logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Przeróbka gniazda sterowanego bezprzewodowo 433MHz na WiFi/ESP

Gemini77 06 Kwi 2019 12:20 1617 3
REKLAMA
  • #1 17888985
    Gemini77
    Poziom 2  
    Cześć,

Jakiś czas temu kupiłem 2 gniazda zdalnie sterowane pilotem.
    Zamysł był taki, żeby wykorzystać je do automatyzacji, co częściowo się udało za pomocą Arduino i modułu 433MHz, który pozwala sterować gniazdem. Niestety są wady tego rozwiązania - brak informacji zwrotnej, gdyż komunikacja jest jednokierunkowa. Nie wiadomo, czy gniazdo się załączyło, ani czy ktoś ręcznie go nie przełączył.
    Te problemy rozwiązuje gniazdo na WiFi. Niedawno kupiłem w znanym dyskoncie gniazdo oparte na ESP i z wgraną Tasmotą w pełni spełnia moje oczekiwania.
    W tym poście wcale nie chodzi mi o oszczędzenie na przeróbce, ale o naukę i jakieś małe wyzwanie dla siebie, aby nie powiększać sterty elektro śmieci :)

No więc do rzeczy - gniazdo wewnątrz wygląda tak:
    Przeróbka gniazda sterowanego bezprzewodowo 433MHz na WiFi/ESP

A schemat rozpracowałem tak:
    Co do kondensatorów - wartości elektrolitów i tego dużego żółtego są odczytane, reszta na ślepo podana do symulatora z którego mam schemat.
    Górny przełącznik symuluje załączanie przekaźnika, a rezystor "uController" symulował odbiornik/microcontroller.

Wiem już z symulacji i niestety z rzeczywistości, że po wymianie diody zenera Z2 na 3.3V mam odpowiednie napięcie, ale ma dużo za małą wydajność prądową od potrzebnej dla ESP (nawet 350mA).
    Czy istnieje jakiś prosty sposób na zwiększenie wydajności prądowej układu bez całkowitej przebudowy?
    Z góry dziękuję za sugestie.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 17889058
    ArturAVS
    Moderator
    Ocena: 7823
    Gemini77 napisał:
    Czy istnieje jakiś prosty sposób na zwiększenie wydajności prądowej układu bez całkowitej przebudowy?

Max. do uzyskania z zasilacza beztransformatorowego to kilkadziesiąt mA. Nawet w Sonoff są miniaturowe przetwornice dające max. 1A.

Można kupić np. :
    https://abc-rc.pl/product-pol-7664-Przetworni...e=iai_ads&utm_medium=google_shopping&curr=PLN
  • REKLAMA
  • #3 17892868
    Gemini77
    Poziom 2  
    arturavs napisał:
    Max. do uzyskania z zasilacza beztransformatorowego to kilkadziesiąt mA. Nawet w Sonoff są miniaturowe przetwornice dające max. 1A.

Dzięki bardzo - potwierdziłeś moje przypuszczenia.
  • #4 17892873
    Gemini77
    Poziom 2  
    arturavs napisał:

Dzięki bardzo - potwierdziłeś moje przypuszczenia.

Dodano po 2 [minuty]:

Wdrażam plan B - montuję gotową przetwornicę na 5V (HI-LINK) i wymieniam przekaźnik na 5V.
REKLAMA