logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Xsara Picasso HDi 2.0 - jedno z tylnych kół zbyt słabo hamuje, różnica ponad 40%

Andrzej Ch. 09 Kwi 2019 13:52 1059 7
REKLAMA
  • #1 17895514
    Andrzej Ch.
    Poziom 33  
    Ocena: 387
    Mam problem ze zbyt dużą różnicą w mocy hamowania tylnych kół. Wynosi ona ponad 40%. Sprawdzono i wymieniono niemal wszystko co dotyczy hamulca przy kole, z wyjątkiem bębnów. Wymieniono również przewody ze stalowych na miedziane. Nic to nie pomogło. Gdzie jeszcze szukać rozwiązania ? Czy problemem może być pompa ABS ? Nie ma żadnych błędów związanych z ABS, kontrolki od ABS też się nie świecą, a wiem że sam ABS działa (tylko czy tak jak powinien ?)
  • REKLAMA
  • #2 17895723
    pepe150
    Poziom 36  
    Ocena: 935
    Cylinderki sprawdzone?
    Sprężyny od szczęk i samoregulator pracują?

Obstawiam, że samoregulator nie pracuje.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 17895748
    Staszek49
    Poziom 35  
    Ocena: 1138
    Sprawdź stan bębna hamulcowego (tego ze słabszym hamowaniem), może być uszkodzony (pęknięty) po obwodzie i może się robić owalny podczas hamowania. Miałem taki przypadek i gdy ze złości rzuciłem go na jezdnię, po "dźwięku" doszedłem do tego, że był uszkodzony.
    Czy podczas zmiany przewodów hamulcowych wymieniłeś również przewody giętkie, bo też potrafią namieszać (puchną i tracą drożność).
  • #5 17895969
    jasq33
    Poziom 15  
    Ocena: 111
    Nie wiem czy będzie pomocne, pewnie znowu dostanę op... od admi, ale opiszę co mi się przytrafiło. W 2000 kupiłem sobie Ibizę, przez 16 lat walczyłem z lewym tylnym kołem, słabo hamowalo. Wymieniłem prawie wszystko od pompy po bębny i okładziny, nic nie pomagało. W 2017 tuż przed przeglądem pękła linka recznego od tego koła, wymieniłem komplet i wio na przegląd. I tu niespodzianka wszystkie koła idealnie równiutko. No i za chwilkę kasacja skrzynia padła.😢
  • REKLAMA

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z różnicą w mocy hamowania tylnych kół w Citroënie Xsara Picasso HDi 2.0, wynoszącą ponad 40%. Sprawdzono i wymieniono wiele elementów układu hamulcowego, w tym przewody hamulcowe na miedziane, ale problem nadal występuje. Użytkownik zastanawia się, czy przyczyną może być pompa ABS, mimo braku błędów w systemie. W odpowiedziach sugerowane są kontrole cylindrów hamulcowych, sprężyn szczęk, stanu bębna hamulcowego oraz przewodów giętkich. Inny użytkownik dzieli się doświadczeniem z podobnym problemem w innym pojeździe, gdzie wymiana linki ręcznego hamulca przyniosła poprawę. Ostatecznie, po wizycie w innej stacji diagnostycznej, użytkownik stwierdza, że wszystko jest w porządku.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA