chyba, że w teren. Moim zdaniem to uzbierało się około 4tys.
    Ciężko więcej doradzić bo nie wiadomo czy chcesz robić babci zdjęcie w ogródku, czy to ma być studio, czy gabinet dermatologiczny przykładowo.
    Propozycje które tu podałem, to minimum z uwzględnieniem w pierwszej kolejności kosztów. Do tego, trzeba jednak poczytać o głębi ostrości, rozmywaniu tła, etc. Temat jednak do opanowania.
    Kupując byle co stracisz kasę na ładny sprzęt, a jakość pozostanie taka sama.
    Chyba, że chodzi tylko i wyłącznie by nie pokazywać się ze smartfonem. To pewnie jakiś kompakt się nada, byłe z jak najmniejszym zoomem i jasnym obiektywem.
  • REKLAMA
  • #3 17885431
    mr240760
    Poziom 13  
    Ocena: 37
    aparat będzie wykorzystywany w gabinet dermatologicznym - aparat dla lekarza. Nie wyobrażam sobie tam statywu. Raczej zdjęcia z ręki + oświetlenie wbudowane w aparat
  • Pomocny post
    #4 17885540
    Jawi_P
    Poziom 36  
    Ocena: 694
    W takim razie zainteresował bym się "Canon PowerShot G7 X Mark II"
    Duża matryca jak na kompakt. Ma jasny obiektyw. Duży wyświetlacz do podglądu.
    Ale kosztuje trochę powyżej 2tys. Jest jeszcze G9x Canona, tańszy i kilka stówek, ale gorszy do portretów od tego G7.
    Są jeszcze modele Sony RX-100 i odmiany. Ale ludzie lepiej oceniają tego Canona, Sony miałem w ręku i robiłem fotki, no aparat nie dla mnie. Na zew. świetny, ale wew. nie da się używać bez statywu, doświetlenia.
    Canonów sam nie używałem.

Na zewnątrz każdy zrobi ładne zdjęcia, natomiast przy sztucznym oświetleniu, w zbliżeniu to już niekoniecznie.
REKLAMA