logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Setra 315GT - Jak podłączyć czujnik biegu neutralnego do tempomatu?

Hart3 07 Kwi 2019 13:13 1290 1
REKLAMA
  • #1 17891118
    Hart3
    Poziom 26  
    Ocena: 478
    W opisanej Setrze chciałbym uruchomić tempomat. Poprawnie pracujący tempomat wymaga sprawnego czujnika biegu neutralnego,niestety czujnik jest nie podłączony.Instalacja przy skrzyni wielokrotnie naprawiana,lecz nie mogę natrafić na wiązkę tego czujnika.Rozprułem wiązkę od cz.cofania,cz.górnej dolnej skrzyni,retardera bez powodzenia.Autobus wyposażony jest w silnik OM447 sterowany z EDC i FMR.Na logikę czujnik powinien łączyć się z modułem FMR, prosił bym o naprowadzenie chociażby numery przewodów.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 17966752
    Hamer_osp
    Poziom 12  
    Do działania tempomatu potrzebne są tylko sygnały z pedału hamulca i sprzęgła. Najprawdopodobniej jest uszkodzony właśnie czujnik sprzęgła, który znajduje się pod podłogą kierowcy. Trzeba odkręcić tą część podłogi przy lewarku i na metalowej rurce jest czujnik z dwoma przewodami na śrubkę. Sygnał idzie od plusa, przez styk NC przekaźnika świateł stop, przez czujnik sprzęgła do FMR. Dla potwierdzenie załączam schemat.
    Załączniki:
    • tempomat 2 mb setra.jpg (739.79 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • tempomat 1 mb setra.jpg (417.49 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
REKLAMA