logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nietypowy projekt instalacji off grid do konsultacji

Krzysi321 04 Kwi 2019 18:01 1566 22
  • #1 17885889
    Krzysi321
    Poziom 7  
    Ocena: 2
    Założenia są następujące:
    zero prądu przesyłanego do sieci.
    wykorzystanie maksymalnie prądu na własne potrzeby
    podgrzewanie wody w okresie większego nasłonecznienia.
    Zużycie prądu obecnie ok. 3,8MWh rocznie z tendencją malejącą. Mam instalację trójfazową.

Wstępnie chciałbym wykorzystać 10 modułów 315W plus inwerter skymax hybrid 3kW. Mocno zastanawiam się też nad jednym lub dwoma akumulatorami samochodowymi o pojemności 100Ah jako uzupełnienie.
    Wymyśliłem sobie, że w okresie najmniejszego nasłonecznienia (listopad-styczeń) będę odłączał akumulatory.

W okresie luty-październik chciałbym odłączać od systemu 3 panele i przeznaczyć je na podgrzewanie wody w bojlerze (500l). W miesiącach zimowych wszystkie 10 produkowałoby prąd. Nie wiem jakiego osprzętu potrzebuję (grzałka, kontroler mppt?)
    Do inwertera chciałbym podłączyć wszystkie pobory, które nie pobierają prądu o dużym natężeniu.
    Czyli płytę indukcyjną, piekarnik, czajnik elektryczny zasilałbym z innej fazy, poza instalacją PV.
    Wyjątek klima uruchamiana przy dużym nasłonecznieniu.
    Pralkę i zmywarkę chciałbym zasilać wstępnie podgrzaną wodą do 40-45 stopni.

Nie wiem jak odpalać urządzenia, które chciałbym włączać gdy jest nadmiar prądu z PV jak pompy do podlewania, ładowanie odkurzacza, etc.
    Mam ewentualnie do dyspozycji system inteligentnego domu fibaro lite.
    Z góry dziękuję za wszystkie podpowiedzi. Im więcej czytam, tym więcej mam wątpliwości.
  • #2 17885968
    ACCel
    Poziom 22  
    Ocena: 217
    Akumulatory = koszt i niska żywotność.
    Cała instalację będzie przekombinowana.

Masz jakiś racjonalny powód instalacji off-grid?
  • #3 17886032
    Krzysi321
    Poziom 7  
    ACCel napisał:
    Akumulatory = koszt i niska żywotność.
    Cała instalację będzie przekombinowana.

Masz jakiś racjonalny powód instalacji off-grid?

Instalacja poza Polską, chcę zrobić sam. Instalacja on grid byłaby dwa razy droższa że względu na to że musiałbym zlecić firmie.
  • Pomocny post
    #4 17886111
    Michal_WWL
    Poziom 26  
    Ocena: 284
    Widzę tu kilka punktów do dyskusji.
    - 3 panele to stanowczo za mało aby ogrzać w racjonalnym czasie 500l wody. Czy będziesz grzał prądem z inwertera, czy dodatkowego regulatora, dużej różnicy nie będzie, a koszt dodatkowego urządzenia i grzałki jest znaczący
    - pranie wodą 40C, a zwłaszcza płukanie to kiepski pomysł dla tkanin. Zmywarka ok, tu woda może mieć 60C
    - Lan kontroler w wersji 3 pozwala na załączanie urządzeń konsumujących nadmiar produkcji
    - W styczniu pewnie naprodukujesz max 40kWh wciągu całego miesiąca. Przemyśl skąd będziesz brał niedobory produkcji prądu.
    - Akumulatory wytrzymają pewnie 3 lata, pomyśl o koształ ich zakupu
  • Pomocny post
    #5 17886337
    potegat
    Poziom 20  
    Ocena: 108
    Co do pralki to mam podłączoną pod ciepłą wodę już kilka lat i nie widzę żeby tkaniny bardziej się zużywały niż na wodzie zimnej.
  • #6 17886523
    Krzysi321
    Poziom 7  
    Michal_WWL napisał:
    3 panele to stanowczo za mało aby ogrzać w racjonalnym czasie 500l wody. Czy będziesz grzał prądem z inwertera, czy dodatkowego regulatora, dużej różnicy nie będzie, a koszt dodatkowego urządzenia i grzałki jest znaczący

Nie potrzebuję tego robić w racjonalnym czasie. To ma być dodatkowy zbiornik - wstępny. Nawet jeśli woda będzie w nim nagrzana do temperatury 30-40 stopni to w drugim zostanie dogrzana gazem do temperatury pożądanej. Jeśli znasz jakiś sposób by dogrzewać wodę tylko kiedy jest nadwyżka prądu z PV ponad zużycie, to chętnie skorzystam z rady.
    Sytuacja jest taka, że prąd z sieci jest po ok 1.3 zł za kWh, energia z gazu po ok 30 gr za kWh. Gdybym sprzedawał prąd do sieci to uzyskał bym ok 50 gr za 1kWh, ale koszt wykonania instalacji wzrósłby co najmniej dwukrotnie, więc sensu to nie ma
    Michal_WWL napisał:
    - pranie wodą 40C, a zwłaszcza płukanie to kiepski pomysł dla tkanin. Zmywarka ok, tu woda może mieć 60C
    .
    Mogę zrobić na mieszaczu 35 dla pralki/60 dla zmywarki. Żaden problem. I tak będzie woda sumarycznie nieco chłodniejsza, bo w rurach przecież kilka litrów wody zimnej najpierw będzie.

Michal_WWL napisał:
    W styczniu pewnie naprodukujesz max 40kWh wciągu całego miesiąca. Przemyśl skąd będziesz brał niedobory produkcji prądu.

Mam prąd z sieci. 40kWh to ok 50 zł niższy rachunek po prostu o ile wykorzystam cały ten prąd.
    Michal_WWL napisał:
    Akumulatory wytrzymają pewnie 3 lata, pomyśl o koształ ich zakupu

Myślę właśnie. :) Jeśli pozwolą mi zaoszczędzić 1000kWh to wyjdę na zero. Dlatego też chcę robić przerwy na zimę. Może starczą na 4 lata dzięki temu?
  • Pomocny post
    #7 17886560
    potegat
    Poziom 20  
    Ocena: 108
    Poszukaj trakcyjnych z wózka widłowego czasem mozna trafić coś godziwego w cenie złomu lub niewiele wiecej.
    Jak sie złużyją to zawsze będą warte ile ważą na dzien dzisiejszy 3.3 za kg
  • Pomocny post
    #8 17886882
    Michal_WWL
    Poziom 26  
    Ocena: 284
    Co do zużywania nadwyżek produkcji, to jak napisałem LKv3 ma tą funkcjonalność. Na stronie pvmonitor.pl jest schemat i instrukcja.
  • #9 17887686
    Krzysi321
    Poziom 7  
    Michal_WWL napisał:
    Co do zużywania nadwyżek produkcji, to jak napisałem LKv3 ma tą funkcjonalność. Na stronie pvmonitor.pl jest schemat i instrukcja.

Jak rozumiem rozmawiam o urządzeniu Lan Kontroler, aktualnie już w wersji 3,5. https://tinycontrol.pl/pl/lan-kontroler/ Na ile wstępnie się zorientowałem rzeczywiście może to rozwiązać mój problem, także dziękuję za wskazówkę.
  • #10 17887731
    gimak
    Poziom 41  
    Ocena: 1678
    Gdybym się ubierał w taką konstrukcję, to brałbym po uwagę możliwość zmieniana kąta nachylenia paneli - trzy pozycje: zima, wiosna i jesień, lato. Dużo można na tym zyskać.
    Jeszcze więcej można by zyskać ustawiając panele na trackerach, ale to nie zawsze jest realne.
  • Pomocny post
    #11 17888194
    ACCel
    Poziom 22  
    gimak napisał:
    Dużo można na tym zyskać.

To niestety nieprawda. Zysk poniżej 3% z tego co pamiętam, jak liczyłem
  • #12 17888403
    gimak
    Poziom 41  
    Ocena: 1678
    ACCel napisał:
    Zysk poniżej 3% z tego co pamiętam, jak liczyłem

Ja wprawdzie tego nie liczyłem, ale na podstawie prawie rocznej obserwacji prądu jaki uzyskiwałem z moich paneli, z racji zmiany kąta padania promieni słonecznych, to będzie to sporo więcej niż 3%.
  • Pomocny post
    #13 17888443
    ACCel
    Poziom 22  
    "Obserwacje" są bardzo subiektywne.

Wystarczy porównać optymalny całoroczny kąt 36° przy którym produkcja w marcu to 91,1kWh z 1kWp z optymalnym kątem dla marca czyli około 50° przy którym produkcja w marcu to około 92,7kWh, co daje zysk rzędu 1,7%.

Mógłbyś powiedzieć, że w zimie będzie lepiej, ale cztery najgorsze miesiące zimowe (listopad-luty) to tylko jakieś 10% rocznej produkcji, a parę procent z dziesięciu procent to tyle co i nic.

W lecie to też pojedynczy procent.
    http://re.jrc.ec.europa.eu/pvgis/apps4/pvest.php#

To już bardziej zastanawiał bym się nad zraszaczami, bo chłodzenie daje co najmniej 5% mocy przy spadku temperatury o 10°C, w lato to przetestuję :D
  • #14 17888450
    prose
    Poziom 36  
    Ocena: 850
    ACCel napisał:
    To już bardziej zastanawiał bym się nad zraszaczami, bo chłodzenie daje co najmniej 5% mocy przy spadku temperatury o 10°C, w lato to przetestuję

Testowałem nie opłaca się
  • #15 17888891
    Krzysi321
    Poziom 7  
    prose napisał:
    ACCel napisał:
    To już bardziej zastanawiał bym się nad zraszaczami, bo chłodzenie daje co najmniej 5% mocy przy spadku temperatury o 10°C, w lato to przetestuję

Testowałem nie opłaca się

Coś więcej? Chodzi o koszt wody, czy energii by ją dostarczyć do zraszacza?
  • Pomocny post
    #16 17889045
    prose
    Poziom 36  
    W lato Na 3 kW Pv uzysk około 200 W, więcej pompa wody pobiera niż wyciągnie się z paneli.
  • #17 17890047
    Krzysi321
    Poziom 7  
    prose napisał:
    W lato Na 3 kW Pv uzysk około 200 W, więcej pompa wody pobiera niż wyciągnie się z paneli.

Pomyślałem sobie, że można ten problem rozwiązać poprzez gromadzenie wody w zbiorniku z energii, która jest produkowana gdy nie ma odbioru, ale zrobienie takiej instalacji jest bez sensu, bo lepszy efekt da po prostu kupno dodatkowego panela.
  • #18 17890095
    prose
    Poziom 36  
    Krzysi321 napisał:
    bo lepszy efekt da po prostu kupno dodatkowego panela.

I tu masz racje lepiej dokupić panel niż się babrać w chłodzenie.
  • #19 17910050
    Krzysi321
    Poziom 7  
    Wstępnie się zdecydowałem na inverter hybrydowy Skymax, ale niestety ma tylko jedno wejście mppt, a u mnie panele będą na dwóch płaszczyznach ze sporą różnicą nachylenia. Jakieś porady?
  • Pomocny post
    #20 17910059
    ACCel
    Poziom 22  
    Zazwyczaj panele mają podobne Umpp dla różnych wartości nasłonecznienia. Może się okazać, że różne płaszczyzny nie będą problemem, tylko trzeba połączyć dwa stringi równolegle.
  • #21 17910088
    Krzysi321
    Poziom 7  
    ACCel napisał:
    Zazwyczaj panele mają podobne Umpp dla różnych wartości nasłonecznienia. Może się okazać, że różne płaszczyzny nie będą problemem, tylko trzeba połączyć dwa stringi równolegle.

Ale u mnie to byłoby 6/4 panele w stringu. To chyba nie bardzo...?
    Zastanawiam się też nad opcją 8/2
    8 mogłoby być na jednej płaszczyźnie podłączone do skymax, a 2 do mikroinvertera. Ma to jakiś sens?
    Oprócz skymax jest coś sensownego na rynku?
  • #22 17910102
    ACCel
    Poziom 22  
    Niestety, liczba paneli musiałaby być taka sama, ewentualnie jak inwerter ma niskie napięcie startu, to możesz połączyć panele z jednej płaszczyzny w dwa stringi, ale to by była kombinacja typu 6/3 czyli (3+3)/3.
  • #23 17912089
    Krzysi321
    Poziom 7  
    Przemodelowałem trochę system. Zwiększyłem liczbę paneli do 12 sztuk. Będą na płaszczyźnie o podobnym nachyleniu. Czy sensowniej będzie połączyć je w układzie 6+6?

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik planuje instalację off-grid z 10 modułami 315W i inwerterem Skymax hybrid 3kW, z zamiarem maksymalnego wykorzystania energii na własne potrzeby oraz podgrzewania wody w bojlerze 500l w okresie letnim. Rozważa użycie akumulatorów samochodowych 100Ah, jednak obawia się ich kosztów i żywotności. W dyskusji poruszono kwestie dotyczące efektywności grzania wody, optymalizacji kąta nachylenia paneli oraz możliwości wykorzystania nadwyżek energii. Użytkownik planuje połączenie paneli w układzie 6+6 na podobnym nachyleniu. Zasugerowano również zastosowanie Lan Kontrolera do zarządzania nadwyżkami produkcji energii.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA