logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Podłączenie listwy LED w Golfie 4 z przełącznikiem, unikając światła podsufitki

Jaznbu 07 Kwi 2019 19:40 1707 16
REKLAMA
  • #1 17891846
    Jaznbu
    Poziom 8  
    Ocena: 6
    Więc sprawa wygląda tak: Samochód: Golf 4. Chce podłączyć listwy led pod nogami i postanowiłem wpiąć się do lampki w podsufitce. Idą z niej 3 kable. Stały minus, stały plus i minus po otwarciu drzwi (bo lampka włącza sie po otwarciu drzwi i gasi po zamknięciu ale ma tez przełącznik ze można ją włączyć przy zamkniętych drzwiach ale to nie ważne. Do listwy led podpinam stały plus oraz minus po otwarciu drzwi (wtedy listwa sie swieci po otwarciu drzwi i gasi po zamknięciu)

Chce jednak mieć możliwość zaświecenia tych ledów przy zamkniętych drzwiach poprzez przełącznik tylko pojawia sie problem że jak listwe led podłączam do stałego plusa i do stałego minusa to led sie zaświeca a do tego zaświeca sie lampka podsufitki a tego chce uniknąć. Jak rozwiązac ten problem?
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 17891909
    szogun
    Poziom 23  
    Ocena: 127
    stalker1995 napisał:
    Wepnij się z plusem przed przelącznikiem lampki w suficie.

Plus nie idzie przez przełącznik !
    Przy wyłączonym wyłączniku powinno to działać bez dodatkowych kombinacji . wyłącznik rozłącza obwód: wyłącznik drzwiowy -żarówka.
  • Pomocny post
    #6 17891929
    szogun
    Poziom 23  
    stalker1995 napisał:
    Autor pisze że ma stały Plus w tej lampce.

Ma stały plus ale nie przez przełącznik . Przełącznik podaje albo stały minus albo minus z wyłącznika w drzwiach . Wyłączenie świecenia z czujnika w drzwiach powinno dać efekt którego oczekuje autor bo drzwi podają minus a wyłącznik przy lampce go odetnie ale ma byś podany na diody . Prościej napisać nie umiem.
  • REKLAMA
  • #8 17891979
    Jaznbu
    Poziom 8  
    A nieda rady zastosowac jakiegos przelacznika kołyskowego ON OF ON aby przełączac sie miedzy minusem stałym a minusem po otwarciu drzwi?
  • REKLAMA
  • #10 17892017
    Jaznbu
    Poziom 8  
    Chodzi o takie coś. Przełącznik w pozycji ON łączyłby pin 1 i 2 a w drugiej pozycji ON 2 i 3 tylko czy to sie uda?
    Załączniki:
    • Podłączenie listwy LED w Golfie 4 z przełącznikiem, unikając światła podsufitki 20190407_203527.jpg (242.31 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #11 17892526
    Jaznbu
    Poziom 8  
    Pomyślałem nad czymś takim i proszę mi powiedzieć czy to przejdzie: włącznik ze zdjęcia połączyć w ten sposób aby na skrajne styki dać np na lewy stały minus, na prawy minus po otwarciu drzwi a do środkowego dać minusa od ledów. Ma to jakąś szanse bytu? Bo rozumiem że ten przełącznik w pozycji OFF zwiera pin 1 i 2 a w pozycji ON zwiera pin 2 z 3 a jeśli nie to wogóle istnieje taki przełącznik?
    Załączniki:
    • Podłączenie listwy LED w Golfie 4 z przełącznikiem, unikając światła podsufitki 2831_20090223_201145_d.jpg (40.63 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • Pomocny post
    #13 17892589
    nikusert
    Poziom 41  
    Ocena: 1750
    Witam .
    Lub tego typu;
    Załączniki:
    • Podłączenie listwy LED w Golfie 4 z przełącznikiem, unikając światła podsufitki 210392-tm_large_default.jpg (24.1 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • Pomocny post
    #15 17892704
    andrzej20001
    Poziom 43  
    Ocena: 6627
    Wykorzystaj oryginalne zaślepki i wsadz włącznik od grzania szyby drugi. Na niego masa i z niego po słupku i górę do lampki . Dla pewności jak nie masz wprawy daj bezpiecznik 3-5A na przewód. Masz estetycznie i pewnie, bez druciarstwa.
  • Pomocny post
    #16 17892807
    mczapski
    Poziom 40  
    Ocena: 1653
    A może tylko tak jak narysowałem? Aktualnie nie mam dostępu do lepszych narzędzi rysunkowch. Podłączenie listwy LED w Golfie 4 z przełącznikiem, unikając światła podsufitki

Oj przepraszam. Zapomniałem zlikwidować dolnej część połączenia masy na odcinku równoległym z diodą. Pierwotnie miałem tam wrysować diodę a wyszło byle jak.
  • #17 17898518
    szogun
    Poziom 23  
    mczapski napisał:
    A może tylko tak jak narysowałem? Aktualnie nie mam dostępu do lepszych narzędzi rysunkowch. Podłączenie listwy LED w Golfie 4 z przełącznikiem, unikając światła podsufitki

Oj przepraszam. Zapomniałem zlikwidować dolnej część połączenia masy na odcinku równoległym z diodą. Pierwotnie miałem tam wrysować diodę a wyszło byle jak.

Co wyłącza dodatkowy wyłącznik ? Listwę led czy żarówkę ? W/g autora miał wyłączać żarówkę ale nadal miał działać wyłącznik drzwiowy a tutaj coś jakby nie tak .

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik planuje podłączyć listwy LED w Golfie 4, korzystając z lampki podsufitki, ale chce uniknąć jej świecenia przy włączonych LED-ach. Wskazówki dotyczące podłączenia obejmują użycie oddzielnego obwodu dla masy oraz podłączenie do stałego plusa przed przełącznikiem lampki. Użytkownicy sugerują, aby wyłącznik nie łączył masy LED-ów z masą lampki, co pozwoli na niezależne działanie. Proponowane rozwiązania obejmują zastosowanie przełącznika kołyskowego ON-OFF-ON, który umożliwi przełączanie między stałym minusem a minusem po otwarciu drzwi. Dodatkowo, zaleca się użycie bezpiecznika dla bezpieczeństwa instalacji.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA